Forhold som dette vil bli stadig sjeldnere, og forsvinne helt i dette århundret hvis ikke utslippene av drivhusgasser kuttes drastisk. Foto: Kirsti Kringhaug/Langrenn.com.

Forhold som dette vil bli stadig sjeldnere, og forsvinne helt i dette århundret hvis ikke utslippene av drivhusgasser kuttes drastisk. Foto: Kirsti Kringhaug/Langrenn.com.

- Drivhuseffekten kan utrydde skiidretten

- Det vi har opplevd hittil, med stadig mildere og snøfattigere vintre, er helt i tråd med hva klimaforskerne har forutsagt i lang tid, sier dr.scient. Ole Andreas Øren til Langrenn.com, og forteller videre at det er bare en bitteliten forsmak på hva som er i vente.

Tips en venn  Skriv ut

Ole Andreas Øren, dr.scient. og direktør ved Øren Analytics, har reflektert over drivhuseffekten. Han forteller som følger til Langrenn.com:

Dersom utslippene av drivhusgasser fortsetter å øke som hittil, vil temperaturen om vinteren i de indre deler av Norge mest sannsynlig stige med 7 ⁰C frem til år 2100. Da vil langrennsidretten som utendørsidrett i Norge være død. Skiløpere bør merke seg denne trusselen og engasjere seg i arbeidet for å redde det som reddes kan av klimaet.

Vi har bak oss en vinter med lite snø i lavlandet over hele Norge, med vanskelige treningsforhold og mange avlyste renn. Slike vintre har vi hatt mange av i de senere årene. Mange håper kanskje at det bare er et forbigående fenomen og at de gode, gammeldagse vintrene vil komme tilbake. Imidlertid et slikt håp fullstendig urealistisk.

Det vi har opplevd hittil, med stadig mildere og snøfattigere vintre, er helt i tråd med hva klimaforskerne har forutsagt i lang tid. Og det er bare en bitteliten forsmak på hva vi har i vente. La oss se litt nærmere på de mest anerkjente prognosene fra nyere klimaforskning.

I siste rapport fra FNs klimapanel anslås det at den globale gjennomsnittstemperaturen mest sannsynlig vil stige 4 ⁰C frem til år 2100, dersom veksten i utslipp av drivhusgasser fortsetter som i dag. Det vil være store regionale forskjeller. Temperaturen vil stige mer over land enn over hav, mer på høye enn lave breddegrader og mer om vinteren enn om sommeren. Dette vil slå negativt ut for Norge om vinteren, spesielt indre strøk.

I forskningsprogrammet NORKLIMA, der det er forsket på fremtidig klima i Norge, er det estimert en temperaturstigning frem til 2100 på ca. 7 ⁰C i indre deler av Norge om vinteren, dersom utslippsveksten fortsetter som hittil. Det medfører at normaltemperaturen for januar i 2100 vil være som normaltemperaturen for månedsskiftet oktober/november i våre dager. Og snøgrensen vil stige ca. 1200 meter.

Hvis denne prognosen slår til, kan vi vente at det ikke vil bli annet enn sporadiske perioder med snø i Norge i 2100, da først og fremst i høyfjellet. Skiidretten, slik vi kjenner den i dag, vil være død. Selv kunstig snøproduksjon ved bruk av snøkanoner vil bli vanskelig. Eneste stabile mulighet for skiidrett vil være innendørs anlegg. De som er unge i dag, vil få en alderdom uten snø.

Nedenfor er en lenke til en kortfattet artikkel som forklarer problemet. Den er utarbeidet på grunnlag av ett års studier av emnet i forbindelse med et forskningsprosjekt for Forsvaret.

Les artikkelen "Hvorfor drivhuseffekten kan utrydde skiidretten".

Det er virkelig skremmende fremtidsutsikter for skiløpere. I denne situasjonen er det verste vi kan gjøre å ”stikke hodet i sanden” og håpe at trusselen ikke er reell. Skiløpere må på banen og engasjere seg mer i arbeidet for å redde det som ennå kan reddes av klimaet.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse