Landslagslege Ola Rønsen

Landslagslege Ola Rønsen Foto: Geir Olsen

- Det er ikke bra å anstrenge seg hardt i ekstrem kulde

Landslagslege Ola Rønsen:

Bruk sunn fornuft og utsett hardøktene til det blir mildere.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Spengkulda herjer stort sett over hele landet om dagen. Dette har blant annet ført til avlyste renn flere steder, men hvordan skal en egentlig forholde seg når temperaturen smyger seg ned mot og gjerne også under 20 minusgrader.

- Det er ikke bra for noen å anstrenge seg hardt i ekstrem kulde, slår landslagslege Ola Rønsen fast.

FIS har satt en kuldegrense på 18 minusgrader og gjennomfører ikke konkurranser hvis det er kaldere enn dette.

Holde igjen
Rønsen, som i tillegg til å være landslagslege også er medisinsk ansvarlig for helseteamet under OL i Vancouver, er ikke like kategorisk.

- Hvor grensen går er litt omtrentlig og det er også forskjell på folk, men når det blir så kaldt som 12 minusgrader bør en holde igjen på hardtreningen. I området 15-18 minusgrader kan en trene rolig, men blir det kaldere enn 20 minusgrader er det ikke lurt å trene utendørs, skisserer Rønsen.

Sensitive
Dette er imidlertid bare en tommelfingerregel.
- De som er spesielt sensitive bør være på vakt også når det er mildere enn 12 minusgrader. Noen må begynne å ta hensyn allerede ved tosifret antall minusgrader, men dette gjelder konkurranselik trening.

- Folk flest har sunt av å komme seg ut og gå en tur på ski.

Sunn fornuft
Fysiolog Erlend Hem er vant til å jobbe med toppidrettsutøvere.
- Når det er ekstremt kaldt gjelder det å bruke sunn fornuft og spare hardøktene til det blir mildere vær, sier Hem, samtidig som han understreker at han ikke er noen ekspert på området.

Irritasjon
Konsekvensene ved å utfordre luftveiene med hard trening i kulda kan bli fatale.

- En blir irritert i luftveiene, og får en tilsvarende reaksjon i slimhinnene, som eksem på huden, billedliggjør Rønsen, før han tar for seg mer ekstreme tilfeller.

- Ved hypersensitive slimhinner kan en også trigge en kuldeastma ved å gå hardøkt eller renn i ekstrem kulde.

Problemer
- For mange skiløpere kan hardtrening i ekstrem kulde medføre problemer som de tar med seg resten av karrieren. De kan gjerne også si at det var akkurat det rennet eller den økta i kulda som gjorde at problemene oppsto, supplerer fysiologen Hem, og legger til.

- Muskler blir tøffere og tøffere ved belastning, mens lungene derimot blir dårligere når de får juling. En kan ikke herde seg til å tåle kulda.

Skjerf eller krage
Forhåndsregler kan en imidlertid ta.

- Lungplus eller en høy krage hjelper på. Alle kan ha et skjerf eller en krage foran nese og munn for å skåne luftveiene mot kulda, er Rønsens råd.

- En lungplus i kjeften er til god hjelp. Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug er begge superseriøs på dette og går med ”tutt” når det er kaldt, istemmer Hem.

 
 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut