Team NPRO ute på trening, med og uten pulsklokker, fra venstre: Børre Næss, Geir Ludvig Aasen Ouren, Svein Tore Sinnes og Håvard Hansen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Team NPRO ute på trening, med og uten pulsklokker, fra venstre: Børre Næss, Geir Ludvig Aasen Ouren, Svein Tore Sinnes og Håvard Hansen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Trening med pulsklokke

Trening - Belastning

- For å få god effekt av intervalløkten bør man ligge mellom 170 og 190 antall pulsslag i minuttet (85-95% av MP), men det viktigste er at man klarer å gjennomføre økta og at man er godt sliten på slutten, sier Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi ved Olympiatoppen og Norges idrettshøyskole.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Er pulsklokken mest nyttig for toppidrettsutøvere, eller kan vi andre også ha glede av den? I så fall, hvordan trener du mest effektivt med pulsklokke?

Vi har snakket med en spesialist på området, Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi ved Olympiatoppen og Norges idrettshøyskole.

Pulsklokke for alle
- Alle kan bruke pulsklokke fordi den kan gjøre treningen mer morsom, sier Hallén.

- Men du kan fint trene uten, legger han til. De fleste toppidrettsutøvere bruker pulsklokke; som regel ikke til å styre intensiteten, men til pulsregistrering. Dette er spesielt nyttig ved langkjøring.

Hallén forteller at han fikk en telefon fra en mann som hadde fått pulsklokke av sin familie til jul. Han ønsket å trene, men hadde ikke kommet i gang fordi at han ikke visste hvordan han skulle bruke klokken.

- Det er synd at folk tror at det er nødvendig med slikt utstyr for å trene, for det viktigste er å få trent. Men pulsklokken kan gjerne være med som et motiverende verktøy, mener professoren.

Bruk av pulsklokke
Når du har fått erfaring med hvordan kroppen din responderer på ulike intensitetsnivåer, vil pulsklokken kunne brukes som et verktøy til å få kontroll på treningen.

Du vil lettere kunne planlegge treningsøkten, ved at du vet hvor lenge du orker å holde på i et gitt intensitetsnivå. Dette vil også gjøre at du enkelt kan følge med på progresjon av formen du er i.

- Om man trener mindre enn 4 ganger i uken er det ikke så kritisk hvordan man trener. Overbelastning er ikke noe stort problem siden man har god tid til restitusjon mellom treningsøktene. Pulsklokken kan likevel være en god veileder i treningen, for å holde intensiteten innenfor gitte rammer. Det gjelder å ta i nok slik at treningen blir effektiv, men ikke mer enn at man klarer å gjennomføre økten med stil, forklarer Hallén.

Pulsklokke kan også brukes til å teste formen man er i; har du en fast runde på ca. 10-15 minutter og løper denne med noen ukers mellomrom, kan du følge med på om gjennomsnittspulsen blir lavere etter hvert som du trener deg i bedre form. En slik test kan for eksempel også gjøres ved å sykle på en ergometersykkel med en bestemt belastning.

Hvordan få mest glede av en pulsklokke?
For å ha mest glede av pulsklokken bør man vite hva egen makspuls er, og hvordan man utifra denne kan beregne egne intensitetssoner.

Makspuls (MP) angir hvor mange slag i minuttet hjertet maksimalt kan slå, altså når anstrenger man seg maksimalt. Tommelfingerregelen sier at MP er 220 slag minus alder, men dette varierer fra person til person. Det er derfor lurt å ta en test for å finne sin egen MP.

MP varierer noe med hva slags type trening man velger, men her bruker vi løping som eksempel:

1. Det kreves en god innsats for å få korrekt måling av MP, så få gjerne med deg noen som kan være med å presse eller heie på deg. For å få en korrekt måling bør du bruke pulsklokke til å måle MP'en din.

2. Varm opp i ca. 20 minutter. Pass på å holde rolig tempo slik at du ikke får melkesyre under oppvarmingen da dette vil ødelegge for testen.

3. Finn en motbakke hvor du kan løpe kontinuerlig oppover i minst 3 minutter. Du skal løpe oppover bakken 2 ganger à 3 minutter, hvor de første 3 minuttene skal ha greit tempo, men du skal ikke være utmattet på slutten. Løp i samme tempo nedover igjen uten å stoppe underveis. Når du kommer til der du startet første draget, starter du igjen å løpe oppover i et raskere tempo. Tar du deg helt ut i de siste 3 minuttene, vil du kunne måle din maksimale hjertefrekvens på slutten.

Sonetrening
Når det gjelder intensitetssoner bør man heller bygge opp en erfaringsbase enn å følge en gitt tabell som finnes i litteraturen. Ved å følge med på pulsen under flere treningsøkter vil man få god erfaring med hvor lenge kroppen holder under en gitt intensitet. Man vil etterhvert vite hvilken puls man bør ha for å gjennomføre en planlagt treningsøkt.

- Hvis du for eksempel trener intervalltrening bør du kunne gjennomføre alle intervallene med samme intensitet. Når du er ferdig bør du maksimalt ha nok energi til å gjennomføre ett intervall til, sier Hallén.

Hvordan trene mest effektivt?
Det er viktig å vite at det ikke finnes kun én metode, eller ett intensitetsnivå som forbedrer kondisjonen på best måte. Derfor må man finne en hensiktsmessig fordeling av kontinuerlig arbeid og intervallarbeid.

- Trener du løping 3 ganger per uke får du best treningseffekt ved kombinasjon av langkjøring og intervalltrening. I en oppstartsfase bør man begynne å trene langkjøring tre ganger i uken, for så, etter et par uker legge inn én intervalltrening per uke. Én intervalltrening og to langkjøringer er en god og effektiv måte å trene på dersom man ønsker å bedre sin kondisjon. Har man dårlig tid og trenger å komme raskt i form, kan man bytte ut langkjøringsøktene med intervalltreninger da dette vil være mer effektivt på kort sikt. Etter et år med trening vil imidlertid effekten antakelig være den samme, sier Hallén.

Professoren har erfaring med at det er enklere for folk flest å gjennomføre en langkjøringsøkt heller enn en intervalløkt, og anbefaler derfor flest av disse. Grunnen til dette er en kombinasjon av at man pådrar seg skader, overbelastning og at man ikke orker slitsomme intervalløkter. Det er derfor økt sannsynlighet for gjennomførbarhet hvis man har to langkjøringsøkter og én intervalløkt i uken.

- Langkjøring er en naturlig måte å trene på for de fleste, og du skal trene i dag slik at du får lyst til å trene i morgen, legger han til.

Som professor i idrettsfysiologi og tidligere mellomdistanseløper, har Hallén lang erfaring med ulike typer treningsøkter, og gir oss noen eksempler.

- En langkjøringsøkt trenger ikke vare mer enn 40 minutter om man ikke er spesielt glad i ekstra lange turer. For en mosjonist som trener 2-4 ganger per uke vil ikke effekten på kondisjonen øke noe vesentlig om man øker varigheten ut over én time. Da er det mer effektivt å skru opp tempoet slik at man blir mer sliten.

Eksempel ved makspuls på 200
Pulsen din under en langkjøringsøkt bør gjennomsnittlig ligge på 140 - 160 slag i minuttet (70-80% av MP) om du har 200 som MP. Om pulsen er rundt 160 vil selv 40 minutter gi god effekt. En god intervalløkt er for eksempel 6 ganger 2 minutter, men det gir like god effekt om du trener 12 ganger 1 minutt, eller 4 ganger 3 minutter.

I alle tilfeller er den samlede "dragetiden" 12 minutter, og det bør den minst være. For å få god effekt av intervalløkten bør man ligge mellom 170 og 190 antall pulsslag i minuttet (85-95% av MP), men det viktigste er at man klarer å gjennomføre økta og at man er godt sliten på slutten.

Hvilke tilleggsfunksjoner bør pulsklokken ha?
Mange pulsklokker kommer med tilleggsfunksjoner som skritteller, fartsmåler, GPS, oppkobling og registrering av treningsøkten på PC etc.

- Ingen av disse ekstrafunksjonene er nødvendige, men om du er av den typen som for eksempel vil følge treningen din ved å se på grafer på en PC, kan dette motivere deg til å trene. Da vil denne funksjonen være nyttig for deg, avslutter Hallén.

Artikkel skrevet av Lise Marie Brandstadmoen, Tine/YT

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen: - Jeg hadde heller ikke så mye valg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller om hvorfor høsten har blitt som den har blitt. Samtidig anbefaler langrennsesset andre om å følge i hennes fotefar.

Les saken
Øystein Pettersen i Toppidrettsveka. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Pølsa og Hjelmeset fortsetter rulleskisuksessen

For tredje år på rad inviterer Bendit, Øystein Pettersen og Gjelleråsen Ski til rulleskifest på Skytta i Nittedal - søndag 18. oktober. - Håper å se mange seniorer, så vel som 13-åringer som kan delta for første gang, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Les saken
Åpningsøvelsen i OL Sotsji 2014 - Skiathlon 15 km for kvinner. Foto: NordicFocus.

Langrennsøvelser kan forsvinne fra OL

FIS-presidenten frykter at de tradisjonelle skiidrettene kan gå en mørk fremtid i møte. - Flere av disse idrettene har vært på OL-programmet siden tidenes morgen, sier han.

Les saken
Lite snø har tidvis vært et problem i verdenscupen de siste årene. Her fra italienske Asiago. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Løper for klimaet og hvit vinter

- Dette er en sak som langrennsinteresserte bør være opptatt av, i alle fall er jeg som skigåer og turløper interessert i å ha villsnø å gå på i framtiden, melder Stian Stensland i forbindelse med klimaløpet i Oslo 24. oktober.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Beitosprinten. Foto: Erik Borg.

