Oskar Svärd ikledd Malungs OK sin gjenkjennelige klubbdrakt. Klubbfoto.

Oskar Svärd ikledd Malungs OK sin gjenkjennelige klubbdrakt. Klubbfoto.

Svärd drømmer om å vinne 10Mila

Elite - Profil

Oskar Svärd har vunnet Vasaloppet 3 ganger, nå drømmer han om å vinne den prestisjetunge kraftanstrengelsen 10Mila med sin nye klubb.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Med en drøy uke igjen til et av vårens største og villeste mål, 10Mila, den svenske orienteringsstafetten over 10 etapper natten igjennom, melder Malungs Orienteringsklubb at de har fått Oskar Svärd med på laget.

- Å komme til en klubb med flere landslagsløpere kommer til å utvikle meg som orienteringsløper og gi meg en bra nytenning etter den tøffe vinteren, sier Oskar, som allerede i forkant av vinterens mageproblemer hadde tenkt på å bytte klubb.

- Etter mange fine år i Ulricehamns OK har det tynnet seg ut blant eliteløpere der og når flere andre forlot klubben i vinter kjente jeg at tiden nok var inne også for meg. Jeg hadde kontakt med et antall klubber, men kjente ganske fort at Malungs OK var klubben som passet meg best.

- Malungs OK har både dyktige løpere og ledere. Å få være delaktig i et slikt miljø kommer til å tenne meg, og forhåpentligvis kan trening og konkurranser sammen med klubben øke mitt nivå ytterligere.

Selv om Oskars største fokus er på langrenn, der en 4. seier i Vasaloppet er hovedmålet, er han ikke uten målsettinger i orientering heller. Stafettseire og militært VM er mål Oskar prioriterer høyt.

- Å vinne 10Mila er en drøm! Det ville vært utrolig heftig å veksle først etter "Långa natten"-etappen, erkjenner Oskar Svärd.

"Långa natten" er 10Milas 4. etappe, måler 17,5 kilometer, går i stummende mørke, med unntak av løpernes lyskjegle fra egne hodelykter, mellom ca. kl. ett til halv tre på natten. Det er her mus blir til menn!

- I 2013 går militært VM i Eksjö, der er målet definitivt å ta en medalje i stafetten for Sverige, røper Svärd.

Og at Oskar Svärd har motivasjonen inntakt til tross for en problemfylt vinter er det ingen tvil om. Han har nemlig aldri tidligere notert flere treningstimer i april, enn hva tilfellet er i år.

---

Om 10Mila
10Mila er en orienteringsstafett som stort sett arrangeres i nærheten av Stockholm. I underkant av 1.000 lag deltar, av disse cirka 180 norske, fordelt på klasser for ungdom (4 etapper), damer (5 etp.) og herrer (10 etp.).

De to førstnevnte løper i dagslys, mens herrestafetten starter i kveldsmørket og pågår med sine 10 etapper gjennom hele natten, med målgang i dagslys rundt klokken seks på morgenkvisten. Tett oppunder 350 10-mannslag løper i herreklassen.

Selv om finske Jukola er en større stafett i antall lag, og også vanskeligere å vinne på grunn av 7 etapper, som gjør at det er flere ekstra sterke lag, er det svenske 10Mila som går for å være den aller mest prestisjetunge stafetten innen orientering. Mye av dette skyldes primært det at det er flere etapper og en større del av stafetten går i nattemørket. 10Mila arrangeres i måneedsskiftet april/mai (med fare for nattefrost og snø), mens Jukola går i midten av juni.

Flere norske lag har vunnet både 10Mila og Jukola. Både Bækkelaget SK og Kristiansand OK har klatret til topps, mens Halden Skiklubb er den store eneren med sine nærmere 10 seire i 10Mila.

Malungs OK sin hjemmeside
10Mila sin hjemmeside

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Illustrasjonsbilde. Foto: Laiho/NordicFocus.

30 spenstige julenøtter

Julen ringes inn med JuleQuiz 2014

Her følger et knippe nøtter fra Langrenn.com. Disse smaker utmerket til marsipan og pepperkaker. Klarer du dem uten glipptak?

Les saken
Morten Eide Pedersen, lengst til venstre, gjorde sine saker bra på åpningen av Swix Ski Classics 2014-2015 og hans lag, Team Coop, leder nå det hele. Foto: Swix Ski Classics.

La Sgambeda ProTeam Tempo 2014 i bilder

Disse 10 bildene tar deg med inn i nyvinngen fra Swix Ski Classics, lagtempoen ProTeam Tempo, som gikk av stabelen tidligere i desember i Livigno med alle langløpslagene på startstreken.

Les saken
Fra 2013-utgaven av Skeikampenrennet. Arrangørfoto.

Skeikampenrennet gir myk start

- Skeikampenrennet er ikke blant de lengste og går i variert skiterreng. Det er en litt myk start for turløperne som sikter seg inn mot lengre løp senere på vinteren, poengterer arrangørenes Kristian Nordlunde.

Les saken
Marit Bjørgen med OL-gullet hun kapret på 15 km skiathlon i Sotsji 2014. Foto: NordicFocus.

Bjørgen, Bjørndalen og Svendsen i topp 10

Marit Bjørgen er på pallen, men må se seg slått av en annen med ski på føttene og en brettspiller i VG's topp 10 kåring.

Les saken
Arenaskisse fra da NM på ski 2013 gikk på Gåsbu. Grafikk: Oddmund Mikkelsen/Hamar Arbeiderblad/NM på ski 2013.

Gåsburennet – TdH3 - er fulltegnet

Ny rekord for Gåsburennet. 2 timer før fristen gikk ut var det allerede 750 påmeldte løpere og vi måtte dessverre stenge påmeldingen, opplyser rennleder Atle Roaldstveit til Langrenn.com.

Les saken
Det var lite snø da verdenscupen ble arrangert siste helgen før jul 2013 i italienske Asiago. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Usikkert for Cortina – Toblach-etappen

Varm vinter har skapt hodebry for Tour de Ski-arrangørene.

Les saken
Johan Olsson på vei mot 2. plass på 15 kilometer klassisk i Sotsji-OL 2014. Foto: NordicFocus.

Johan Olsson mister Touren

Men VM-starten skal ikke være i fare. - Er det noen som kan det med å komme tilbake, så er det Johan, slår landslagssjef Rikard Grip fast.

Les saken
Johanna Ojala og Emil Weberg Gundersen, trenerteamet i Team LeasePlan Go, på samling i Ramsau 2014. Foto: Geir Olsen/Team LeasePlan Go.

Intervalltips fra Team LeasePlan Go

​- Er du mosjonist og satser på Birken ville jeg utelukkende satset på intervaller i sone 4 og noen økter i sone maks, tipser Emil Weberg Gundersen, manager for Thomas Alsgaards team.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Proppfullt av skirenn gjennom jula

Alle renn samlet på et brett

For den konkurranselystne er det et univers av muligheter for turrenn, distanserenn, sprint og skiskyting gjennom jule- og nyttårshøytiden. Her har du oversikten:

Les saken
Tiril Eckhoff viser frem medaljesamlingen fra OL i Sotsji 2014. Foto: NordicFocus.

Uttak verdenscup Oberhof og Ruhpolding

Fra Norges Skiskytterforbund får Langrenn.com meddelt følgende uttak til World Cup runde 4 og 5, begge deler i Tyskland tidlig i januar.

Les saken
Henrik L-Abee-Lund under IBU Cup på Beitostølen 2014. Foto: Norges Skiskytterforbund.

Uttak IBU Cup Dusznikj og Langdorf

Norges Skiskytterforbund melder til Langrenn.com at de nå har tatt ut løpere til IBU Cup som arrangeres i Polen og Tyskland i januar 2015.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Åsenrennet er utsatt

En fin og fast juletradisjon er Åsenrennet i Nannestad i Akershus, men i år blir det ikke noe av dette rennet 2. juledag.

Les saken
John Kristian Dahl og Johan Kjølstad fra Team United Bakeries med i NTBs oppsummering av idrettsåret 2014. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Skråblikk på idrettsåret

Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen, John Kristian Dahl og Johan Kjølstad er sentrale skinavn når NTB med glimt i øyet oppsummerer idrettsåret 2014.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Pass på idrettsmagen blant julematen

10 tips for en bedre julemage

Med julehøytiden rett rundt hjørnet venter mye god, men tung og fet, mat. De fleste har nok kjent på følelsen av å føle seg litt uvel på grunn av mange og fete middager.

Les saken
Riitta-Liisa Roponen fra Finland toppet første renn i FIS Marathon Cup 2014-2015, fristilsutgaven av La Sgambeda i Livigno og Italia. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

La Sgambeda Marathon 2014 i bilder

La Sgambeda Marathon går i fristil og var første renn i FIS Marathon Cup og gikk av stabelen i Livigno fredag 12. desember. Med 10 flotte og varierte bilder har Langrenn.com oppsummert rennet.

Les saken
Øystein Pølsa Pettersen blir en del av Trysil Sommerskiskole sommeren 2015. Foto: Erik Borg.

Pølsa trekkplaster til Trysil Sommerskiskole

- Det er nå klart at Øystein Pølsa Pettersen kommer til uke 1 av Remember Trysil Sommerskiskole, forteller Svein Skarpmo til Langrenn.com.

Les saken
Johannes Thingnes Bø ute på 10 km sprint i skiskytternes verdenscup i Östersund 2014. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Bø-gutta med ulike styrker

For Johannes Thingnes Bø og storebror Tarjei venter en julefeiring med trening i hovedrollen.

Les saken
Justyna Kowalczyk med OL-gull fra lekene i Sotsji 2014. Foto: Nordic Focus.

Justyna Kowalczyk best i Alpen Cup

Marit Bjørgen benyttet helgen til å ta dobbeltseier i Davos, hennes erkerival fra Polen sikret seg også to besøk på seierspallens topp sist uke.

Les saken
Ilia Chernousov under Tour de Ski vinteren 2014 på etappen fra Cortina til Toblach. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Alpen Cup med offensive russere

I skyggen av verdenscupen i Davos ble det sist weekend også konkurrert i Alpen Cup i Hochfilzen. Der viste et par kjente russiske kanoner tenner.

Les saken
Ragnhild Haga under minitouren i verdenscupen på Lillehammer 2014 hvor hun levert flere topprestasjoner. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Bli bedre kjent med Ragnhild Haga

Hun har kommet som en tornado inn i verdenstoppen denne sesongen, men Ragnhild Haga har fjernt fra riksmedias søkelys gjennom langt tid vært et supertalent og i flere år hatt Langrenn.com's rampelys over seg.

Les saken