Marit Bjørgen vant verdenscupen sammenlagt 2011/2012. Foto: Hemmersbach/NordicFocus

Marit Bjørgen vant verdenscupen sammenlagt 2011/2012. Foto: Hemmersbach/NordicFocus

Stolt og rørt Bjørgen etter kalasseier

Verdenscup Falun

Marit Bjørgen (31) paraderte inn til sin tredje sammenlagttriumf i verdenscupen i Falun. Det ga rom for refleksjon.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Etter seieren ble det nasjonalsang, stor krystallkule og feiring på stadion i den svenske skibyen. Deretter bar det rett på løperhotellet til full fest sammen med resten av verdenscupløperne.

Seks år er gått siden Bjørgen sist vant verdenscupen sammenlagt. Mye er skjedd siden gang, både store og skuffende nedturer og ditto store oppturer.

De siste tre sesongene har vært en eneste lang skifest for Bjørgen.

- Det er utrolig bra å komme tilbake og levere slik jeg har gjort de siste tre sesongene. Det eneste jeg ikke har vunnet er Tour de Ski. Planen er å ta det neste gang, sa Bjørgen etter en meget langtekkelig premieseremoni i Falun.

Sesongen har vært bortimot prikkfri. Med unntak av noen slappe renn i Tour de Ski, er det lite tvil om at hun har vært sesongens store kvinnelige skiløper.

Lyktes
Da var alt som det skulle være søndag. Bjørgen vant minitouren i ren utklassingsstil og tok sin 55. seier i verdenscupen. Rognes-jenta har vært i strålende form etter høydeoppholdet i Dolomittene. Kun lørdag kom et lite feilskjær grunnet svak dagsform og glatte ski.

- Jeg lyktes godt med å finne god form i siste del av sesongen. Ingen andre enn meg har 55. verdenscupseirer i langrenn, sa Bjørgen, som har levert sterke resultater fra dag én i sesongen.

Hun innrømmet at det har tatt på. Søndag var hun ikke sikker på seier på forhånd, men hun var temmelig sikker på at hun ville ta hjem sammenlagtseieren.

- Det har vært en jevn duell med Kowalczyk hele veien, og det har vært tøft både psykisk og fysisk. Jeg lyktes godt med frihelgen min og oppholdet i høyden. Det har vært så mange konkurranser, og jeg har vært tvunget til å mobilisere på nytt foran hver eneste helg, sa Bjørgen, som vant verdenscupen både i 2005 og 2006.

Fantastisk
- Det ble en ren parademarsj til slutt?

- Jeg hadde fantastisk gode ski i dag i forhold til Kowalczyk. Jeg gled fra henne inn mot Mördarbakken, og da jeg skled fra henne med en 10-15 sekunder ned fra Mördarbakken, skjønte jeg at dette var mulig å vinne.

Det var ikke bare Bjørgen som bidro til en norsk festaften i Falun. 20 år gamle Heidi Weng sikret 2.-plassen i minitouren. I spurt mot Therese Johaug og Charlotte Kalla var Weng den beste. Johaug ble dømt bak Kalla i mål.

---

Verdenscup
Falun, Sverige - 18. mars 2012

Kvinner - 10 km jaktstart, fri teknikk

Plass Startnr. Navn Født Nasjon Tid
 1  1 BJOERGEN Marit  1980  NOR   29:21.6
 2  3 WENG Heidi  1991  NOR   29:03.3
 3  4 KALLA Charlotte  1987  SWE   28:51.0
 4  5 JOHAUG Therese  1988  NOR   28:48.8
 5  2 KOWALCZYK Justyna  1983  POL   30:25.2
 6  9 STEIRA Kristin Stoermer  1981  NOR   29:05.5

Øvrige norske

Plass Startnr. Navn Født Nasjon Tid
 7  8 KRISTOFFERSEN Marthe  1989  NOR   29:21.8
 9  13 HAGEN Martine Ek  1991  NOR   29:23.3
 16  6 FALLA Maiken Caspersen  1990  NOR   31:00.2
 36  29 OESTBERG Ingvild Flugstad  1990  NOR   31:50.7


Komplette resultater

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Niklas Dyrhaug gikk inn til sjetteplass på åpningsdistansen 15 km klassisk under Beitosprinten 2014. Foto: Erik Borg.

Niklas Dyrhaug: - En god bekreftelse

Han var nødt til å prestere og gjorde det også. Niklas Dyrhaug gikk inn til sjetteplass og var godt fornøyd med vinterens første og et av de viktigste skirennene.

Les saken
Petter Northug jr. på vei mot tredjeplass på 15 km klassisk under Beitosprinten 2014. Foto: Erik Borg.

Lite snakkesalig Northug etter 3.-plassen

Sesongåpning - Beitostølen

Petter Northug var ikke spesielt interessert i å dele tankene sine med noen etter at han gikk inn til en pen 3.-plass under den klassiske 15-kilometeren på Beitostølen fredag.

Les saken
Martin Johnsrud Sundby vant 15 km klassisk under Beitosprinten 2014 med god margin. Foto: Erik Borg.

Sundby ble kvitt usikkerheten

Sesongåpning - Beitostølen

Martin Johnsrud Sundby utklasset konkurrentene i fredagens sesongåpning på Beitostølen og beviste at kroppen har tålt de økte treningsdosene. - Dette betyr masse for selvtilliten, uttalte 30-åringen.

Les saken
Illustrasjonsbilde: Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Smøretips Beitosprinten, nå også lørdag

Swix - Rode - Skigo - Toko - Start

OPPDATERT 9. gang: Smøretips til den nasjonale sesongstarten på Beitostølen foreligger nå fra Henrik Johnsen i Swix, Per Knut Aaland i Rode, Terje Ruttenborg i Skigo, Jan Olav Gjermundshaug i Toko og Svein Suhr i Start.

Les saken
Didrik Tønseth underveis på vei mot andreplass i 15 km klassisk på Beitosprinten 2014. Foto: Erik Borg.

Didrik Tønseth: - Føler jeg har knekt koden

Sesongåpning - Beitostølen

Didrik Tønseth fulgte planen han hadde lagt for dagen og gikk seg inn til en sterk andreplass. Spesielt fornøyd var han med hvordan han gikk teknisk på ski.

Les saken
Therese Johaug ute på 10 km klassisk under Beitosprinten 2014. Det endte med klar seier. Foto: Erik Borg.

Therese Johaug nesten diskvalifisert

Sesongåpning - Beitostølen

Therese Johaugs bruk av skiene er blitt diskutert gundig av juryen på Beitostølen fredag, og i skrivende stund ser det ikke ut som de har bestemt seg for eventuell straff. Alt Johaug foretok seg var ikke helt i samsvar med klassisk teknikk.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Fire nye ledere ansatt i Olympiatoppen

Olympiatoppen presenterte fredag fire nye ledere. Disse skal virke som henholdsvis sommeridrettssjef, vinteridrettssjef, fagsjef prestasjon og utviklingssjef, og har fått sete i ledergruppen.

Les saken
Seierspallen i herrenes åpningsrenn under Beitosprinten 2014, 10 km klassisk. Fra venstre: Didrik Tønseth (2. plass),  Martin Johnsrud Sundby (1) og Petter Northug (3). Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Sundby med overbevisende Beito-seier

Sesongåpning - Beitostølen

NÅ MED KOMPLETTE RES.: Martin Johnsrud Sundby vant 15-kilometeren i klassisk stil på Beitosprinten fredag med klar margin. Bak Røa-løperen ble det en knallhard kamp om andreplassen.

Les saken
Johan Olsson på vei mot 2. plass på 15 kilometer klassisk i Sotsji-OL 2014. Foto: NordicFocus.

Johan Olsson vant sekundstrid i Bruks

Sesongåpning - Bruksvallarna

NÅ MED KOMPLETTE RES.: Herrene gikk 10 kilometer klassisk under den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna fredag, og det endte med en svært knepen seier til Johan Olsson.

Les saken
Marit Bjørgen på vei opp danskebakken under Beitosprintens 10 km klassisk 2014. I mål ble det en 2. plass. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Bjørgen: - Jeg er fortsatt treningstung

Sesongåpning - Beitostølen

Igjen fikk Marit Bjørgen bank i åpningsrennet på Beitostølen, og kanskje er det blitt slik at 34-åringen trenger noen løp i kroppen for å få i gang maskineriet.

Les saken
Barbro Kvåle underveis på 10 km klassisk under Beitosprinten 2014, der hun tok en sterk åttendeplass. Foto: Erik Borg.

Barbro Kvåle: - Tenk å få en slik start

Sesongåpning - Beitostølen

Barbro Kvåle har lenge vært et stort talent. I vinter har hun tenkt å være mer enn lovende. Kvåle har tatt grep i hverdagen både med og uten treningstøy. Fredag tok hun en strålende 8.-plass i åpningsrennet på Beitosprinten.

Les saken
Therese Johaug på vei mot seier i vinterens første renn, 10 km klassisk i Beitosprinten 2014. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Johaug med teknisk knockout

Sesongåpning - Beitostølen

Jeg gikk mye bedre teknisk nå enn jeg har gjort før om åra her. Det tar jeg med meg videre, sa Therese Johaug etter at hun knuste konkurrentene under på Beitosprinten fredag.

Les saken
Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter 10 km klassisk på Beitosprinten 2014. Det endte med 14.-plass for hemingjenta. Foto: Erik Borg.

Astrid: - Et av de tyngte skirennene jeg har gått

Sesongåpning - Beitostølen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk en tung 10 kilometer på Beitostølen. Men selv var hun bare glad hun fikk gå sesongåpningen.

Les saken
Charlotte Kalla under verdenscupen i Falun 2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Charlotte Kalla overlegen i premieren

Sesongåpning - Bruksvallarna

NÅ MED KOMPLETTE RES.: Charlotte Kalla var suverent best på 5 km klassisk under den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna fredag. 37 sekunder hadde hun til gode på nummer to.

Les saken
Illustrasjonsbilde: Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Smøretips Bruksvallarna

Swix

Andreas Forneman fra Swix har levert første tips til den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna, der 5 og 10 km klassisk står på programmet fredag.

Les saken
Seierspallen i damenes åpningsrenn under Beitosprinten 2014, 10 km klassisk. Fra venstre: Marit Bjørgen (2. plass), Therese Johaug (1) og Heidi Weng (3). Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Johaug suverent best på Beitostølen

Sesongåpning - Beitostølen

NÅ MED KOMPLETTE RES.: Therese Johaug åpnet sesongen med å levere en rå klassisk 10-kilometer under den nasjonale sesongåpningen Beitosprinten fredag. 

Les saken
Lars Berger på samling med Team LeasePlan Go i forkant av sesongen 2014-2015. Foto: Geir Olsen/Team LeasePlan Go.

Alsgaard tror Berger kan ta medalje i Falun

Lars Berger er verdensmester i langrenn fra før, og Thomas Alsgaard mener han kan ta medalje igjen om han får muligheten. - Ny erfaring og kunnskap har gitt ham et løft, mener Alsgaard.

Les saken
Torgeir Skare Thygesen i forbindelse med Team LeasePlan Go sin pressekonferanse på Beitostølen 2014. Foto: Erik Borg.

Torgeir Skare Thygesen: - Minitouren passar meg perfekt

Kan Torgeir Skare Thygesen vere ein av årets gjennombrotsløparar? Sjølv har han iallfall mål om å få gå mest mogleg verdscup og kjempe om NM-medaljar. Minitouren på Lillehammer trur Team LeasePlan Go-løparen kan vere ein perfekt start.

Les saken
Thomas Gifstad fra Oppegård IL får ikke gå åpningsrennet på Beitosprinten. Her er han på vei mot seier i Stenfjellrunden 2013. Foto: Stein Arne Negård.

- Sjokkert over Skinstad

John Einar Tørklep dropper Beitosprinten. I skuffelse og sjokk. Oppegårdsmannen mener det tas for lite hensyn til de som er på vei opp og mangler FIS-poeng.

Les saken
Lars Berger i forbindelse med pressekonferansen til Team LeasePlan Go på Beitostølen 2014. Foto: Erik Borg.

Løfshus: - Berger må på pallen i verdscupen for å gå VM

Lars Berger har enno ikkje bestemt seg for kva for meisterskap han helst håpar å bli tatt ut til. Men skal han få sjansen på favorittdistansen 15 kilometer fri i Falun-VM han på pallen i verdscupen eller ta gull i NM, seier landslagssjef Vidar Løfshus.

Les saken