Oskar Svärd ikledd Malungs OK sin gjenkjennelige klubbdrakt. Klubbfoto.

Oskar Svärd ikledd Malungs OK sin gjenkjennelige klubbdrakt. Klubbfoto.

Svärd drømmer om å vinne 10Mila

Elite - Profil

Oskar Svärd har vunnet Vasaloppet 3 ganger, nå drømmer han om å vinne den prestisjetunge kraftanstrengelsen 10Mila med sin nye klubb.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Med en drøy uke igjen til et av vårens største og villeste mål, 10Mila, den svenske orienteringsstafetten over 10 etapper natten igjennom, melder Malungs Orienteringsklubb at de har fått Oskar Svärd med på laget.

- Å komme til en klubb med flere landslagsløpere kommer til å utvikle meg som orienteringsløper og gi meg en bra nytenning etter den tøffe vinteren, sier Oskar, som allerede i forkant av vinterens mageproblemer hadde tenkt på å bytte klubb.

- Etter mange fine år i Ulricehamns OK har det tynnet seg ut blant eliteløpere der og når flere andre forlot klubben i vinter kjente jeg at tiden nok var inne også for meg. Jeg hadde kontakt med et antall klubber, men kjente ganske fort at Malungs OK var klubben som passet meg best.

- Malungs OK har både dyktige løpere og ledere. Å få være delaktig i et slikt miljø kommer til å tenne meg, og forhåpentligvis kan trening og konkurranser sammen med klubben øke mitt nivå ytterligere.

Selv om Oskars største fokus er på langrenn, der en 4. seier i Vasaloppet er hovedmålet, er han ikke uten målsettinger i orientering heller. Stafettseire og militært VM er mål Oskar prioriterer høyt.

- Å vinne 10Mila er en drøm! Det ville vært utrolig heftig å veksle først etter "Långa natten"-etappen, erkjenner Oskar Svärd.

"Långa natten" er 10Milas 4. etappe, måler 17,5 kilometer, går i stummende mørke, med unntak av løpernes lyskjegle fra egne hodelykter, mellom ca. kl. ett til halv tre på natten. Det er her mus blir til menn!

- I 2013 går militært VM i Eksjö, der er målet definitivt å ta en medalje i stafetten for Sverige, røper Svärd.

Og at Oskar Svärd har motivasjonen inntakt til tross for en problemfylt vinter er det ingen tvil om. Han har nemlig aldri tidligere notert flere treningstimer i april, enn hva tilfellet er i år.

---

Om 10Mila
10Mila er en orienteringsstafett som stort sett arrangeres i nærheten av Stockholm. I underkant av 1.000 lag deltar, av disse cirka 180 norske, fordelt på klasser for ungdom (4 etapper), damer (5 etp.) og herrer (10 etp.).

De to førstnevnte løper i dagslys, mens herrestafetten starter i kveldsmørket og pågår med sine 10 etapper gjennom hele natten, med målgang i dagslys rundt klokken seks på morgenkvisten. Tett oppunder 350 10-mannslag løper i herreklassen.

Selv om finske Jukola er en større stafett i antall lag, og også vanskeligere å vinne på grunn av 7 etapper, som gjør at det er flere ekstra sterke lag, er det svenske 10Mila som går for å være den aller mest prestisjetunge stafetten innen orientering. Mye av dette skyldes primært det at det er flere etapper og en større del av stafetten går i nattemørket. 10Mila arrangeres i måneedsskiftet april/mai (med fare for nattefrost og snø), mens Jukola går i midten av juni.

Flere norske lag har vunnet både 10Mila og Jukola. Både Bækkelaget SK og Kristiansand OK har klatret til topps, mens Halden Skiklubb er den store eneren med sine nærmere 10 seire i 10Mila.

Malungs OK sin hjemmeside
10Mila sin hjemmeside

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


blog comments powered by Disqus
John Kristian Dahl får seierskysset av kranskullan Lisa Englund etter at han vant Vasaloppet 2014. Foto: Madshus.

Vasaloppvinneren kan bli hjelpeløper

I fjor var Øystein Pølsa Pettersen hjelpeløper da John Kristian Dahl gikk inn til seier i Vasaloppet. Søndag kan rollene være snudd.

Les saken
Tarjei Bø ute på ankeretappen av mix-stafetten under VM i Kontiolahti 2015. I mål ble det bronse til Norges lag. Foto: NordicFocus.

Bø-brødrene gledet seg over felles VM-medalje

De norske løperne tapte gullet de gjerne skulle hatt, men følte likevel at de vant bronsen på skiskytter-VMs åpningsdistanse i Kontiolahti torsdag kveld.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: NordicFocus.

VM Skiskyting 2015 Kontiolahti - Medaljeoversikt

Norge har fått en god start på VM i skiskyting 2015 med tanke på medaljer. Dette er medaljefordelingen etter 1 av 11 øvelser:

Les saken
Fra Vasaloppet 2013. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Smøretips Vallatips Vasaloppet 2015

Nå med StafettVasan

Oppdatert 16. gang: Vasaloppet er søndag 8. mars 2015. I forkant Vasaloppets Vintervecka. Rode, Swix og Vauhti leverer tips:

Les saken
Norges bronselag på mix-stafetten under VM i Kontiolahti 2015. Fra venstre: Fanny Welle-Strand Horn, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø. Foto: NordicFocus.

VM-bronse til Norge i mix-stafett

VM i skiskyting innledet med stafett for miksede lag i finske Kontiolahti torsdag kveld. Der sikret Norges kvartett en solid bronsemedalje.

Les saken
Daniel Tynell etter målgang i Birken. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Brå karrierestopp for Daniel Tynell

Daniel Tynell følte seg dårlig etter forrige ukes KortVasan. Siden han følte seg både sløv og kvalm, dro han til sykehuset i Mora for å ta prøver. Nå tvinges han til å legge opp.

Les saken
hsm-15-skjermdump-youtube

Hafjell Ski Marathon oppsummert på 3 herlige minutter

Med skyhøy produksjonskvalitet og mye action tar videoen på neste side oss tilbake til Hafjell Ski Marathon som gikk av stabelen 14. februar på Hafjell og Mosetertoppen.

Les saken
Anders Gløersen tok sin første VM-medalje med bronsen på 15 km fri under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Dæhlie og Gløersen kaster glans over Sodexo-Dæhlieløpet

På barneskirennet Sodexo-Dæhlieløpet i Nannestad søndag, vil nybakt verdensmester Anders Gløersen sammen med skikongen Bjørn Dæhlie dele ut medaljer, skrive autografer og gå sprintrenn med barna.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Rekordmange deltakere i årets RIF-stafett

351 rådgivende ingeniører deltok 3. mars i årets RIF-stafett, arrangert av Multiconsult. Det var et vellykket arrangement, der Norconsult tok med seg vandrepokalen videre etter seier i både M1 og K1.

Les saken
Johan Olsson med gullmedaljen som for all fremtid beviser at han ble verdensmester på 5-mila i Val di Fiemme 2013. Foto: Laiho/NordicFocus.

Johan Olsson har bestemt seg - Verdensmesteren går Vasaloppet

Johan Olsson prioriterer Vasaloppet foran verdenscupen i Lahti kommende helg. - Grunnen til at han tvilte litt de siste dagene, var at VM-femmila tok hardt på kreftene, forklarer landslagstrener Rikard Grip, men nå er altså valget tatt.

Les saken
Illustrasjonsbilde: Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Smøretips NM Junior 2015

Oppdatert 4. gang: Smøretips for Junior-NM 6. til 8. mars 2015 på Jervskogen i Hommelvik. Smøretips fra Skigo, Swix, Toko og Vauhti følger her:

Les saken
Øystein Sylta viste muskler og vann Norgescupløpet Hovlandsnuten Opp i Sauda  i et tidligere år. Foto: Per Inge Fjellheim.

Slik blir Norgescupen i motbakkeløp 2015

Norges Friidrettsforbund har valgt ut 6 løp til Norgescupen i motbakkeløp, ILDNE motbakkecup 2015. Disse løpene danner grunnlaget for uttak til EM, VM og Grand Prix:

Les saken
To store skiskytterlegender Eirik Kvalfoss og Ole Einar Bjørndalen i samtale med unge skiskyttere i Holmenkollen. Foto: Jon Haugan.

Sammen om camp for unge skiskyttere

BMW og idrettslaget TRY arrangerer skiskyttercamp for aldersgruppen 11-16 år i Holmenkollen 21.-26. juni og 2.-7. august.

Les saken
Sandra Hansson sammen med Ola Serneke, eier av firmaet SERNEKE som står bak den nye multisportarenaen Göteborgs Nya Arena. Foto:  Sebastian Thomsen.

Sandra Hansson mister Vasaloppet - Satser mot seier i 2016

En langvarig virusinfeksjon og dødsfall i familien stopper tofoldig vasaloppvinner Sandra Hansson fra å delta i årets renn. Med en splitter ny multisportarena som base satser hun nå mot sin tredje seier i Vasaloppet 2016.

Les saken
Tarjei Bø under fellesstarten i Pokljuka 2014, der han ble nummer 6. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Laguttak VM skiskyting Kontiolahti - Sprint

Norges Skiskytterforbund har gjort følgende uttak, bestående av 5 herrer og 4 damer, til lørdagens sprintkonkurranser under skiskytter-VM i Kontiolahti, Finland:

Les saken
Johannes Thingnes Bø ute på fellesstarten under verdenscupen i Ruhpolding 2015. Foto: Manzoni/Langrenn.com.

Johannes Thingnes Bø drømmer stort før VM-starten

Johannes Thingnes Bø klinker til og går samtlige seks distanser i sitt første senior-VM. Håpet er at det skal gi medaljefest.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

5 avlyste turrenn - 4 utsatt

Oppdatert: Også helgen vi har foran oss blir det noen justeringer med tanke på hvilke langløp som kan gjennomføres, 5 er avlyst, 4 utsatt, men det er mange alternativer.

Les saken
Andreas Nygaard under Beitosprintens 15 km klassisk 2014. Foto: Erik Borg.

Vasaloppet i fare for Andreas Nygaard

- Jeg er i elendig form, sier Team Santanders spurtkanon Andreas Nygaard torsdag, 3 dager før Vasaloppet.

Les saken
Anders Gløersen med bronsemedaljen på 15 km fristil fra Falun-VM 2015. Foto: NordicFocus.

Verdensmester vant stafett på Rustad

Anders Gløersen og hans makker toppet onsdag kveld en teamsprint i regi av deres egen klubb, Rustad IL. Seiersmarginen var på 21 sekunder.

Les saken
Hans Christian Aarnes og Kari Øvsthus holdt høyest fart gjennom løypa under bedrifts-KM for Oslo i 2015-utgaven. Arrangørfoto.

Aarnes og Øvsthus best i KM Bedrift

Hans Christian Aarnes og Kari Øvsthus var raskeste løpere i KM langrenn bedrift for Oslo på Linderudkollen onsdag kveld.

Les saken