Team Hovden 2011-12. TRygve Henden Gaasø og Svein Halvor Dahl er ikke tilstede. Foto: Privat

Team Hovden 2011-12. TRygve Henden Gaasø og Svein Halvor Dahl er ikke tilstede. Foto: Privat

Utvikler britisk løper til verdenscup

Presentasjon av Team Hovden 2011-12

Andrew Musgrave fra Storbritannia satser på elitenivå gjennom Team Hovden og har mål om både Tour de Ski og verdenscup.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Brite med talent
En av lagets mest erfarne løpere er Andrew Musgrave. 21-åringen er sannsynligvis den briten som har gjort det best på verdenscupen, debuterte i verdenscupen i 2008, og har deltatt både i OL (2010) og VM (2011).  

– Det er jo artig å ha med Andrew. Han er en utypisk person i forhold til bakgrunn, sier Bernt Rusten, som er leder og trener for Team Hovden.

Storbritannia er ikke kjent som noen stor langrennsnasjon. Rusten forteller at Musgraves far jobbet i oljeindustrien da Musgrave var liten, og han ble introdusert til sporten i sjuårsalderen mens familien bodde i Alaska. Etter videregående tok Musgrave et friår for å satse på langrenn, og endte på Hovden skigymnas som sisteårs junior via Roar Hjelmeset som da var trener for det norske juniorlandslaget. Musgrave fikk kontakt med Hovden under junior-VM i 2009, og vips var det gjort. Briten har grodd fast i Team Hovden, har forrykende framgang i sporet, og prater flytende norsk med tilsnitt av lokal dialekt.  

Målsettinger
Team Hovden er et satsingsprosjekt for unge seniorløpere og sisteårs juniorer. Laget er tilknyttet Hovden Skigymnas og de fleste løperne har tilknytning til skigymnaset, men det er ikke et krav om det, sier Rusten. I år har åtte av de elleve løperne på laget gått på Hovden Skigymnas. Laget har fostret utøvere som Odd-Bjørn Hjelmeset, Espen Bjervig og Ola Vigen Hattestad.

Løperne på Team Hovden er på forskjellige steder i sine karrierer, så målene for løperne spriker en del.

– Hver løper har egne mål. Vi på Team Hovden vil hjelpe dem så godt vi kan, sier Rusten.

– Noen er klare for å prøve seniortilværelsen, og andre har vært i U23-VM og gått verdenscup, så det er naturlig at noen har målsetting om å gjøre mer av det. Andre har mål om å hevde seg i Norges Cup og NM, sier Rusten.

Musgrave er den med de største internasjonale målene. Han trener for å gjøre det bra i Tour de Ski sammenlagt. 

– Andrew Musgrave er moden for å ta et steg til, sier Rusten, og legger til at ingen på Team Hovden har deltatt i Tour de Ski før.

Teamet skal ikke på høydesamling, men det blir en tur til høyden for Musgrave, som blir med det britiske landslaget til Val Senales i midten av September. Det kan bli nyttig i forhold til både Tour de ski opplading og U23 vm som går i høyden, forklarer Rusten.

Samarbeidsprosjekt
Team Hovden har Bykle kommune som hovedsponsor, samarbeider med Hovden skigymnas, og tar egenandel av løperne på laget for å finansiere laget. Det gir et budsjett som tillater å lønne en trener på deltid og gi et tilbud til 10-11 løpere, sier Rusten.

Men løperne får lite økonomisk støtte utover det som tilrettelegges gjennom teamet i form av samlinger, trenere, klær og reiser.

– Det er utøvere som driver med idrett, men de lever ikke av det. De tar utdanning og får et opplegg som er tilpasset undervisningen, og får litt ekstra trygghet. De ser det som et privilegium, sier Rusten.

Trening og samlinger
Ved å legge de fleste samlingene til Norge og utnytte lokale ressurser sparer laget mye utgifter i forhold til å arrangere høydesamlinger i Alpene uten at det går vesentlig utover treningsutbyttet.

– Det vi tjener er at det blir bedre kontinuitet og kvalitet på barmarkstreningen. Det vi taper er spesifikk langrennstrening, sier Rusten, og understreker at utbyttet av høydetrening avhenger i stor grad av hvor utøvere befinner seg i utviklingstrappa.

– Er det gjort godt grunnlag av barmark over mange år er det viktig med innslag av ski på høsten. Men det er ikke et tap når det er kapasitet som skal utvikles, sier Rusten.

Høydesamlinger er også et ressursspørsmål. Skal man til høyden med ti løpere og et støtteapparat og være der lenge nok til å få utbytte blir det fort penger av det. Laget eksperimenterte med treningssamling i Ramsau for en tid tilbake, og var litt uheldige med forholdene da de reiste. Det gjorde at laget nå syns de får mer igjen for å holde lokale samlinger.

– Du skal føle at du får noe igjen for pengene der, sier Rusten.  

 
Fakta om Team Hovden:

·       Etablert:

·       Herreløpere: Ånund Lid Byggland (21 år, Høydalsmo), Torgeir Skare Thygesen (22 år, Korlevoll), Andrew Musgrave (21 år, Hovden Sportsklubb), Svein Halvor Dahl (22 år, Skarphedin), Trygve Henden Gaasø (21 år Fjelhaug/Verheide-Hyen), Espen Frorud (20 år, Skiptvedt)

·       Dameløpere: Solveig Steinsland (21 år, Vindbjart), Tone Sundvor (21 år, Bjerkreim), Kathrine Harsem (21 år, Fossum), Tone Dalen (20 år, Vegårdshei), Linn Ryen (21 år, Mjøndalen)

·       Trener: Bernt Rusten

Hjemmeside: http://www.hovdenvgs.no/sider/artikler.asp?tittel=Langrenn&kat=langrenn&mal=tekstogartikkel&undermeny=Langrenn&a=Langrenn     

Tips en venn Tips en venn Skriv ut


Petr Novak under verdenscupen i Rogla i 2009. Foto: Hemmersbach/Nordic Focus.

Mannima og Novak vant Bieg Piastow

FIS Marathon Cup-rennet Bieg Piastow over 50 kilometer i Polen lørdag endte med estiske Tatjana Mannima og tsjekkiske Petr Novak på toppen av seierspallen.

Les saken
Therese Johaug med det skinnende beviset om at hun tok VM-gullet 2015 på skiathlonøvelsen i Falun. Foto: NordicFocus.

VM i Falun 2015 - Medaljeoversikt

Norge og Tyskland ligger i topp hva gjelder medaljer i Falun-VM 2015. Dette er medaljefordelingen etter 19 av 21 øvelser:

Les saken
Therese Johaug inn til seier på 15 km skiathlon i Falun-VM 2015. Bak i bildet følger Astrid Uhrenholdt Jacobsen inn til sølvplass. Foto: NordicFocus.

Therese Johaug utklasset alle og tok VM-GULL på 3-mila

Therese Johaug gikk tidlig fra resten av løperne på den klassiske 30-kilometeren under VM i Falun lørdag, og fikk til slutt en seiersmargin på hele 52 sekunder.

Les saken
John Christian Deighan Hanssen etter seieren i Moraløpet 2015, hans fjerde strake. Foto: Gjermund Aasbrenn.

4. strake for John Christian Deighan Hanssen i Moraløpet

John Christian Deighan Hanssen fra Asker og Erik Brofoss Athlet Club vant det tradisjonsrike Moraløpet for fjerde år på rad lørdag.

Les saken
Seierspallen for herrer i Montebellorennet 2015. Fra venstre: Joar Thele (2.-plass), Jonas Nielsen (1) og Håvard Nygaard (3). Arrangørfoto.

Jonas Nielsen vant Montebellorennet

Jonas Nielsen fra Team Oslo Sportslager tok hjem seieren i det 40 kilometer lange Montebellorennet i Sande i Vestfold lørdag, etter at løperen i tet gikk feil få kilometer før mål.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Ida Marie Hagen vant langrensscrossen for 15-årsklassen

UOFFISIELT: Langrennscrossen for yngste jenteklasse ble toppet av Ida Marie Hagen fra Haslum IL under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Svalbard Skimaraton. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Ingvild Larsen Mikaelsen tok Jenter 15-prologen i Hovedlandsrennet

UOFFISIELT: De yngste jentenes sprintprolog i klassisk under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag ble toppet av Ingvild Larsen Mikaelsen fra Byåsen IL.

Les saken
Barbro Kvåle på toppen av seierspallen etter Montebellorennet 2015. Arrangørfoto.

Barbro Kvåle på topp i Montebellorennet

Rekruttlandslagets Barbro Kvåle gikk til topps på det 40 kilometer lange Montebellorennet i Sande i Vestfold lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Ola Jordheim Halvorsen/Langrenn.com.

Sprintseier til Kristine Stavås Skistad i Hovedlandsrennet

UOFFISIELT: Kristine Stavås Skistad fra Konnerud IL var best i prolog og finale på 16-årsklassens klassisk sprint under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Kirsti Kringhaug/Langrenn.com.

Håkon Skaanes vant sprinten for de eldste gutta i Hovedlandsrennet

UOFFISIELT: Håkon Skaanes fra Strindheim vant både prolog og finale på den klassiske sprinten under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde: Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Smøretips Hovedlandsrennet 2015

Oppdatert 21. gang: Fredag, lørdag og søndag er det klart for Hovedlandsrennet 2015 i Stokke. Rode, Skigo, Star, Start, Swix, Toko og Vauhti har levert disse smøretipsene:

Les saken
Eldar Rønning etter seier i Skienern 2015. Arrangørfoto.

Eldar Rønning til topps i Skienern

UOFFISIELT: Eldar Rønning klokket inn på 1:53:41 etter 42 kilometer i klassisk stil i turrennet Skienern på Oppdal lørdag, der også to blad Northug deltok. Med det var han 17 sekunder foran nestemann.

Les saken
Eirik Brandsdal ute på VM-sprinten 2015 i Falun. Foto: NordicFocus.

Eirik Brandsdal vant Lillomarka Rundt

UOFFISIELT: Sprintlandslagets Eirik Brandsdal var 5,6 sekunder foran en sveitsisk landslagsløper på det 27 kilometer lange turrennet Lillomarka Rundt lørdag. Det norske sprintlandslaget var også representert på tredjeplass.

Les saken
Laila Kveli har akkurat fått seierskransen over hodet og jubler over å ha vunnet Vasaloppet 2013 med klar margin. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Laila Kveli spurtet til seier i TjejVasan

Det ble norsk seier i det 30 kilometer lange TjejVasan fra Oxberg til Mora under Vasaloppets vintervecka 2015. Laila Kveli fra Team Santander hadde den sterkeste avslutningen.

Les saken
Fra Vasaloppet 2013. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Smøretips Vasaloppet 2015

Nå med Öppet Spår og UngdomsVasan

Oppdatert 9. gang: Vasaloppet er søndag 8. mars 2015. I forkant Vasaloppets Vintervecka. Her smøretips fra Swix og Rode til Öppet Spår og UngdomsVasan søndag:

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Kirsti Kringhaug/Langrenn.com.

Langrennscross-seier til Bendik Sparre Hovet

UOFFISIELT: Bendik Sparre Hovet fra ILet Try gikk til topps på 15-årsklassens langrennscross under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Borg.

Langrennscrossen med Astrid Stav på topp i eldste jenteklasse

UOFFISIELT: Langrennscrossen for jentenes 16-årsklasse under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke ble lørdag vunnet av Astrid Stav fra IL Varden.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra Svalbard Skimaraton. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Matias Bjørnflaten Øvrum vant langrennscrossen for Gutter 16 år

UOFFISIELT: Matias Bjørnflaten Øvrum fra IL Runar stakk av med seieren på 16-årsklassens langrennscross under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Fredrik Johnsrud toppet Hovedlandsrenn-prologen i 15-årsklassen

UOFFISIELT: Hjemmeløper Fredrik Johnsrud var raskest i prologen til den klassiske sprinten for gutter 15 år under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Håkon Skaanes med raskeste prologtid i Hovedlandsrennet

UOFFISIELT: Strindheims Håkon Skaanes leverte klart best tid på 16-årsklassens sprintprolog i klassisk stil under Hovedlandsrennet 2015 i Stokke lørdag.

Les saken