Øystein Pettersen og Petter Northug etter OL-gullet på team-sprinten i 2010. Foto: NordicFocus.

Øystein Pettersen og Petter Northug etter OL-gullet på team-sprinten i 2010. Foto: NordicFocus.

- For tidlig å rope krise

Den siste uka har det stedvis stormet rundt den norske herreinnsatsen i internasjonal langrenn så langt denne sesongen.
Tips en venn  Skriv ut

Det finnes knapt noen oppgave i Norge som er like utfordrende som den gutta på det norske herrelandslaget bærer på sine skuldre.

Helg etter helg skal de, med startnummer på brystet, ikke bare innfri sine egne høye mål, forventninger og drømmer - de skal også sørge for at en hel nasjons stolthet ivaretas. For her snakker vi om løpere som forsvarer Norges ære i vår nasjonalidrett nummer 1.

Når resultatene da ikke er helt på høyde med arven etter Grønningen, Ellefsæter, Tyldum, Formo, Brå, Ulvang, Dæhlie, Estil og Alsgaard, samt en drøss andre medaljevinnere fra diverse VM og OL, blir det fort litt temperatur.

Det tegnes opp et bilde av et "udugelig" støtteapparat og "feiltrente" løpere uten de rette egenskapene.

Djupvik, Løfshus, Skinstad & Co. gjør sikkert mange feil, jevnt og trutt. Og deres disipler gjennomfører helt sikkert fra tid til annen enkeltøkter og treningsbolker som i ettertidens lys viser seg å være skivebom.

Slik må vi bare akseptere at virkeligheten er dersom vi ønsker et støtteapparat og utøvere som er i bevegelse og også utvikler seg gjennom å tøye grenser.

Den letteste vei - dersom målet er å ikke gjøre feil - er å satse trygt gjennom utdannelse, karriere, Volvo, villa og vov-vov. De aller fleste gjør det, men langs den stien er det verken verdenscuppoeng eller edelt metall å hente - verken til seg selv eller nasjonen Norge.

Også Langrenn.com synes det er synd at de norske herrene, spesielt distanse-utøverne, har møtt motgang i sesongens innledning.

Om årsaken er feiltrening, sykdom, for mange kuldegrader, smørebom, feil i laguttak, manglende talent, for dårlig støtteapparat eller noe helt annet, spiller ingen rolle - en resultatliste lyver aldri - og for en så ressurssterk langrennsnasjon som Norge er det vi har sett så langt i år ikke bra nok dersom dette blir melodien gjennom hele sesongen.

Men vi har tidligere sett at en ruskete sesongstart for enkeltløpere og/eller hele nasjoner ikke trenger å bety at sesongen som helhet gir magert utbytte. Det motsatte finnes det også flere eksempler på, julestjerner som har mistet all sin glans lenge før de store mesterskapene.

Hva sesongen 2010/2011 totalt sett vil bringe vet ingen på nåværende tidspunkt. Men det vi vet er at gutta er blodtrimma og fulle av motivasjon inn mot et VM på hjemmebane.

Om gutta mot formodning ikke skulle plukke det antall medaljer vi sofa-sittere forlanger og vi også trenger for å ivareta vårt ego, så gir de oss uansett noe annet verdifullt i bøtter og spann - nemlig "brød og sirkus" (i begrepets positive forstand).

La oss derfor avblåse "stormen i vannglasset" og også samtidig gi støtteapparatet og utøverene arbeidsro, samt la ord som "krise" i samband med norsk herrelangrenn få hvile i fred frem til evalueringen etter VM.

Så kan vi om det skulle vise seg berettiget heller rope "krise", med både små og store bokstaver, fra begynnelsen av mars og videre utover.

Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut