- Alt dreier seg om penger

Arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, forklarer hvorfor det ikke ”bare” er å flytte et verdenscuprenn.
Tips en venn  Skriv ut

- Vi kunne muligens påtatt oss flere renn, for vi har arrangører og forhold nok til å klare det, men det dreier seg mest om penger, sier arrangementssjef i Norge Skiforbund, Terje Lund, til langrenn.com.

De siste dagene har temaet flytting av renn vært hyppig oppe i media. Rett før helgen ble rennene i Aosta og Cogne avlyst, og ikke flyttet. Det er også snakk om å avlyse eller flytte rennene i La Clusaz i Frankriket, som er siste helge før jul. Geilo er den alternative arrangøren her.

Lund ønsker å klarlegge litt hvorfor utfordringen å få flyttet ett renn er så stor.

- For å få flyttet rennene fra La Clusaz til Geilo så står det og faller 90 prosent på økonomien, mener han.

Uten at han kjenner detaljene, så tror han at det samme var tilfellet da det var aktuelt å flytte rennene fra Cogne til Östersund, som det ikke ble noe av.

Nå ligger det en kontrakt på bordet hos Geilo IL, som etter det langrenn.com erfarer skal styrebehandles førstkommende mandag. Senest onsdag må det bestemmes om rennene skal flyttes – 10 dager før første renn er fristen.

- Helt eksakte summer har jeg ikke. Men for å arrangere ett flyttet renn så må det mellom 3 og 4,5 millioner kroner på bordet – og det sier seg selv at det ikke er enkelt å skaffe på 10 dager, sier Lund.

I FIS fungerer det sånn at hvert land har markeds- og tv-rettigheter for rennene i sine land. I de terminfestede rennene er tv-produksjonskostnadene dekket av NRK, men når det kommer ekstrarenn som følge av flytting så må dette bekostet av arrangøren selv.

En tv-produksjon fra et verdenscuprenn kommer på om lag 2 millioner kroner. I tillegg kommer en pris på rundt 2,5 millioner kroner for arrangementet.

Til sammen må det derfor inn med rundt 4,5 millioner kroner, men Lund tror at Geilo kan klare å spare inn på enkelte ting, men at de må legge rundt 3 millioner på bordet er han overbevist om.

- Det vil også være mindre tv-inntekter ved et slikt flyttet ekstrarenn.

Tv-rettighetene til Norges Skiforbund er solgt til det italienske selskapet Mediapartner, og Skiforbundet får ved et ekstra renn 60 prosent av det man får fra et terminfestet renn, som de igjen gir uavkortet til arrangørklubben som tørr ta på seg slike risikable arrangementer.

- Vi ønsker også å være behjelpelig med å selge inn sponsorer for de arrangørene som tar slike renn, men kommer ikke med lovnader, avslutter Terje Lund.

Så får man se i neste uke om Geilo IL klarer å få på plass økonomien til å arrangere verdenscup den 16. og 17. desember…

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut