Resultater: Stoltzekleiven opp| Opp Tryvann| Bråtesten| Berlin Marathon| Nordmarka Skogsmaraton| Sykkel VM| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Episode 1|
Martin Johnsrud Sundby på vei mot klar seier under 5-mila i Holmenkollen 2016. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Martin Johnsrud Sundby på vei mot klar seier under 5-mila i Holmenkollen 2016. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

- Har opinionen begynt å snu?

Kommentar

- Strengt tatt så skøytet Martin på slutten på vei inn på oppløpet, og det var ikke retningsforandring, men ved hjelp av begge beina, står det i denne kommentaren.

Tips en venn  Skriv ut

De to store diskusjonstemaene i fjorårets sesong var hvordan bevare klassisk stil og utstyrshysteri i langrenn.

Utstyrshysteri blant ungdom blir fremdeles diskutert, men kanskje ikke like intenst som i fjor, mens det har blitt betydelig stillere på fronten om å bevare klassisk stil!

Der vi i fjor snakket om at stadioner måtte bygges om slik at målgang ligger på høyeste punkt, samt legge inn mer bratte bakker for å unngå staking, har i år diskusjonen mer gått på juryarbeid, og til dels tvilsomme avgjørelser.

Noen blir diskvalifisert, andre får tillegg på tre minutter i tid, noen ender med gult kort eller tilsnakk og noen slipper unna med alt.

Senest i helga så vi Martin Johnsrud Sundby vinne 50 km i Kollen på en måte vi knapt nok har sett før.

Men strengt tatt så skøytet Martin på slutten på vei inn på oppløpet, og det var ikke retningsforandring, men ved hjelp av begge beina.

Nå hadde dette ikke noe betydning for resultatet på noen måte, men det hadde for så vidt ikke retningsforandringen som Martin gjorde på åpningsrennet på Beitostølen heller. Men her ble han disket, i Kollen fikk han ikke tilsnakk en gang.

Samme helg som Martin vinner i Kollen, vinner Petter Eliassen det nye langløpet Kaiser Maximilian Lauf. Det tar ikke lang tid før det publiseres en video av en Petter Eliassen som gjør en meget tvilsom passering i en motbakke. De fleste vil si at det ligner mer på dobbeldans enn staking.

Sammenligner vi disse to hendelse med noen av de klippene som juryene har lagt ut som gir diskusjonsgrunnlag eller tidsstraff så er det rett og slett vanskelig selv for ett trenet øye å forstå hvorfor noe kvalifiserer for straff mens andre ting er greit.

Jeg har sett klippet fra NM-stafetten herrer som juryen har lagt ut mange ganger, jeg er TD og har holdt på med langrenn som utøver og trener i mange år, men jeg klarer ikke å skille ut hvem som skøyter og hvem som ikke gjør det.

Det gjorde antagelig ikke ankeutvalget heller.

Alle er enige om at skøyting er juks i klassisk langrenn, men marginene mellom hva som er tillatt og hva som juks er blitt så små at selv de som er utdannet innenfor faget sliter med å se forskjell, da er det lett å skjønne hvorfor den jevne TV-titter som ser på langrenn for underholdningens skyld ikke skjønner så mye.

Det var neppe dette som var ønsket utvikling med bakgrunn i fjorårets diskusjoner om å bevare klassisk langrenn, og kanskje er dette grunner til at flere etter hvert har tatt til ordet for å gå over til kun fristil.

Hva vil langrenn tape på å gå over til bare fristil? Antageligvis ingenting.

For rekrutteringen sin del må det bare være positivt med en stilart. Med en stilart legger du i hvert fall over halve utstyrsdebatten død.

Internasjonalt er det heller neppe en ulempe om klassisk forsvinner. Det har blitt nevnt i debatter at man er redd for OL-programmet hvis klassisk forsvinner. Er det så sikkert at IOC ønsker å ha med en klassiskkonkurranse hvor en kan risikere at den offentlige resultatlista foreligger 10 dager etter konkurransen slik som resultatlista på NM-stafetten?

Videre har skiskytterne bare en øvelse mindre enn langrenn på OL-programmet. Selv om rennprogrammet ikke nødvendigvis må endres nevneverdig, så vil en eventuell fjerning av klassisk kunne åpne opp for nye konkurranseformer og distanser som kanskje vil utvikle langrenn videre.

Skrevet av Ørjan Jordbru

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Oslos Bratteste arrangeres lørdag 2. oktober, helt uten koronarestriksjoner. Foto: Arrangøren

Oslos Bratteste fjerner kravet om koronapass

Motbakkeløpet i Wyllerløypa kjøres neste lørdag helt uten koronarestriksjoner

Thomas Helland-Larsen vant torsdagens Ragde Charge Opp Tryvann. Foto: Børre Eirik Helgerud

Overraskelsesmannen fra Opp Tryvann sikter mot OL

Takker konkurrent for framgangen

Illustrasjonsbilde fra Hytteplantesten. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Livesending fra Lidingöloppet

Sendingsstart 08.45

Til vinteren blir det igjen tilbud om skirenn, treninger og aktiviteter for alle, unge og voksne, bredde og elite. Nå er det slutt på smittevernrestriksjoner. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com

Endelig full gjenåpning av idretten

Alle koronarestriksjoner oppheves mens støtteordningene forlenges

De beste trente på denne teknikken

Utrydningstruede teknikker

Rødliste for langrenn?

Astrid Øyre Slind (till venstre) og Therese Johaug etter målgang på Tryvann. Foto: Øyvind Moen Fjeld

Therese Johaug utklasset konkurrentene i Ragde Charge opp Tryvann

Slik gikk damenes prestisjeoppgjør fra Sørkedalen til Tryvann torsdag kveld.

Thomas Helland Larsen (til venstre) og Gaute Kvåle under Ragde Charge opp Tryvann. Foto: Øyvind Moen Fjeld

Ragde Charge Opp Tryvann vunnet av Thomas Helland-Larsen

Slik gikk prestisjeoppgjøret fra Sørkedalen til Tryvann torsdag kveld.