Resultater: Hytteplanmila| Bygdøymila| Perseløpet| Ivar Formos Minneløp| Blodslitet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
Smøresjefen Knut Nystad fra Norges Skiforbund. Foto: Erik Borg.

Smøresjefen Knut Nystad fra Norges Skiforbund. Foto: Erik Borg.

- Må ha bedre ski enn konkurrentene

Slik er hverdagen til smørerne

- Ofte hjelper det å dra i samme enden av taustumpen, andre ganger trenger man litt rådgiving for også å sikre at man drar til samme tid, forteller smøresjef Knut Nystad.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

- I enkelte renn er det slik at alle har tilnærmet perfekte ski, da må vi ha de som er mest perfekt. I enkelte renn har alle elendige ski, da må Norge ha de minst dårlige skiene - kort fortalt - vi må ha ski som er bedre enn våre konkurrenter, forteller Knut Nystad, Norges smøresjef og ansvarlig for 10 faste skismørere.

- Stort sett er vi konkurransedyktige, men av og til driter vi oss ut med et skikkelig mageplask, fortsetter Nystad.

Faren med å forsøke å bli best er at av og til så blir strikken tøyd litt for langt.

Gjennomsnittlig er ikke godt nok for smørerne i den norske smøretraileren og det er ikke godt nok for de fleste til å vinne. Med små marginer beveger skismørerne seg enkelte ganger på tynn is.

Nivået i toppen er så hardt og tett at små detaljer kan gjøre enorme utslag.

Snitt på 12 timer
Arbeidsdagen til skismørerne er lang og tøff. Snittet på en ”vanlig” dag er på rett over 12 timer.

Hvis det viser seg at forholdene kan endre seg og at det er mange løpere på start, drar arbeidsdagen ytterligere ut i tid.

- De som legger testprodukter er de som jobber lengst i smøretraileren, men de med løperansvar ligger hakk i hæl, forteller Nystad.

Testerne er de som har minst antall timer, men med tanke på at de går på ski hele dagen, så er det naturlig. Uansett hjelper alle til ved behov.

- For oss ledere er dagen mer oppstykket og delt. For min egen del vil det si test på morgenen, eventuelt media og sponsorer før start og etter målgang, test mellom renn og gjerne en ny test etter rennet, sier smøresjefen.

Dagen avsluttes med mat, dusj og møter. Det siste møtet er ofte ikke ferdig før klokka 23.00 på kvelden.

Gjensidig beskyttelse
Karakteren på et menneske, eller en gruppe, er ikke definert av om de havner i problemer eller får utfordringer, men definert av hvordan personen eller gruppen jobber seg gjennom og løser utfordringen.

Alle kan vinne sammen, men ikke alle kan tape sammen.

- Under OL var det mye som gledet meg. Alle var opptatte av å rekke frem hånden og tilby hjelp, istedenfor å stå med knyttet neve eller pekefinger. Å klare seg sammen gjennom slike utfordringer gir meg håp og det er det som gjør meg til en stolt medarbeider.

- Ved slike anledninger er det ei heller noen problemer å ta "skylda" selv om ikke et eneste skipar ble smurt av meg, forteller en ærlig Nystad.

- Min jobb er å beskytte laget og lagets rolle er å beskytte meg. Vi er alle forskjellige, men disse forskjellene, samt aksepten for forskjellene, er limet som holder oss sammen, utdyper Knut Nystad.

En familie
Det er en grunnleggende respekt i laget som gjør at de snakker MED og ikke OM. De løser problemene når de oppstår og ikke senere. Trygghet, ærlighet, respekt, tålmodighet, ydmykhet og nysgjerrighet er gode kvaliteter ellers i livet - også i smøreteamet.

Det meste er veldig positivt med Norges Skiforbund. Allikevel betyr ikke det at de ikke kan bli bedre.

- Vi kan absolutt endre oss til det bedre, men vi trenger hjelp. Norges Skiforbund er ikke bare landslaget, det er alle som driver med organisert skiidrett. Vi er en familie, og da sier det seg selv at bryr man seg om familien, så må alle bidra til å skape endring.

- Ofte hjelper det å dra i samme enden av taustumpen, andre ganger trenger man litt rådgiving for også å sikre at man drar til samme tid, avslutter smøresjef Knut Nystad.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse