Ola Vigen Hattestad er med når Ivan Rosenborg fra Garmin og Skiforbundets Åge Skinstad takker hverandre etter signert samarbeidsavtale. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Ola Vigen Hattestad er med når Ivan Rosenborg fra Garmin og Skiforbundets Åge Skinstad takker hverandre etter signert samarbeidsavtale. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Garmin løfter landslaget videre

- Dette er moro og det gir en ekstra dimensjon. Nå kan vi gjøre grundigere analyser av treninga og det vil være nyttig, spesielt i forbindelse med harde økter, sier Ola Vigen Hattestad da Langrenn.com prater med han på Sognefjellshytta tirsdag ettermiddag. Ivan Rosenborg fra Garmin og Skiforbundets Åge Skinstad smiler bekreftende.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Dette er en abonnementsartikkel

Deler av innholdet hos oss er publisert for abonnenter av nettavisen Langrenn.com og inngår i vår innholdsrike Pluss-seksjon.

Tegne abonnement
Det er satt opp 4 alternative valg for varighet på abonnementet; Uke, måned, tre måneder eller år.

Om du ønsker å tegne et abonnement gjøres dette
direkte via denne linken.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Dersom du allerede har ditt eget abonnement logger du deg inn gjennom vinduet nedenfor.

Absolutt samtlige landslagsutøvere under Norges Skiforbund Langrenns paraply blir i disse dager utstyrt med pulsklokkene Garmin Forerunner 610 eller Garmin Forerunner 910 XT.

Dette henger sammen med at Garmin Norge og Norges Skiforbund signerte en samarbeidsavtale på Sognefjellshytta tirsdag.

I første omgang er det snakk om 2 år, men både Ivan Rosenborg, Garmins markedsansvarlige for sportsmarkedet, og Åge Skinstad, langrennsjef i Skiforbundet forteller til Langrenn.com at det på begge sider av bordet tenkes langsiktig.

Dagboka og klokka "prater" sammen
- Vi vil at alle løperne skal bruke Olympiatoppens treningsdagbok. Dette gjør at det blir en tettere kontakt og oppfølging mellom utøvere og trenere. Garmin på sin side er teknisk tett koblet inn mot dagboka, så dette er en avtale som dekker våre behov, sier Skinstad.

Det presiseres at både Garmin Forerunner 610 og Garmin Forerunner 910 XT er pulsklokker med integrert GPS og produkter som er standard hyllevare. Vi snakker altså ikke om noen spesialtilpassede utgaver av pulsklokkene for langrennslandslagene, men pulsklokker som Kari og Ola Nordmann selv kan anskaffe seg. Prisen er i området 2.500,- til 3.500,- kroner.

Personlig profil i klokka
- Pulsklokkene lagrer personlige data som for eksempel høyde, vekt, kjønn, pulsintervaller og intensitetssoner. I tillegg har klokkene full GPS integrert. Dette gjør at man etter en økt kan ta ut høydeprofil og også få sett pulsen i forhold til formasjonene i terrenget hvor økta har vært gjennomført, forklarer Ivan Rosenborg til Langrenn.com.

- Man kan også lagre intervaller på en trening, eller hele økter, for så å sammenligne med seg selv eller andre senere. Man kan rett og slett sekundere mot seg selv om man vil, smiler Rosenborg.

- Dette høres kanskje litt komplisert ut?

- For Garmin er det viktig at klokkene er enkle å bruke, samtidig som det også skal være lett tilgang på bruk av avanserte funksjoner, poengterer Garmins mann.

Vi får også vite at pulsklokkene ikke bruker mer enn 30-60 sekunder på å oppnå nødvendig kontakt med satellitter før den er klar for å "tracke" økta.

Viktig verktøy i treningsarbeidet
Ola Vigen Hattestad satt ringside da Garmin og NSF signerte avtalen. Som utøver er det nye samarbeidet inngått nettopp med tanke på ham og hans landslagskollegaer.

- Dette er moro og det gir en ekstra dimensjon. Nå kan vi gjøre grundigere analyser av treninga og det vil være nyttig, spesielt i forbindelse med harde økter, slår Ola fast.

- Det er gøy å se hvordan pulsen har vært gjennom økta i forhold til terrenget man har trent i.

- Du er ikke redd det blir for mye vitenskap og analysering?

- Nei da, men det er viktig å sortere ut den informasjonen man trenger og har nytte av. Det at for eksempel treneren via Olympiatoppens treningsdagbok nå raskt kan se hvilke intensitetssoner jeg har trent i og hvor lenge jeg har vært i hver sone er veldig nyttig, understreker Ola Vigen Hattestad.

Han har allerede rukket å bruke klokka fra Garmin noen uker og han sier at den holder til cirka 20 timer trening før han må lade den opp. Det er først og fremst GPS'en som drar mye strøm, denne kan man for øvrig velge om man ikke ønsker å ha påslått på hver økt. Ellers kan man vel si at dette med klokkelading blir en rutine akkurat som med mobiltelefon, nettbrett og eventuelle andre produkter i disse kategorier.

Passerer 60 millioner
For Norges Skiforbund betyr signeringen av avtalen med Garmin ikke bare tilgang på et nyttig arbeidsredskap i treningsarbeidet.

- Med denne avtalen vi nå har inngått med Garmin passerer vi 60 millioner i omsetning på samarbeidsavtaler for sesongen 2012/2013, smiler Åge Skinstad.

Dette betyr at langrennsdelen av Skiforbundet i løpet av en 4-5 års periode faktisk har 3-doblet sine inntekter på slik markedsaktivitet. Altså fra 20 til 60 millioner.

- Vi synes det er hyggelig at vår avtale med Skiforbundet er dråpen som gjør at de passerer 60 millioner, men for oss er det naturlig nok også viktig at vi nå får mulighet til å samarbeide med de beste, samt at vi også får muligheter til å få tilbakemeldinger med tanke på videre produktutvikling av Garmins produkter, avrunder Ivan Rosenborg.

Se også
Landslaget skifter treningsdagbok
Garmins norske hjemmeside

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Teknisk har Martin Johnsrud Sundby utviklet seg til å bli en meget komplett løper. Her er han på vei mot klar seier på 30 km i Davos under verdenscupen der i desember 2015. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Balanse er utruleg viktig i langrenn

Med 3 stilbilder av Martin Johnsrud Sundby

- Vi brukar uttrykket «å stå imot» når kraftinnsatsen er størst, i staden for å gje etter, knekke saman og dette bakpå, seier Audun Svartdal.

Les saken
00-logoer

Vinnere Vinterkampanje - Uke 2 av 8

Ski, skistaver, skismøring, sportsernæring og skihansker

DISSE PLUSS-ABONNENTENE HAR VUNNET: Premier fra Salomon, Bjørn Dæhlie, Sponser Nordics, Vauhti og Lill-Sport, er nå trukket blant abonnenter av Langrenn.com Pluss +. Samlet verdi kr 11.500.

Les saken
Gravdalsrunden i Montebellorennet. Foto: Ole Kristian Skjørdal.

Montebellorennets Vinter-Quiz 2016

Bli med i Montebellorennets Vinter-Quiz 2016 her på Langrenn.com og du er med i trekningen av 10 startnummer til Montebellorennet, som arrangeres lørdag 20. februar.

Les saken
Torjus Børsheim i Beitosprinten. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Torjus Børsheim tok bysprint i Tsjekkia

Ulvik IL og Team Jobzones Torjus Børsheim var best av samtlige løpere da han vant bysprinten i Ostrava.

Les saken
Len Valjas og Tomas Northug nærmest kamera under verdenscupsprinten i Stockholm ved deres slott. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Stjerneduo mister Stockholm-sprinten

– De er friske og i trening, men det er for tidlig for dem å gi maks, meldes det fra trenerhold foran torsdagens verdenscupsprint.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Vasaloppet. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Vetle Christiansen vant Mattila Ski Marathon

Stort startfelt i Mattila Ski Marathon søndag, noen mil øst for Kongsvinger, på svenskesiden, men likefullt gikk seieren til Romerike og Åsen IL ved unge Vetle Christiansen.

Les saken
Slik er forholdene på Ormåsen Skistadion. Foto: Eiker Skifestival.

Eiker Skifestival reddes av gode naboer

- På grunn av snøforholdene på Ormåsen, vil vi ikke kunne arrangere jubileumsutgaven av Eiker Skifestival på vår hjemmebane, melder Thor Inge Tollehaug.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Masters World Cup 2014 i østerrikske Pillerseetal. Arrangørfoto.

Mer norsk gulljubel i Veteran-VM

Masters World Cup i Vuokatti bød mandag på korte distanser. For de norske løperne fortsatte medaljefangsten i stor stil.

Les saken
Kranskullan for Holmenkollmarsjen 2014 tar imot vinner Arne Post fra Team United Bakeries. Foto: Magnus Nyløkken/Skiforeningen.

Ukens turrenn

Terminlistesiden Skirenn.com melder om et bredt og variert utvalg på turrennfronten også denne uken - hele 20 renn er planlagt.

Les saken
Brødrene Tarjei Bø (foran) og Johannes Thingnes Bø. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Uttak Verdenscup skiskyting Presque Isle 2016

Disse utøverne skal representere Norge under skiskytternes verdenscup i amerikanske Presque Isle 9. til 14. februar: 

Les saken
Stina Nilsson og Heidi Weng ble nummer 1 og 3 i sprintfinalen under verdenscupen i Planica 2016. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Silver-Stina ble årets stjerneskudd

- Jeg hadde en god sesong, og det føles veldig bra å få en påminnelse om det, sier Stina Nilsson.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Ungdoms-OL Lillehammer 2016 - Program

Komplett program, langrenn og skiskyting, til Ungdoms-OL / Youth Olympic Games Lillehammer 2016 12. til 21. februar.

Les saken
Fra en tidligere utgave av Toblach/Dobbiaco - Cortina. Arrangørfoto.

Ny kortere løype for Toblach-Cortina i Ski Classics

Arrangøren av Visma Ski Classics-rennet Toblach-Cortina kommende lørdag ser seg nødt til å ta i bruk plan B.

Les saken
Trøyeholdere på herresiden i Visma Ski Classics etter Kaiser Maximilian Lauf 2016. Fra venstre: Andreas Nygaard (sprint), Petter Eliassen (sammenlagt) og Stian Hoelgaard (ungdom). Foto: Magnus Östh/Ski Classics.

Ski Classics 2015/2016 - Sammenlagt etter Kaiser Maximilian Lauf

Etter søndagens Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld er dette stillingen for samtlige cuper i Visma Ski Classics:

Les saken
Feltet på herrenes 50 km under Falun-VM 2015. Foto: NordicFocus.

Verdenscup Falun 2016 - Program

World Cup Falun, Svenska Skidspelen, går av stabelen 13. og 14. februar 2016. Komplett program her:

Les saken
Martin Johnsrud Sundby på vei mot klar seier under 5-mila i Holmenkollen 2016. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Uttak Verdenscup Falun 2016

Disse løperne skal representere Norge under verdenscupen i Falun 13. og 14. februar 2016:

Les saken
Fra verdenscupens besøk i Planica. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Verdenscup Stockholm 2016 - Program

Det er klart for verdenscup i Stockholm 11. februar 2016. Komplett program her:

Les saken
Petter Northug jubler over seier i verdenscupsprinten i Drammen 2016. Som nr. 2 og 3 fulgte Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Uttak Verdenscup Stockholm 2016

Disse løperne skal representere Norge under verdenscupen i Stockholm 11. februar 2016:

Les saken
Topp 3 i Tour de Sweco 2015. Fra venstre: Trine Breen (2.-plass), Kristin Antonsen (1) og Marit Vala (3). Foto: NTNUI.

NTNUI ønsker velkommen til Tour de Sweco

For femte året på rad vil NTNUI langrenn denne uken kåre Trondheims mest komplette skiløper med en 3-dagers mini-tour inspirert av Tour de Ski.

Les saken
Fra en tidligere utgave av Tartu Maraton med Simen Østensen i spiss. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

American Birkebeiner erstatter Tartu Maraton

Arrangøren i estiske Tartu Maraton står overfor store utfordringer, noe som fører til endringer i programmet for langløpscupen FIS Worldloppet Cup.

Les saken