Eldar Rønning

Eldar Rønning Foto: Ola Jordheim Halvorsen

- Terskeltrening viktigst

Trenere i distanselangrenn har feilslått treningsfokus, hevder ny forskning.
Tips en venn  Skriv ut

Boye Welde, førsteamanuensis i kroppsøving ved Høgskolen i Nord-Trøndelag hevder at trenerne for distanselangrenn har altfor mye fokus på styrke og eksplosiv trening. Sammen med Frank Evertsen, ved Norges Idrettshøyskole, har Welde sett på de fysiologiske arbeidskravene i distanselangrenn, og spesielt på hvilke krav som stilles til øvelsen 10 km.

Aldri over 95% i arbeidsintensitet
- Våre undersøkelser viser at i løpet av en 10 km kommer aldri løperne opp på en arbeidsintensitet som overstiger 95 % av maksimalt oksygen-opptak. Det vil nok overraske mange, men det er ikke overraskende for oss sier Welde i et innlegg på hjemmesidene til HINT.

Han mener det fokuseres for mye på 4×4 intervaller – for å utvikle det maksimale oksygenopptaket.

- På en skala fra 1-5, hvor 5 er maks, anbefaler man gjerne trening på intensitetsnivå 4-5. Vi mener imidlertid at dette slettes ikke passer så bra for distanselangrenn, og at det vil være mye mer hensiktsmessig å legge mye mer av den daglige treninga rundt melkesyreterskelen, som for de fleste vil si rundt intensitetsnivå 3, sier Welde.

Terskeltrening i variert terreng optimalt
Det mest optimale er terskeltrening i variert terreng. Welde sier i innlegget på HINT at man da får trena under forhold og med en intensitet som er mest konkurranselik, samtidig som man får trent teknikk i samme fart som de faktisk skal konkurrere i.

- Å trene kun motbakkeløp er med andre ord ikke en optimal løsning, snarere tvert i mot, hevder han.

Landslaget sjelden på intensitetsnivå 5
Fra landslagsleieren meldes det om at en slik feilslått treningsfilosofi ikke har nådd dem.

- Jeg er enig i mye av det Welde sier, og det ligner på vår treningsfilosofi, forteller Steinar Mundal til Langrenn.com.

- I sommer og høst har vi kjørt mye terskeltrening, eller trening på nivå 3 og 4. Det er veldig sjelden vi er oppe på intensitetsnivå 5, kanskje hvis vi skal kjøre opp formen, presiserer han.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut