Ola Vigen Hattestad er med når Ivan Rosenborg fra Garmin og Skiforbundets Åge Skinstad takker hverandre etter signert samarbeidsavtale. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Ola Vigen Hattestad er med når Ivan Rosenborg fra Garmin og Skiforbundets Åge Skinstad takker hverandre etter signert samarbeidsavtale. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Garmin løfter landslaget videre

- Dette er moro og det gir en ekstra dimensjon. Nå kan vi gjøre grundigere analyser av treninga og det vil være nyttig, spesielt i forbindelse med harde økter, sier Ola Vigen Hattestad da Langrenn.com prater med han på Sognefjellshytta tirsdag ettermiddag. Ivan Rosenborg fra Garmin og Skiforbundets Åge Skinstad smiler bekreftende.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Absolutt samtlige landslagsutøvere under Norges Skiforbund Langrenns paraply blir i disse dager utstyrt med pulsklokkene Garmin Forerunner 610 eller Garmin Forerunner 910 XT.

Dette henger sammen med at Garmin Norge og Norges Skiforbund signerte en samarbeidsavtale på Sognefjellshytta tirsdag.

I første omgang er det snakk om 2 år, men både Ivan Rosenborg, Garmins markedsansvarlige for sportsmarkedet, og Åge Skinstad, langrennsjef i Skiforbundet forteller til Langrenn.com at det på begge sider av bordet tenkes langsiktig.

Dagboka og klokka "prater" sammen
- Vi vil at alle løperne skal bruke Olympiatoppens treningsdagbok. Dette gjør at det blir en tettere kontakt og oppfølging mellom utøvere og trenere. Garmin på sin side er teknisk tett koblet inn mot dagboka, så dette er en avtale som dekker våre behov, sier Skinstad.

Det presiseres at både Garmin Forerunner 610 og Garmin Forerunner 910 XT er pulsklokker med integrert GPS og produkter som er standard hyllevare. Vi snakker altså ikke om noen spesialtilpassede utgaver av pulsklokkene for langrennslandslagene, men pulsklokker som Kari og Ola Nordmann selv kan anskaffe seg. Prisen er i området 2.500,- til 3.500,- kroner.

Personlig profil i klokka
- Pulsklokkene lagrer personlige data som for eksempel høyde, vekt, kjønn, pulsintervaller og intensitetssoner. I tillegg har klokkene full GPS integrert. Dette gjør at man etter en økt kan ta ut høydeprofil og også få sett pulsen i forhold til formasjonene i terrenget hvor økta har vært gjennomført, forklarer Ivan Rosenborg til Langrenn.com.

- Man kan også lagre intervaller på en trening, eller hele økter, for så å sammenligne med seg selv eller andre senere. Man kan rett og slett sekundere mot seg selv om man vil, smiler Rosenborg.

- Dette høres kanskje litt komplisert ut?

- For Garmin er det viktig at klokkene er enkle å bruke, samtidig som det også skal være lett tilgang på bruk av avanserte funksjoner, poengterer Garmins mann.

Vi får også vite at pulsklokkene ikke bruker mer enn 30-60 sekunder på å oppnå nødvendig kontakt med satellitter før den er klar for å "tracke" økta.

Viktig verktøy i treningsarbeidet
Ola Vigen Hattestad satt ringside da Garmin og NSF signerte avtalen. Som utøver er det nye samarbeidet inngått nettopp med tanke på ham og hans landslagskollegaer.

- Dette er moro og det gir en ekstra dimensjon. Nå kan vi gjøre grundigere analyser av treninga og det vil være nyttig, spesielt i forbindelse med harde økter, slår Ola fast.

- Det er gøy å se hvordan pulsen har vært gjennom økta i forhold til terrenget man har trent i.

- Du er ikke redd det blir for mye vitenskap og analysering?

- Nei da, men det er viktig å sortere ut den informasjonen man trenger og har nytte av. Det at for eksempel treneren via Olympiatoppens treningsdagbok nå raskt kan se hvilke intensitetssoner jeg har trent i og hvor lenge jeg har vært i hver sone er veldig nyttig, understreker Ola Vigen Hattestad.

Han har allerede rukket å bruke klokka fra Garmin noen uker og han sier at den holder til cirka 20 timer trening før han må lade den opp. Det er først og fremst GPS'en som drar mye strøm, denne kan man for øvrig velge om man ikke ønsker å ha påslått på hver økt. Ellers kan man vel si at dette med klokkelading blir en rutine akkurat som med mobiltelefon, nettbrett og eventuelle andre produkter i disse kategorier.

Passerer 60 millioner
For Norges Skiforbund betyr signeringen av avtalen med Garmin ikke bare tilgang på et nyttig arbeidsredskap i treningsarbeidet.

- Med denne avtalen vi nå har inngått med Garmin passerer vi 60 millioner i omsetning på samarbeidsavtaler for sesongen 2012/2013, smiler Åge Skinstad.

Dette betyr at langrennsdelen av Skiforbundet i løpet av en 4-5 års periode faktisk har 3-doblet sine inntekter på slik markedsaktivitet. Altså fra 20 til 60 millioner.

- Vi synes det er hyggelig at vår avtale med Skiforbundet er dråpen som gjør at de passerer 60 millioner, men for oss er det naturlig nok også viktig at vi nå får mulighet til å samarbeide med de beste, samt at vi også får muligheter til å få tilbakemeldinger med tanke på videre produktutvikling av Garmins produkter, avrunder Ivan Rosenborg.

Se også
Landslaget skifter treningsdagbok
Garmins norske hjemmeside

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen: - Jeg hadde heller ikke så mye valg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller om hvorfor høsten har blitt som den har blitt. Samtidig anbefaler langrennsesset andre om å følge i hennes fotefar.

Les saken
Øystein Pettersen i Toppidrettsveka. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Pølsa og Hjelmeset fortsetter rulleskisuksessen

For tredje år på rad inviterer Bendit, Øystein Pettersen og Gjelleråsen Ski til rulleskifest på Skytta i Nittedal - søndag 18. oktober. - Håper å se mange seniorer, så vel som 13-åringer som kan delta for første gang, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Les saken
Åpningsøvelsen i OL Sotsji 2014 - Skiathlon 15 km for kvinner. Foto: NordicFocus.

Langrennsøvelser kan forsvinne fra OL

FIS-presidenten frykter at de tradisjonelle skiidrettene kan gå en mørk fremtid i møte. - Flere av disse idrettene har vært på OL-programmet siden tidenes morgen, sier han.

Les saken
Lite snø har tidvis vært et problem i verdenscupen de siste årene. Her fra italienske Asiago. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Løper for klimaet og hvit vinter

- Dette er en sak som langrennsinteresserte bør være opptatt av, i alle fall er jeg som skigåer og turløper interessert i å ha villsnø å gå på i framtiden, melder Stian Stensland i forbindelse med klimaløpet i Oslo 24. oktober.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Beitosprinten. Foto: Erik Borg.

Sesongåpning Beitostølen - Beitosprinten 2015 - Program

Den nasjonale sesongåpningen Beitosprinten på Beitostølen arrangeres 13. til 15. november 2015. Komplett program her.

Les saken
Therese Johaug med de tre gullmedaljene fra VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Therese Johaug: - Bra det ikke er VM hvert år

Landslagsjentene i langrenn lever godt med at de går inn i en sesong uten mesterskap

Les saken
Petter Northug i Toppidrettsveka. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Northug prøver nytt yrke

Petter Northug har mange jern i ilden. Nå skal trønderen få teste seg som noe helt annet enn skiløper.

Les saken
Petter Northug på samling i Val Senales. Foto: Birk Eirik Fjeld.

Full fres i høyden for Petter Northug

Samtalene mellom Team Northug og Skiforbundet fortsetter, men Petter Northug selv holder fokus på sitt treningsregime. - Det kommer til å bli mange timer med mye rolig trening, men også mye mengdetrening.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Birken. Foto: Geir Olsen/Birken.

Birkebeinerrittet 2016 åpner påmelding

Dersom du vil være blant de titusenvis av deltakerne som sykler Birken 2016, må du lese videre på neste side.

Les saken
Elise Røer Drabløs er med og sikrer Akershus stafettseier under Junior-NM 2015 i Hommelvik. Foto: Erik Borg.

Nesodden på langs vunnet av Elise Røer Drabløs og Kristian Qvenild

Skiløper Elise Røer Drabløs var suveren på lengste distanse i terrengløpet Nesodden på langs søndag. Kristian Qvenild fra Kongsberg vant herreklassen.

Les saken
OL-genseren for Ungdoms-OL Lillehammer 2016. Foto: Dale of Norway.

OL-genseren Ungdoms-OL Lillehammer 2016

I 2016 kommer olympiske leker på nytt til Lillehammer i form av Ungdoms-OL. Her er den offisielle OL-genseren:

Les saken
Heidi Weng på god vei mot totalseier i Toppidrettsveka 2015. Her er hun ute i den avsluttende jaktstarten i Trondheim. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Heidi Weng: - Trente for ingenting

- Det må trenes, og det må trenes riktig. Du må finne ut hva som passer for deg, sier Heidi Weng.

Les saken
Teten underveis i Holeklassikeren 2015. Arrangørfoto.

Stian Hoelgaard spurtvant Holeklassikeren

Stian Hoelgaard fra Thomas Alsgaards Team LeasePlan Go var sterkest da det 20 kilometer lange rulleskirennet Holeklassikeren gikk av stabelen i Buskerud søndag. 

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Hytteplantesten. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Delt seier i Furumomila

Vinnertidene i 33. utgave av Furumomila i Modum og Buskerud lød på 29:54,7 og 37:15,4. I herreklassen ble seieren delt mellom to klubbkolleger.

Les saken
Eldbjørg Moxnes. Foto: Erik Borg.

Bjerkeløpet toppet av Eldbjørg Moxnes og Eirik Johannessen

Om lag 600 deltakere var i aksjon da Bjerkeløpet gjorde sin debut i Oslo søndag. Det ble seiere til Eldbjørg Moxnes og Eirik Johannessen på 10-kilometeren.

Les saken
Marthe Katrine Myhre etter seier i en tidligere utgave av Birkebeinertrippelen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Marthe Kathrine Myhre på 2.-plass i Eindhoven Marathon

- Bein stinne som betong og med god motvind siste 10 kilometer kjempet jeg en intens kamp mot klokka, formidler Marthe Kathrine Myhre etter søndagens Eindhoven Marathon.

Les saken
KollenOpp er et trappeløp i Holmenkoll-anlegget. Foto: Carlo Brömel.

KollenOpp med Inger Hegstad Krüger og Sindre Buraas på topp

Første utgave av KollenOpp ble unnagjort søndag i nasjonalanlegget Holmenkollen. Inger Hegstad Krüger og Sindre Buraas var raskest opp de 800 trappetrinnene.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nisen/Langrenn.com.

NM Beitostølen 2016 - Program

Komplett program til ski-NM på Beitostølen 2016. Dette er andre del av vinterens NM og arrangeres 31. mars til 3. april.

Les saken
Erik Eide. Foto: Skiforeningen.

Skiforeningen henter ny sjef fra idretten

- Han har et brennende hjerte for Marka og skiidretten, lyder det om Skiforeningens nye sjef.

Les saken
Petter Northug spurter i mål til seier på VM-sprinten 2015 i Falun. Like bak følger Ola Vigen Hattestad inn til bronseplass. Foto: NordicFocus.

Northug og Skiforbundet: - Gjøre seg opp en mening om følgende

Kommentar

- Enten må landslagsmodellen og norsk skiidretts organisering videreføres slik den er i dag, eller så må landslagsmodellen og dermed norsk skiidretts organisering endres totalt, poengterer Eirik Lund Røer om konflikten mellom Skiforbundet og Petter Northug:

Les saken