Siste Resultater

Adventsløpet | DNB Cup, NC sr: Kvinner - Menn | Sparebank 1 Cup: Menn, jr - Kvinner, jr - Alle klasser | VC ski-o: Miksstafett | Sprint: Kvinner - Menn | Gålåsprinten, NC sr: Sprint, prolog: Kvinner sr. - Kvinner jr. | Verdenscup, minitour Kuusamo: Totalt, etter 2 av 3 etp.: Kvinner | 5/10 km: Kvinner | Sprintfinale: Kvinner - Menn | Sprintprolog: Kvinner - Menn |

Team Hovden 2011-12. TRygve Henden Gaasø og Svein Halvor Dahl er ikke tilstede. Foto: Privat

Team Hovden 2011-12. TRygve Henden Gaasø og Svein Halvor Dahl er ikke tilstede. Foto: Privat

Utvikler britisk løper til verdenscup

Presentasjon av Team Hovden 2011-12

Andrew Musgrave fra Storbritannia satser på elitenivå gjennom Team Hovden og har mål om både Tour de Ski og verdenscup.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut

Dette er en artikkel for abonnenter

Deler av innholdet hos oss er forbeholdt våre abonnenter og inngår i Langrenn.com Pluss.

Tegne abonnement
Det er satt opp 4 alternative valg for varighet på abonnementet; Uke, måned, tre måneder eller år.

Om du ønsker å tegne et abonnement gjøres dette
direkte via denne linken.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Dersom du allerede har ditt eget abonnement logger du deg inn gjennom vinduet nedenfor.

Brite med talent
En av lagets mest erfarne løpere er Andrew Musgrave. 21-åringen er sannsynligvis den briten som har gjort det best på verdenscupen, debuterte i verdenscupen i 2008, og har deltatt både i OL (2010) og VM (2011).  

– Det er jo artig å ha med Andrew. Han er en utypisk person i forhold til bakgrunn, sier Bernt Rusten, som er leder og trener for Team Hovden.

Storbritannia er ikke kjent som noen stor langrennsnasjon. Rusten forteller at Musgraves far jobbet i oljeindustrien da Musgrave var liten, og han ble introdusert til sporten i sjuårsalderen mens familien bodde i Alaska. Etter videregående tok Musgrave et friår for å satse på langrenn, og endte på Hovden skigymnas som sisteårs junior via Roar Hjelmeset som da var trener for det norske juniorlandslaget. Musgrave fikk kontakt med Hovden under junior-VM i 2009, og vips var det gjort. Briten har grodd fast i Team Hovden, har forrykende framgang i sporet, og prater flytende norsk med tilsnitt av lokal dialekt.  

Målsettinger
Team Hovden er et satsingsprosjekt for unge seniorløpere og sisteårs juniorer. Laget er tilknyttet Hovden Skigymnas og de fleste løperne har tilknytning til skigymnaset, men det er ikke et krav om det, sier Rusten. I år har åtte av de elleve løperne på laget gått på Hovden Skigymnas. Laget har fostret utøvere som Odd-Bjørn Hjelmeset, Espen Bjervig og Ola Vigen Hattestad.

Løperne på Team Hovden er på forskjellige steder i sine karrierer, så målene for løperne spriker en del.

– Hver løper har egne mål. Vi på Team Hovden vil hjelpe dem så godt vi kan, sier Rusten.

– Noen er klare for å prøve seniortilværelsen, og andre har vært i U23-VM og gått verdenscup, så det er naturlig at noen har målsetting om å gjøre mer av det. Andre har mål om å hevde seg i Norges Cup og NM, sier Rusten.

Musgrave er den med de største internasjonale målene. Han trener for å gjøre det bra i Tour de Ski sammenlagt. 

– Andrew Musgrave er moden for å ta et steg til, sier Rusten, og legger til at ingen på Team Hovden har deltatt i Tour de Ski før.

Teamet skal ikke på høydesamling, men det blir en tur til høyden for Musgrave, som blir med det britiske landslaget til Val Senales i midten av September. Det kan bli nyttig i forhold til både Tour de ski opplading og U23 vm som går i høyden, forklarer Rusten.

Samarbeidsprosjekt
Team Hovden har Bykle kommune som hovedsponsor, samarbeider med Hovden skigymnas, og tar egenandel av løperne på laget for å finansiere laget. Det gir et budsjett som tillater å lønne en trener på deltid og gi et tilbud til 10-11 løpere, sier Rusten.

Men løperne får lite økonomisk støtte utover det som tilrettelegges gjennom teamet i form av samlinger, trenere, klær og reiser.

– Det er utøvere som driver med idrett, men de lever ikke av det. De tar utdanning og får et opplegg som er tilpasset undervisningen, og får litt ekstra trygghet. De ser det som et privilegium, sier Rusten.

Trening og samlinger
Ved å legge de fleste samlingene til Norge og utnytte lokale ressurser sparer laget mye utgifter i forhold til å arrangere høydesamlinger i Alpene uten at det går vesentlig utover treningsutbyttet.

– Det vi tjener er at det blir bedre kontinuitet og kvalitet på barmarkstreningen. Det vi taper er spesifikk langrennstrening, sier Rusten, og understreker at utbyttet av høydetrening avhenger i stor grad av hvor utøvere befinner seg i utviklingstrappa.

– Er det gjort godt grunnlag av barmark over mange år er det viktig med innslag av ski på høsten. Men det er ikke et tap når det er kapasitet som skal utvikles, sier Rusten.

Høydesamlinger er også et ressursspørsmål. Skal man til høyden med ti løpere og et støtteapparat og være der lenge nok til å få utbytte blir det fort penger av det. Laget eksperimenterte med treningssamling i Ramsau for en tid tilbake, og var litt uheldige med forholdene da de reiste. Det gjorde at laget nå syns de får mer igjen for å holde lokale samlinger.

– Du skal føle at du får noe igjen for pengene der, sier Rusten.  

 
Fakta om Team Hovden:

·       Etablert:

·       Herreløpere: Ånund Lid Byggland (21 år, Høydalsmo), Torgeir Skare Thygesen (22 år, Korlevoll), Andrew Musgrave (21 år, Hovden Sportsklubb), Svein Halvor Dahl (22 år, Skarphedin), Trygve Henden Gaasø (21 år Fjelhaug/Verheide-Hyen), Espen Frorud (20 år, Skiptvedt)

·       Dameløpere: Solveig Steinsland (21 år, Vindbjart), Tone Sundvor (21 år, Bjerkreim), Kathrine Harsem (21 år, Fossum), Tone Dalen (20 år, Vegårdshei), Linn Ryen (21 år, Mjøndalen)

·       Trener: Bernt Rusten

Hjemmeside: http://www.hovdenvgs.no/sider/artikler.asp?tittel=Langrenn&kat=langrenn&mal=tekstogartikkel&undermeny=Langrenn&a=Langrenn     

Tips en venn Tips en venn Skriv ut
Therese Johaug. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Therese Johaug knuste all motstand i Kuusamo

Distansen var ikke mere enn 5 km, men allikevel var Therese Johaug et hav av tid foran konkurrentene da minitouren i Kuusamo og Ruka fortsatte med 5 km fristil lørdag.

Les saken
Martin Johnsrud Sundby underveis i verdenscupåpningens 15 km i klassisk stil i Kuusamo forrige vinter. Foto: Laiho/NordicFocus.

Verdenscup Kuusamo - Minitour Ruka - 2015 - Alle resultater

Ruka Triple 2015, 1. runde verdenscup i Kuusamo, gjennomføres som minitour 27. til 29. november. Alle resultater:

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nisen/Langrenn.com.

Norgescup Gålå - Gålåsprinten 2015 - Alle resultater

Gålåsprinten 2015, 1. runde Norgescup senior, gjennomføres 28. og 29. november. Resultater fra alle konkurranser her:

Les saken
Marthe Kristoffersen. Foto: Erik Borg.

Marthe Kristoffersen tok prologen i Gålåsprinten

Det var relativt jevnt i toppen, men Marthe Kristoffersen fra IL Varden viste seg som den sterkeste under sprintprologen i Gålåsprinten lørdag.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nisen/Langrenn.com.

Stavås Skistad best i Gålåsprintens prolog

Lørdag formiddag var Kristine Stavås Skistad fra Konnerud IL klart raskest da juniorene hadde sin sprintprolog i Gålåsprinten.

Les saken
Illustrasjonsbilde: Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Smøretips Gålåsprinten 2015 - Norgescup Gålå

Skigo - Swix - Toko

Oppdatert 3. gang: Skigo, Swix og Toko har levert smøretips til Gålåsprinten på Gålå i Oppland, helgens konkurranser som innleder vinterens Norgescup for senior.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Uttak Mix-stafetten i Östersund

Norges Skiskytterforbund har gjort følgende uttak til singel mixed stafetten og mixed stafetten i verdenscupåpningen i Östersund på søndag:

Les saken
Morten Eide Pedersen strålende fornøyd etter sin 5. plass på sprinten under Beitosprinten 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Morten Eide Pedersen: - Målet er å få med seg så mye som mulig

Langløperen Morten Eide Pedersen fra Team Exspirit presterer på flere arenaer og tok nylig 4. og 5. plass i den norske sesongåpningen.

Les saken
Martine Ek Hagen, i front, er første av Norges damer ut fra start lørdag. Foto: NordicFocus.

Startliste Kuusamo - Kvinner - Lørdag

Martine Ek Hagen er første norske med nummer 28 i lørdagens fristilsrenn under verdenscupens åpning i Kuusamo og Ruka. Startrekkefølge for 86 løpere i helhet på neste side:

Les saken
Hans Christer Holund er første nordmann ut fra start i Kuusamo lørdag. Her fra da han ble nummer 11 på 15 km fri under verdenscupen i Rybinsk 2015. Foto: Laiho/NordicFocus.

Startliste Kuusamo - Menn - Lørdag

Hans Christer Holund er første nordmann på 10 km fristil i verdenscupens åpning i Kuusamo og Ruka lørdag. Startrekkefølge for 113 løpere i helhet på neste side:

Les saken
Sondre Turvoll Fossli kysser skiene etter å ha vunnet sprintfinalen under verdenscupåpningen i Kuusamo og Ruka 2015. Foto: Modica/NordicFocus.

– Helt konge, jubler Sondre Turvoll Fossli

Dette var dritkult. Jeg er superhappy over å ta den første seieren, stråler Sondre Turvoll Fossli som knallet til på åpningsetappen av minitouren i Kuusamo fredag.

Les saken
Illustrasjonsbilde fra femmila under NM på Gålå 2014, med Mads Ek Strøm i front. Nærmest følger Torgeir Skare Thygesen, og deretter Petter Northug jr. Foto: Erik Borg.

Startlister Norgescup Gålå - Gålåsprinten 2015 - Alle dager

Gålåsprinten 2015, tidligere BUL-sprinten, med Norgescup senior, pågår 28. og 29. november. Alle startlistene finner du her:

Les saken
Therese Johaug underveis i sprintprologen i Kuusamo og Ruka 2015. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Fiskebein stoppet Therese Johaug

Therese Johaug ga fra seg 34 sekunder til Maiken Caspersen Falla i Kuusamo fredag. - Det er bare å kjøre på videre, understreker Therese på offensivt vis.

Les saken
Eirik Brandsdal. Foto: Erik Borg.

Eirik Brandsdal likte ikke å få bank av "junior"

– Han var utrolig sterk opp den siste bakken. Der var han råsterk, roser Eirik Brandsdal om sin kollega i sprintlandslaget.

Les saken
Petter Northug. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Northug: - Jeg klarer aldri å lære

Petter Northug var selvkritisk etter fredagens sprint i Kuusamo, til tross for, eller kanskje mer på grunn av, at det ble en solid 3. plass.

Les saken
Maiken Caspersen Falla jubler over seier på sprinten som innledet verdenscupåpningen og minitouren i Kuusamo og Ruka 2015. Foto: Modica/NordicFocus.

Falla etter seieren: - Jeg har knabbet startnummeret til Marit!

Lørdag går Maiken Caspersen Falla ut i gul ledertrøya i langrennsverdenscupen. Selv er hun på nippet til å kalle det et «ran».

Les saken
Ragnhild Haga smiler fornøyd etter å ha sikret seg 3. plass i sprintfinalen under minitouren i Kuusamo og Ruka 2015. Foto: Modica/NordicFocus.

Ragnild Haga: - Jeg skjønte i semifinalen at alt er mulig

Ragnhild Haga bidro til Dagens Dobbel for Romerike under fredagens minitourstart i langrennsverdenscupen i Kuusamo.

Les saken
På overlegent vis vinner Sondre Turvoll Fossli verdenscupåpningen i sprint i Kuusamo og Ruka 2015. Bak følger Eirik Brandsdal og Petter Northug som nummer 2 og 3. Foto: Modica/NordicFocus.

Gjennombrudd for Sondre Turvoll Fossli - Best i Kuusamo

Norge fikk med seg 3 herreløpere i deres sprintfinale under verdenscupåpningen i Kuusamo og Ruka fredag. Seieren gikk soleklart til reserven Sondre Turvoll Fossli.

Les saken
Seierspallen for damer på sprinten i Kuusamo og Ruka i verdenscupen 2015/2016. Fra venstre: Stina Nilsson (2. plass), Maiken Caspersen Falla (1) og Ragnhild Haga (3). Foto: Modica/NordicFocus.

Maiken Caspersen Falla tok sprintfinalen i Kuusamo

Så mange som 4 norske damer hadde plass i sprintfinalen i Kuusamo og Ruka fredag da verdenscupen innledet med ukens mini-tour. Best av samtlige var Maiken Caspersen Falla.

Les saken
Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Benjaminsen.

Lars Moholdt beste norske i verdenscupåpning i skiorientering

Med Lars Moholdt som best på femteplass åpnet verdenscupen i skiorientering fredag i Finland.

Les saken