Hans Christer Holund har gitt alt og sikret seieren på 10 km i Skandinavisk Cup i Latvia. Foto: Martins Brize/Latvian Ski Association.

Hans Christer Holund har gitt alt og sikret seieren på 10 km i Skandinavisk Cup i Latvia. Foto: Martins Brize/Latvian Ski Association.

Skandinavisk Cup - Et stort springbrett

For to sesonger siden var Skandinavisk Cup Dyrhaugs plattform til internasjonalt gjennombrudd, og for tidligere juniorverdensmester Holund ga ScanCup-innsatsen sist vinter landslagsplass blant seniorene.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Så godt som hver eneste vinter er det "nye navn" som kjenner sin besøkelsestid og bruker rennene i Skandinavisk Cup til å ta steget fra "ung og lovende" til å bli landslagsløper og kanskje også internasjonal stjerne.

Niklas Dyrhaug gjorde det tidlig på sesongen for 2 år siden, den gang var Langrenn.com og noen lokale aviser strengt tatt de eneste som skrev om løperen fra Tydal IL og rekruttlandslaget.

Fikk sitt gjennombrudd
- Jeg var veldig spent på hvordan jeg skulle legge opp dette. Det gjelder å treffe på åpningsfarten og mobilisere helt inn, forklarte Niklas Dyrhaug til Langrenn.com i artikkelen "Syrefest i Skandinavisk Cup" fredag 16. desember 2011.

Distansen var bare 3,75 km og stilarten skøyting.

- Allikevel ble det en syrefest mot slutten, men samtidig ikke fullt så ille som jeg hadde fryktet, smilte Dyrhaug tilbake i 2011, samtidig som han var sulten på mer etter å ha vunnet rennet med 2,3 sekunder foran Kristian Tettli Rennmo.

- Jeg tenker at nå er bare 1 av 3 gjennomført. Det gjelder å holde fokus og å gå fort både lørdag og søndag. Jeg ønsker å kjempe i topp begge dager.

Vi gjør en lang historie kort og lynrask. Noen få uker senere, nærmere bestemt 7. januar 2012, var Niklas Dyrhaug med og satte farge på internasjonalt langrenn i så stort omfang at han denne dagen fosset inn til 7. plass på 20 km fellesstart i klassisk stil under Tour de Ski i Val di Fiemme.

Holund i Dyrhaugs fotspor
Om vi hopper litt over ett år frem i tid - til 6. februar 2013 - finner vi en artikkel her på Langrenn.com med overskriften "Løp seg til seier".

I ingressen kunne vi lese "- Dette var jævlig digg, for å si det rett ut! Disse ordene er det Hans Christer Holund som deler med Langrenn.com's lesere. På rubbski og utenfor sporet, rett og slett beinfløy han bakkene inn til soleklar seier under Skandinavisk Cup i Latvia onsdag."

Sterke navn som Sindre Bjørnestad Skar, Snorri Einarsson, Daniel Myrmæl Helgestad, Ronny Fredrik Ansnes og Mathias Rundgreen kom på de neste plassene, men soleklart først var altså Hans Christer Holund.

- Ganske god følelse å endelig få det til skikkelig igjen, uttalte vinneren til Langrenn.com. Senere på vinteren vant han også et renn i ScanCup i finske Inari/Enare.

Sammenlagtlistene i Skandinavisk Cup viser at Hans Christer Holund ble 3. best sist sesong.

For løperen fra Lyn Ski betydde den solide innsatsen i Skandinavisk Cup, blant andre gode prestasjoner, at vinteren 2012-2013 ble kronet med fast plass på rekruttlandslaget for vinteren vi nå er på vei inn i.

Som man skjønner av ovenstående - Skandinavisk Cup er noe av det viktigste vi har på langrennsfronten - det er ikke uten grunn at Norges Skiforbundet tar ut løpere på egen kvote, samt at det også er fritt frem for alle andre.

Det gjelder med andre ord, for løpere som er hissige på grøten, å levere varene - også i Skandinavisk Cup.

---

Oversikt over Skandinavisk Cup 2013-2014, slik den fremstår i FIS sin terminliste

Dato Sted Land Øvelser
13.-15.12.2013 Vuokatti
 
FIN
2x10k - 4xSP - 2x15k
4.-6.1.2014 Skellefteå
 
SWE
10k - 15k - 4xSP - 30k
7.-9.2.2014 Meraaker
 
NOR
10k - 15k - 4xSP - 30k
19.-20.2.2014 Madona
 
LAT
10k - 4xSP - 15k
22.-23.2.2014 Otepaa
 
EST
10k - 4xSP - 15k


Viktige artikler hos Norges Skiforbund om Skandinavisk Cup 2013-2014
Skandinavisk Cup i Finland og Vuokatti, 13. - 15. desember 2013
Skandinavisk Cup i Sverige og Skellefteå, 4. - 6. januar 2014
Skandinavisk Cup i Latvia og Estland, 19. - 23. februar 2014

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Barbro Kvåle jubler etter å ha vunnet sprinten i Beitosprinten 2014 i tett snøvær. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Barbro Kvåle: - Det største jeg har gjort

Sesongåpning - Beitostølen

Merk deg navnet Barbro Kvåle. 22-åringen vant søndagens klassiske sprint på Beitostølen og fikk sitt endelige gjennombrudd som skiløper.

Les saken
Kathrine Harsem gikk inn til 2. plass i det tette snøværet og gir her Barbro Kvåle et seierskyss på Beitosprintens sprint 2014. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Harsem: - Siste gang hun slår meg i vinter

Sesongåpning - Beitostølen

Nykommer på landslaget Kathrine Harsem var nesten mer fornøyd med at bestevenninna Barbro Kvåle tok seieren enn sin egen pallplass. Men å tape en spurt mot venninna skal hun ikke gjøre flere ganger denne vinteren.

Les saken
Petter Northug med startnummeret som bekrefter at han gikk til topps i Beitosprintens sprint 2014. Han avgjorde det hele på oppløpet. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Northug: - Farten kommer til Falun-VM

Sesongåpning - Beitostølen

- Jeg oppdaget her at jeg manglet litt fart i distanse, oppsumerte Northug åpningshelgen på Beitostølen, etter å ha spurtet inn til seier på sprinten søndag. Men han er sikker på at det er i orden til VM senere i vinter.

Les saken
Calle Halfvarsson på verdenscupen i Lahti 2013. Foto: Laiho/NordicFocus.

Endelig Halfvarssons tur i Bruksvallarna

Sesongåpning - Bruksvallarna

Etter å ha hatt tidelene mot seg i begge de to foregående konkurransene, vant Calle Halfvarsson den klassiske sprinten i Bruksvallsloppet søndag.

Les saken
Charlotte Kalla jubler etter å ha klatret fra 7. til 2. plass på den 4. etappen av Tour de Ski i Toblach 2012-2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Tre seiere av tre mulige for Charlotte Kalla

Sesongåpning - Bruksvallarna

Med seier i søndagens klassiske sprint under den svenske sesongåpningen har Charlotte Kalla vunnet alle tre distanser i Bruksvallarna.

Les saken
Petter Northug i hvit drakt og Sondre Turvoll Fossli gjør opp om seieren i Beitosprintens sprint 2014 i tett snødrev. Førstnevnte vant. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Northug tilbake på topp

Sesongåpning - Beitostølen

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Petter Northug jr. viste gode gamle takter da han spurtet inn til seier på sprintfinalen i Beitosprinten søndag i en tøff duell med fjorårsvinneren.

Les saken
Barbro Kvåle med startnummer 15 jubler over sitt nasjonale gjennombrudd i Beitosprintens sprint 2014. Hun taklet det intense snøværet på overbevisende vis. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Barbro Kvåle knuste til med seier på Beito

Sesongåpning - Beitostølen

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Barbro Kvåle leverte en forrykende spurt i sprintfinalen under klassisksprinten på Beitostølen søndag, og den tok lillehammerjenta hele veien til toppen av seierspallen.

Les saken
Even Northug vant sprintprologen i Bruksvallarna. Her er han sammen med Emil Iversen (t.h.) i forkant av U23-VM i Val di Fiemme 2014. Foto: Erik Borg.

Myhre og Northug raskest i Bruks-prolog

Sesongåpning - Bruksvallarna

De norske juniorene leverte bra på sprintprologen i Bruksvallsloppet søndag. Julie Myhre fra Byåsen og Strindheims Even Northug hadde de aller beste tidene.

Les saken
Magdalena Pajala takker publikum etter at hun vant Mosjøen Sprint 2013. Foto: Foto: Per Vikan/Helgeland Arbeiderblad

Prologseiere til Pajala og Edin i Bruks

Sesongåpning - Bruksvallarna

Magdalena Pajala og Johan Edin gikk inn til de beste tidene på sprintprologen i klassisk stil under den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna søndag.

Les saken
Skiskytter Hilde Fenne går inn til suveren seier på 15 km fri for kvinner 19/20 år under NM for juniorer på Lillehammer 2013. Foto: Erik Borg

NC-seier til Hilde Fenne

Norgescup skiskyting Geilo

Tross hele 12 bom gikk seieren i søndagens fellesstart på Geilo til Hilde Fenne fra Voss. Hun var 16,2 sekunder foran neste dame.

Les saken
Vetle Sjåstad Christiansen under verdenscupen i Ruhpolding tidlig i januar 2014. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Sjåstad Christiansen best på Geilo

Norgescup skiskyting Geilo

Vetle Sjåstad Christiansen vant på hjemmebane søndag, da fellesstart sto på programmet i Norgescup skiskyting på Geilo. Det gikk på tidelene løs i kampen om seieren.

Les saken
Sondre Turvoll Fossli knallet til med klart beste tid under sprintprologen under Beitosprinten 2014. Foto: Erik Borg.

Turvoll Fossli vant Beito-prologen

Sesongåpning - Beitostølen

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Sondre Turvoll Fossli gjorde som i fjor, og var klart raskest i herrenes sprintprolog under Beitosprinten søndag. 

Les saken
Katja Visnar på vei mot beste prologtiden under Beitosprinten 2014 sin klassiske sprint. Foto: Erik Borg.

Katja Visnar raskest i prologen

Sesongåpning - Beitostølen

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Slovenske Katja Visnar gikk inn til beste tid i prologen under Beitosprinten søndag. Men de norske jentene, ledet an av Kari Vikhagen Gjeitnes, var ikke langt bak.

Les saken
Kristian Tettli Rennemo etter 15 km fri på Beitosprinten 2014, der han endte på fjerdeplass. Foto: Erik Borg.

Tettli Rennemo: - Har slitt med prestasjonspresset

Sesongåpning - Beitostølen

Tidligere landslagsløper Kristian Tettli Rennemo var overraska over at han var tilbake i toppen med lørdagens fjerdeplass. Som nybakt far og privatlagsløper følte han at han endelig kunne gå skirenn uten å føle på presset om å prestere.

Les saken
Ingvild Flugstad Østberg legger ut fra starten i sprint-prologen under NM på Gåsbu 2013. I mål var hun raskest av alle. Foto: Rasmus Kongsøre/Langrenn.com.

Startlister Beitosprinten Søndag Kvinner

Sesongåpning - Beitostølen

Søndag har tiden kommet for klassisk sprint i Beitosprinten, og det er damene som åpner ballet klokken 09:00. Komplett startliste følger på neste side.

Les saken
Sondre Turvoll Fossli vant som han ville i Beitosprintens sprint 2013. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Startlister Beitosprinten Søndag Menn

Sesongåpning - Beitostølen

Søndag er det klart for klassisk sprint under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen. Komplette startlister får du på neste side.

Les saken
Illustrasjonsbilde: Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Smøretips Bruksvallarna

Swix

OPPDATERT 3. gang: Andreas Forneman fra Swix har levert tips til den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna, der sprint i klassisk stil står på programmet søndag.

Les saken
Illustrasjonsbilde: Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Smøretips Beitosprinten

Swix - Rode - Skigo - Toko - Start

OPPDATERT 19. gang: Smøretips til den nasjonale sesongstarten på Beitostølen foreligger nå fra Henrik Johnsen i Swix, Per Knut Aaland i Rode, Terje Ruttenborg i Skigo, Jan Olav Gjermundshaug i Toko og Svein Suhr i Start.

Les saken
Heidi Weng ble nummer tre på 10 km fri i Beitosprinten 2014. Foto: Erik Borg.

- Gi Heidi fellesstarter

Sesongåpning - Beitostølen

Det er egentlig ikke i vinter at Heidi Weng har tenkt å kjempe med de to store, men trener Egil Kristiansen har også oppfatninger om saken.

Les saken
Eldar Rønning, Anders Gløersen og Torjus Børsheim på toppen av danskebakken forrige gang det var klassisk teknikk på Beitosprintens sprintdistanse, i 2012. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Vil stoppe de med blanke ski

Sesongåpning - Beitostølen

Herrene tar i bruk en ny sprintrase under Beitosprinten. Omleggingen har et bestemt mål, men det er ikke sikkert at den nye traseen blir permanent.

Les saken