Sesongåpning Beitostølen - Beitosprinten 2015 - Program

Den nasjonale sesongåpningen Beitosprinten på Beitostølen arrangeres 13. til 15. november 2015. Komplett program her.

Les saken
Therese Johaug med de tre gullmedaljene fra VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Therese Johaug: - Bra det ikke er VM hvert år

Landslagsjentene i langrenn lever godt med at de går inn i en sesong uten mesterskap

Les saken
Petter Northug i Toppidrettsveka. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Northug prøver nytt yrke

Petter Northug har mange jern i ilden. Nå skal trønderen få teste seg som noe helt annet enn skiløper.

Les saken
Petter Northug på samling i Val Senales. Foto: Birk Eirik Fjeld.

Full fres i høyden for Petter Northug

Samtalene mellom Team Northug og Skiforbundet fortsetter, men Petter Northug selv holder fokus på sitt treningsregime. - Det kommer til å bli mange timer med mye rolig trening, men også mye mengdetrening.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Birken. Foto: Geir Olsen/Birken.

Birkebeinerrittet 2016 åpner påmelding

Dersom du vil være blant de titusenvis av deltakerne som sykler Birken 2016, må du lese videre på neste side.

Les saken
Elise Røer Drabløs er med og sikrer Akershus stafettseier under Junior-NM 2015 i Hommelvik. Foto: Erik Borg.

Nesodden på langs vunnet av Elise Røer Drabløs og Kristian Qvenild

Skiløper Elise Røer Drabløs var suveren på lengste distanse i terrengløpet Nesodden på langs søndag. Kristian Qvenild fra Kongsberg vant herreklassen.

Les saken
OL-genseren for Ungdoms-OL Lillehammer 2016. Foto: Dale of Norway.

OL-genseren Ungdoms-OL Lillehammer 2016

I 2016 kommer olympiske leker på nytt til Lillehammer i form av Ungdoms-OL. Her er den offisielle OL-genseren:

Les saken
Heidi Weng på god vei mot totalseier i Toppidrettsveka 2015. Her er hun ute i den avsluttende jaktstarten i Trondheim. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Heidi Weng: - Trente for ingenting

- Det må trenes, og det må trenes riktig. Du må finne ut hva som passer for deg, sier Heidi Weng.

Les saken
Teten underveis i Holeklassikeren 2015. Arrangørfoto.

Stian Hoelgaard spurtvant Holeklassikeren

Stian Hoelgaard fra Thomas Alsgaards Team LeasePlan Go var sterkest da det 20 kilometer lange rulleskirennet Holeklassikeren gikk av stabelen i Buskerud søndag. 

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Hytteplantesten. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Delt seier i Furumomila

Vinnertidene i 33. utgave av Furumomila i Modum og Buskerud lød på 29:54,7 og 37:15,4. I herreklassen ble seieren delt mellom to klubbkolleger.

Les saken
Eldbjørg Moxnes. Foto: Erik Borg.

Bjerkeløpet toppet av Eldbjørg Moxnes og Eirik Johannessen

Om lag 600 deltakere var i aksjon da Bjerkeløpet gjorde sin debut i Oslo søndag. Det ble seiere til Eldbjørg Moxnes og Eirik Johannessen på 10-kilometeren.

Les saken
Marthe Katrine Myhre etter seier i en tidligere utgave av Birkebeinertrippelen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Marthe Kathrine Myhre på 2.-plass i Eindhoven Marathon

- Bein stinne som betong og med god motvind siste 10 kilometer kjempet jeg en intens kamp mot klokka, formidler Marthe Kathrine Myhre etter søndagens Eindhoven Marathon.

Les saken
KollenOpp er et trappeløp i Holmenkoll-anlegget. Foto: Carlo Brömel.

KollenOpp med Inger Hegstad Krüger og Sindre Buraas på topp

Første utgave av KollenOpp ble unnagjort søndag i nasjonalanlegget Holmenkollen. Inger Hegstad Krüger og Sindre Buraas var raskest opp de 800 trappetrinnene.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nisen/Langrenn.com.

NM Beitostølen 2016 - Program

Komplett program til ski-NM på Beitostølen 2016. Dette er andre del av vinterens NM og arrangeres 31. mars til 3. april.

Les saken
Erik Eide. Foto: Skiforeningen.

Skiforeningen henter ny sjef fra idretten

- Han har et brennende hjerte for Marka og skiidretten, lyder det om Skiforeningens nye sjef.

Les saken
Petter Northug spurter i mål til seier på VM-sprinten 2015 i Falun. Like bak følger Ola Vigen Hattestad inn til bronseplass. Foto: NordicFocus.

Northug og Skiforbundet: - Gjøre seg opp en mening om følgende

Kommentar

- Enten må landslagsmodellen og norsk skiidretts organisering videreføres slik den er i dag, eller så må landslagsmodellen og dermed norsk skiidretts organisering endres totalt, poengterer Eirik Lund Røer om konflikten mellom Skiforbundet og Petter Northug:

Les saken