Vidar Løfshus. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Vidar Løfshus. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Landslaget skifter treningsdagbok

Trening

Skiforbundets egen treningsdagbok har lagt bak seg sin siste sesong. Samtidig blir det en innstramming rundt rutinene for føring. - En bedrift har regnskapsplikt, og det skal også løperne på det norske landslaget ha, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Langrenn.com.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Dette er en abonnementsartikkel

Deler av innholdet hos oss er publisert for abonnenter av nettavisen Langrenn.com og inngår i vår innholdsrike Pluss-seksjon.

Tegne abonnement
Det er satt opp 4 alternative valg for varighet på abonnementet; Uke, måned, tre måneder eller år.

Om du ønsker å tegne et abonnement gjøres dette
direkte via denne linken.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Dersom du allerede har ditt eget abonnement logger du deg inn gjennom vinduet nedenfor.

Fra 1. mai kommer norske landslagsløpere til å føre treningen sin i Olympiatoppens nettbaserte treningsdagbok.

Landslagsassistent Bjørnar Sandvig har vært mannen bak forbundets egne treningsdagbok, og når Olympiatoppen involverte Sandvig i planleggingsfasen, var ikke landslagsledelsen i tvil om at resultatet kom til å bli tilfredsstillende.

- Bjørnar (Sandvig) har gjort en kjempejobb med treningsdagbøkene de siste sesongene, og vi ser igjen mye av det samme i Olympiatoppens (OLT) treningsdagbok. Det gjør oss trygge på at utøverne blir fornøyde med den nye løsningen også, utdyper landslagssjef Vidar Løfshus.

De som er kjent med forbundets egne treningsdagbok, vil finne igjen mye av det samme i Olympiatoppens utgave, noe som gjør det enda tydeligere at Sandvig har vært nøye involvert i utviklingen.

Løfshus forteller at noen av landslagsløperne tidligere har vært litt sløve når det gjelder å føre treningsdagbok, men nå blir det slutt på svikten i regnskapsføringen.

- En bedrift har regnskapsplikt, og det skal også løperne på det norske landslaget ha, sier Løfshus med et smil.

Kan være offline
Tidligere var man avhengig av internetttilgang for å bruke Olympiatoppens treningsdagbok, men en oppdatering gjør det nå mulig å oppdatere dagboken offline.

- Dette var en av de viktigste endringene som gjorde at vi kunne bruke denne dagboken, for det er forholdsvis ofte landslagsløperne er uten nettilgang, forteller Løfshus, og viser til de ulike samlingene og konkurransene som foregår på avsidesliggende steder.

Mens dagboken er gratis for alle utøvere, må trenerne betale en avgift for å få tilgang til utøvernes dagbøker. Samtidig som trenerne får muligheten til å følge alle utøverne sine med utgangspunkt i én database, vil også Olympiatoppens jobb med å kartlegge treningen til VM- og OL-vinnerne bli betraktelig lettere i årene som kommer.

Forenkler hverdagen
- Det er denne enkelheten, som er en del av utviklingen og digitaliseringen vi ser i samfunnet generelt, som har vært tungen på vektskålen i denne prosessen. Vi mener endringen gjør det lettere for både trenere og Olymiatoppen, og ikke minst utøverne, avslutter Løfshus.

Olympiatoppens treningsdagbok.

Olympiatoppens treningsdagbok.
Et par "screenshoots" fra Olympiatoppens treningsdagbok.
Tidligere brukere av Bjørnar Sandvig og Skiforbundets treningsdagbok vil kjenne igjen mange av de samme brukermulighetene.


---

Slik bruker du dagboken, sakset fra:
http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/trening/treningsdagbok/brukerveiledning/page6879.html

1. Logg inn på: www.olt-dagbok.net.

2. Registrer deg som bruker ved å klikke på "Registrer". Legge inn opplysninger om deg selv, og kryss av for ønsket idrett (Regneark aktiviteter).

3. Når du har registrert deg kommer du inn i registreringsbildet (Treningsdagboken).

4. Registrer planlagt trening i venstre kolonne (dobbeltklikk for skrive inn det du ønsker).

5. Registrer gjennomført trening i de neste kolonnene.

6. Registrer tid på "Utholdenhet" (I-soner) i minutter (retter seg automatisk til timer og minutter) eller i timer (eks: 1:25).

7. Registrer deretter tid på andre treningsformer (Styrke, hurtighet, etc).

8. I kolonnene for "Bevegelsesformer" skal det registreres hvilken bevegelsesformer som "Utholdenhetstreningen" er gjennomført med (dobbeltføring).

9. I kolonnen "KM løpt" skriver du inn antall kilometer løp på den enkelte økt.

10. I kolonnen "Dagsform" registrer du tallet 1 til 5. 1 betyr at dagsformen er elendig, mens 5 betyr at du er i toppform.

11. I kommentar feltet ytterst registrer du gjerne øktinnholdet (eks: 6x8min løping, I-sone 3, P=2min) og kommentarer knyttet til treningsøkten.

12. Klikk på hjerte for å legge inn data på "Dagsparameter" (Hvilepuls, vekt, søvn, mental status, etc).

13. Klikk på "Oppdater" nederst i høyre hjørne for å lagre planlagt og gjennomført trening.

14. Klikk på statistikk for å se hva som er gjennomført av trening på uke- og månedsbasis (blir flere rapporter).

Her finner du all informasjon om OLTs treningsdagbok:
http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/trening/treningsdagbok/page559.html

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Øystein Pølsa Pettersen på vei mot totalseier i Toppidrettsveka et tidligere år. Foto: Aapo Laiho.

Gå midt i veibanen

Kommentar

Når du i løpet av de neste ukene legger ut på årets første tur på sykkel og rulleski bør du av hensyn til både egen og andres sikkerhet gå midt i veibanen.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Ikke reis til fjells for å gå i kø

Kommentar

Ikke la dere lure av eliteløperne. Fremfor å reise til fjells for å gå i kø, er det for barn, ungdom og mosjonister mye bedre å bli hjemme og trene gode barmarksøkter.

Les mer...
Kristin Størmer Steira er foruten å være øverst på adelskalenderen over 3000 meter-tider også nåværende landslagsløer. Foto: Erik Borg.

3 landslagsløpere i topp 10

Hos herrene viser Langrenn.com's adelskalender at ingen av dagens langrennstopper er inne blant de 40 raskeste langrennsløperne på 3000 meter. Hos damene er bildet helt annerledes, noe vår oppdaterte oversikt viser helt tydelig.

Les saken
Bjørn Dæhlie kjører tre små bakkeintervaller med Team Xtra personell på Norefjell, juni 2011. Foto; Geir Nilsen/Langrenn.com.

60 nye 3000 meter tider

Langrenn.com's adelskalender på 3000 meter baneløping har blitt en populær farsott. Nå har vi gjort en øvelse hvor herretabellen er betydelig oppdatert, og da finner vi at ingen av dagens landslagsløpere er i topp 40 og at flere er utenfor topp 100. I tillegg faller Bjørn Dæhlie nedenfor en magisk strek.

Les saken
Oddvar Brå i blå jakke i Holmenkollen høsten 2011. Foto: Erik Borg.

Brå løp dobbelt så mye som Northug

Etter å ha snakket med langrennsforsker Øyvind Sandbakk kan Langrenn.com «avsløre» at man blir god til det man trener på. Gamlegutta løp nemlig dobbelt så mye som dagens store stjerne.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Gulljentenes 3000-tider

Langrenn.com presenterer her en adelskalender på 3000 meter baneløp for aktive og tidligere aktive langrennsløpere. Her finner du de 70 beste damene!

Les saken
Langrennsløpere på 3000 meter test. Foto: Ola Jordheim Halvorsen.

Så fort løper skistjernene

Langrenn.com presenterer nå en adelskalender på 3000 meter baneløp for aktive og tidligere aktive langrennsløpere. Hele 115 navn og tider inngår i oversikten!

Les mer...
Norges gull-jenter på VM-stafetten i Val di Fiemme. I etapperekkefølge fra venstre: Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Foto: Laiho/NordicFocus.

Satsende skiløpers OL-tanker

Kommentar

- I mine øyne vil langrenn bli den store vinneren og befeste sin posisjon som nasjonalidrett i mange år, understrekes det i denne kommentaren.

Les mer...
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Gjør som sykkel – rydd opp!

Kommentar - Doping

Avsløringene de siste dagene viser at det går an å rydde opp i gammelt rot. Nå bør FIS og NSF ta ansvar og lære av syklingen, uavhengig av hvilke helter det går utover.

Les mer...
Marit Bjørgen plukker edelt metall gang på gang. Her er hun med VM-gullet på sprinten under mesterskapet i Val di Fiemme 2013. Foto: Laiho/NordicFocus.

Hvem er best av Bjørgen og Dæhlie?

OL - VM - Verdenscup

Marit Bjørgen har passert han i antall verdenscupseiere, men har vår store langrennsdronning egentlig bedre resultater enn Bjørn Dæhlie? Langrenn.com sammenligner skiheltenes resultater.

Les mer...
Bjørn Dæhlie hadde sin storhetstid for noen år siden, men han bruker fortsatt skiene, slik som her i  Birkebeinerrennet 2012. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Northug langt bak Dæhlie

OL - VM - Verdenscup

De er begge den mestvinnende langrennsløperen i sin tid, men hvordan måler egentlig Petter Northug jr. seg opp mot legenden Bjørn Dæhlie? Langrenn.com har sett på prestasjonene bak navnene.

Les mer...
Illustrasjonsbilde fra Randsfjorden Rundt. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Klar tale: - La sykkelen stå!

Kommentar - Sommertrening for skiløpere

Bør sykkel prioriteres som langrennstrening? - Sykkel er god trening for folk flest, men for å bli best mulig til å gå på ski finnes det langt bedre alternativer, hevder Langrenn.com's kommentator, Petter Soleng Skinstad.

Les mer...
Audun fra ski- og orienteringsfamilien Hultgreen Weltzien er her på vei mot 7. post i et VM-uttaksløp i Hønefoss og Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Orientering og utstyr

Sommertrening for skiløpere

Til tross for at orientering i utgangspunktet ikke kan beskrives som en utstyrsidrett, er det visse ting man må ha på plass. Langrenn.com har i samarbeid med langrenns- og orienteringsløper Hallvard Moian Nydal og Håkon Hjelstuen laget en enkel oversikt over hvilket utstyr man trenger for å komme i gang.

Les mer...
Magne Dæhli, NM-vinner for junior i langrenn for noen år siden, satser nå orientering for fullt og er her på vei mot 2. plass i et VM-uttaksløp i Hønefoss og Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Orienter deg til suksess i løypa

Sommertrening for skiløpere

Så langt har Langrenn.com vært gjennom en rekke alternativer til sommertrening for langrennsløpere. Denne gangen er det orientering som står for tur.

Les mer...
Glenn Tjernø hos Intersport Gjøvik. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Valg av sykkelutstyr

Sommertrening for skiløpere

Med byens største sykkelavdeling, har Intersport Gjøvik et godt grunnlag til å fortelle hvilke sykler som er best for langrennsløpere.

Les mer...
Øystein Pølsa Pettersen følger like bak Kurt Asle Arvesen i Randsfjorden Rundt 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Derfor sykler Pølsa

Sommertrening for langrennsløpere

Blant langrennsløperne er Øystein Pølsa Pettersen en av de aller beste syklistene, noe han har vist en rekke ganger, blant annet i Toppidrettsveka. Sprinteren bruker sykkelen aktivt i både vår- og sommertreningen. Da Langrenn.com spurte hvorfor, hadde han mange gode argumenter for at sykkelen bør være en del av din treningshverdag.

Les mer...
Fellesstart VM Val di Fiemme 2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Langt tøffere i herreklassen

Status etter sesongen 2012/2013

Utviklingen i internasjonal langrenn viser at det de siste årene har blitt tøffere konkurranse blant herrene. Blant damene er derimot situasjonen en annen.

Les mer...
Illustrasjonsbilde. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Aukland gir råd om løping

Sommertrening for skiløpere

Sesongens siste skirenn er histore, og en ny sesong står på trappene. Løpeturer spiller en viktig rolle i de aller fleste langrennsløperes trening. Anders Aukland gir deg her på Langrenn.com noen gode tips om hvordan du skal komme godt i gang med årets løpesesong.

Les mer...
Fellesstarten under verdenscupen i Falun 2013. I front ser vi Marit Bjørgen. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Derfor dominerer de norske jentene

Status etter sesongen 2012/2013

Utviklingen i internasjonal kvinnelangrenn tyder på at nivået er lavere enn noen gang. Er det derfor de norske jentene dominerer?

Les mer...
Anders Aukland ute på sjøen. Foto: Privat.

Aukland om kajakkpadling som trening

Sommertrening for skiløpere

Anders Aukland er den mest kjente kajakkpadleren blant norske langrennsløpere. Her deler Birkebeiner-vinneren sine erfaringer fra vannet med Langrenn.coms lesere.

Les mer...