JurgCapol forside

Jürg Capol snakker om Tour de Ski

Sjefen for verdenscupen, Jürg Capol, er initiativtakeren til Tour de Ski. Her kan du lese om hans tanker rundt denne spennende nyvinningen.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut
Av Mirko Hominal
Oversatt av: Helene Berger
www.ski-nordique.net

Intervjuet er utført av den sveitsiske avisen ”Le matin”.

 
 
- Forventer du stor interesse rundt denne nye konkurranseformen?
 
- Ja, det er allerede mye som tyder på at Tour de Ski vil tiltrekke seg mye oppmerksomhet og interesse, både blant løperne og publikum. Vi har lagt ned mye tid og energi i utviklingen av konseptet. Derfor er det gledelig at tilbakemeldingene vi har fått er positive. Til og med skandinavene, som ofte har hatt en tendens til å være konservative med tanke på utvikling av langrennssporten, har vist positiv interesse for Tour de Ski. Jeg er overbevist om at verdens beste skiløpere kommer til å stille til start, og jeg håper publikum stiller opp i tusentall.
 
 
- Vil det være mulig for deltagerne å stå over en eller flere konkurranser?
 
- Nei, Tour de Ski tar utgangspunkt i samme modell som sykkelsporten. For å få delta i finalen må utøverne ha deltatt i alle etappene. Det er ikke mulig å komme tilbake etter noen dagers fravær. Kun finalen vil telle i verdenscupen, og vinneren får hele 400 verdenscuppoeng. Vi ønsker å kåre den beste allrounderen, og da ser vi dette som den beste løsningen.
 
 
- Hva har dere tatt med i vurderingen ved valg av de tre arrangørlandene?
 
- Vi ville egentlig starte i Alpene, men verken Østerrike eller Sveits var interesserte. Ettersom Tsjekkia tidlig hadde uttrykt et ønske om å delta i arrangementet og i tillegg har gode utøvere, bestemte vi oss for å ta dem inn i varmen. Tanken er å holde oss til de samme stedene de tre første årene, og valget måtte derfor være nøye gjennomtenkt. Vi håper og tror at vi nå har kommet frem til en tilfredsstillende løsning.
 
 
Fakta om Tour de Ski
 
3 land: Tsjekkia, Tyskland og Italia
5 steder: Nove Mesto, München, Oberstdorf, Asiago og Val di Fiemme
8 ulike konkurranser i løpet av 10 dager
 
 
Offisiell nettside: Tour de Ski
Tips en venn Tips en venn Skriv ut


Anders Aukland og Swix-sjef Ulf Bjerknes i forbindelse med Team Santander sin pressekonferanse på Beitostølen 2014. Foto: Erik Borg.

- Vi måtte ikke ha landslaget

Swix hadde muligheter til å beholde landslaget for samme pris som det konkurrenten Bj Sport tilbød. Muligheten ble ikke benyttet. Ulf Bjerknes føler ikke at det var nødvendig.
Les saken
Martine Ek Hagen ute på 10 km klassisk under Beitosprinten 2014, der hun ble nummer fem. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Uttak verdenscup Kuusamo

En fin åpningshelg på Beitostølen er unnagjort, og nå er det klart for første runde i verdenscupen. Mandag annonserte Skiforbundet at disse løperne får sjansen i Kuusamo 29. - 30. november:

Les saken
Petter Northug jr. på vei mot tredjeplass på 15 km klassisk under Beitosprinten 2014. Foto: Erik Borg.

Nå er Northug landslagsløper

Mandag trådte representasjonsavtalen mellom Petter Northug og Norges Skiforbund i kraft. Det betyr blant annet at skikongens nye kleskolleksjon er borte fra butikkene.

Les saken
Johan Kjølstad pigget hele veien til en 3.-plass på den klassiske sprinten under Beitosprinten 2014. Her er han underveis i prologen der han leverte sjuende beste tid. Foto: Erik Borg.

Kjølstad: - Gikk sprinten for moro skyld

Sesongåpning - Beitostølen

Langløper og eks-sprinter Johan Kjølstad var veldig usikker på om han skulle gå gårsdagens sprint. Han stilte til start fordi han ikke fant noen grunn til å la være, gikk inn til tredjeplass og nå føler han seg plutselig høyaktuell til verdenscupsprinten i Kuusamo.

Les saken
Emil Nyeng ble til slutt nummer sju i den klassiske sprinten under Beitosprinten 2014. Her er han underveis i prologen. Foto: Erik Borg.

Overraska Nyeng med håp om verdscup

Sesongåpning - Beitostølen

Det gjekk berre ein veg for Emil Nyeng på Beitostølen i helga. - Eg har liksom vore ein prologløpar før, seier han til Langrenn.com.

Les saken
Didrik Tønseths startnummer i Beitosprinten 2014 hadde fått noen grisete krusseduller påført. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Toppløper utsatt for griseri

Sesongåpning - Beitostølen

Denne pallgutten fikk seg en stor overraskelse da han gjorde seg klar til konkurransene på Beitostølen. Alt var ikke som landslagstoppen hadde ventet.

Les saken
Norges vinnerlag i verdenscupstafetten på Lillehammer 2013. Fra venstre: Kristin Størmer Steira (2. etappe), Heidi Weng (1), Marit Bjørgen (4) og Therese Johaug (3). Foto: Laiho/NordicFocus.

Mini-VM på Lillehammer om 2 helger

- Snøen laver ned over OL byen - og til uka vil kuldegradene sørge for godt snøproduksjonsvær, lyder budskapet fra VC-generalen Eiliv Furuli til Langrenn.com.

Les saken
Kari Vikhagen Gjeitnes (til venstre) er her i tet i semifinalen, fulgt av Kathrine Harsem (midten) og Amalie Håkonsen Ous. Fra morgen til siste konkurranse kjempet  romsdølen i tet. Foto: Erik Borg.

Kari har en drøm

Sesongåpning - Beitostølen

Nå kan Kari Vikhagen Gjeitnes puste ut. Hun har tatt et steg mot drømmen. Til helga blir det igjen verdenscupdeltakelse, men det er ingen drøm. 

Les saken
Sondre Turvoll Fossli etter å ha sikret 2. plassen etter Petter Northug i Beitosprintens sprintfinale 2014. Foto: Erik Borg.

Sondre Turvoll Fossli: - Jeg skulle hatt et par meter til

Sesongåpning - Beitostølen

Sondre Turvoll Fossli valgte feste i finalen, men det var ikke det som først og fremst gjorde at ansiktet ikke var det blideste etter innkomst på den siste konkurransen på Beitostølen.

Les saken
Pål Golberg i semifinalen under Beitosprintens klassiske sprint 2014. Golberg kvalifiserte seg til finalen, der han endte på fjerdeplass. Foto: Erik Borg.

Pål Golberg: - God følelse helt til finalen

Sesongåpning - Beitostølen

Gjennom hele dagen så Pål Golberg ut som en av de sterkeste på dagens klassiske sprint. Men finalen blei hans dårligste heat og Golberg mangla den siste spruten som skulle til for at han kunne kjempe om seieren.

Les saken
Alexander Legkov med Maxim Vylegzhanin i rygg underveis på femmila under OL i Sotsji 2014. De tok henholdsvis gull og sølv. Foto: NordicFocus.

Legkov klar vinner i sterkt felt

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Alexander Legkov tok knekken på navn som Maxim Vylegzhanin og Dario Cologna da han vant en klar seier på 15 km fri i finske Saariselkä søndag.

Les saken
Marcus Hellner endte på sjuendeplass i 15 km fri i Gällivare søndag. Foto: Michael Renström / Imega Promotion.

Hellner fikk bank på hjemmebane

Sesongåpning - Gällivare

VIDEOINTERVJUER I SAKEN: - De kjørte knallhardt i dag. Det hadde holdt bra også i verdenscupen, sier Marcus Hellner etter søndagens 15 kilometer klassisk på Hellnerstadion i Gällivare, der han var 1 minutt og 41 sekunderen bak vinneren.

Les saken
Det ble full klaff for Byåsen på sprinten i svensk sesongåpningen i Bruksvallarna 2014. Fra venstre: Martin Hovin (3.), vinneren Sivert Grøtan Eriksen og Øystein Ellefsen Sjøli (2.). Foran vinner av dameklassen, Julie Myhre. Foto: Tormod Eriksen.

Firedobbelt norsk for juniorgutta i Bruks

Sesongåpning - Bruksvallarna

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: De norske juniorene dominerte den klassiske sprinten i Bruksvallsloppet søndag. Aller best var Sivert Grøtan Eriksen fra Byåsen.

Les saken
Julie Myhre inn til seier på 7,5 kilometer fri i klassen for kvinner 17 år under junior-NM på Lillehammer 2013. Foto: Erik Borg.

Julie Myhre med sprintseier i Sverige

Sesongåpning - Bruksvallarna

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Etter gårsdagens andreplass på 5 km fri i Bruksvallsloppet, tok Julie Myhre fra Byåsen steget helt opp til topps på resultatlista under søndagens sprint.

Les saken
Barbro Kvåle jubler etter å ha vunnet sprinten i Beitosprinten 2014 i tett snøvær. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Barbro Kvåle: - Det største jeg har gjort

Sesongåpning - Beitostølen

Merk deg navnet Barbro Kvåle. 22-åringen vant søndagens klassiske sprint på Beitostølen og fikk sitt endelige gjennombrudd som skiløper.

Les saken
Kathrine Harsem gikk inn til 2. plass i det tette snøværet og gir her Barbro Kvåle et seierskyss på Beitosprintens sprint 2014. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Harsem: - Siste gang hun slår meg i vinter

Sesongåpning - Beitostølen

Nykommer på landslaget Kathrine Harsem var nesten mer fornøyd med at bestevenninna Barbro Kvåle tok seieren enn sin egen pallplass. Men å tape en spurt mot venninna skal hun ikke gjøre flere ganger denne vinteren.

Les saken
Petter Northug med startnummeret som bekrefter at han gikk til topps i Beitosprintens sprint 2014. Han avgjorde det hele på oppløpet. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Northug: - Farten kommer til Falun-VM

Sesongåpning - Beitostølen

- Jeg oppdaget her at jeg manglet litt fart i distanse, oppsumerte Northug åpningshelgen på Beitostølen, etter å ha spurtet inn til seier på sprinten søndag. Men han er sikker på at det er i orden til VM senere i vinter.

Les saken
Calle Halfvarsson på verdenscupen i Lahti 2013. Foto: Laiho/NordicFocus.

Endelig Halfvarssons tur i Bruksvallarna

Sesongåpning - Bruksvallarna

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Etter å ha hatt tidelene mot seg i begge de to foregående konkurransene, vant Calle Halfvarsson den klassiske sprinten i Bruksvallsloppet søndag.

Les saken
Charlotte Kalla jubler etter å ha klatret fra 7. til 2. plass på den 4. etappen av Tour de Ski i Toblach 2012-2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Tre seiere av tre mulige for Charlotte Kalla

Sesongåpning - Bruksvallarna

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Med seier i søndagens klassiske sprint under den svenske sesongåpningen har Charlotte Kalla vunnet alle tre distanser i Bruksvallarna.

Les saken
Petter Northug i hvit drakt og Sondre Turvoll Fossli gjør opp om seieren i Beitosprintens sprint 2014 i tett snødrev. Førstnevnte vant. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Northug tilbake på topp

Sesongåpning - Beitostølen

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Petter Northug jr. viste gode gamle takter da han spurtet inn til seier på sprintfinalen i Beitosprinten søndag i en tøff duell med fjorårsvinneren.

Les saken