RESULTATER: SØNDAG: Fossavatn Ski Marathon: Kvinner + Menn| RUBBESKI – SERIE I 4 DELER: INNLEDNING| DEL 1| DEL 2| DEL 3| SE ALT ANNET FRA PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER

15-åring som imponerer!

Sondre Norstad Moen begynner å bli et velkjent navn både for langrennsinteresserte og friidrettsinteresserte. Selv om langrenn fortsatt er hovedsatsingen til Norstad Moen, begynner aldersrekordene i langdistanseløping å falle.
Tips en venn  Skriv ut

Tekst og foto: Frode Grønning
Norstad Moen tar teten

 
I vinter tok Norstad Moen gull og sølv i Hovedlandsrennet, og utover våren og sommeren har løpsresultatene vært meget solide. Aldersrekord på 2000meter (5.35.47) og 5000meter (15.12.67) er tydelige tegn på et kjempestort løpstalent. I tillegg har han løpt 3000meter på 8.38.62. Løpere i alle aldere i Trondheimsområdet har blitt vant med å se han forsvinne foran seg allerede tidlig i løpet, for så å finne ham igjen helt i toppen av resultatlista. Selv gode seniorløpere får slite for æren når 15-åringen løper av gårde med sitt elegante løpesteg.

I dag løp Norstad Moen 1500meter på Øya stadion i Trondheim, og med bedre et seniorfelt å løpe sammen med ville også aldersrekorden på 1500meter stått i fare. For 11 dager siden løp han 1500meter på 4.03.7, drøyt 2 sekunder bak Fredrik Naalsunds rekord fra 1993.

I dagens felt måtte han gjøre hele jobben selv de to siste rundene, og spurtet inn til seier på tiden 4.05.89. Sterke Erlend Kydland Faanes i klassen 16/17 år og tre gode seniorløpere ble satt på plass.
Selv var han brukbart fornøyd med løpet, spesielt med tanke på at han dagen før hadde gått en 10km konkurranse på rulleski og vunnet sin klasse med klar margin. Med relativt trege rulleski på beina!

Norstad Moen har de tre siste årene fått det han selv betegner som glimrende trenerhjelp fra Strindheims Arnfinn Ofstad. Helt fra han som 11-åring løp en 5km asfalt på 18.15 har det gått jevnt framover år etter år. Allerede som 12-åring ble det 16.57 på 5km, og nå i år altså 15.12 på bane. En rekord både han selv og flere andre mener han kan forbedre ganske mye allerede i år. Selv peker han på viktigheten av gode nok felt hvis han skal klare å slette aldersrekorder.

Treningen består av en ”sunn” miks av hard og rolig trening, med 12 økter i uka i et par mengdeuker tidligere i sommer. Ukesnittet beregner Norstad Moen til rundt 8 økter.

Kostholdet blir også godt ivaretatt, med fokus på rask og god restitusjon etter trening og konkurranse.
På spørsmål om det er ski eller løping som blir hovedsatsingen er svaret at han først og fremst er langrennsløper, selv om enkelte mener han burde satse på løpingen.

Med langrenn som hovedfokus er det sjeldent at han lader opp noe spesielt til løpskonkurransene, noe som gjør prestasjonene på banen og asfalten ekstra imponerende.

Heller ikke til neste viktige løp, UM i Byrkjelo til helgen, vil han kjøre noen spesiell oppladning. Norstad Moen skal der løpe 800meter og 2000meter, og ambisjonene naturligvis høye etter resultatene han har oppnådd hittil i år. Og det han selv mener er hans beste løp i år, gjorde han på nettopp 2000meter.

 
Norstad Moen spurter inn til seier


Ambisjonene for vinteren er naturligvis også høye, og Norstad Moen sikter mot medaljer i Hovedlandsrennet, men han tar det ikke for gitt at medaljesamlingen øker. Bakkekontakten er i orden, og han er bevisst på at resultatene i hans årsklasse i langrenn kan endre seg mye på relativt kort tid; utøverne utvikles fysisk i forskjellig tempo, noe som kan gi store utslag etter hvert som alle vokser til. Men undertegnede og mange flere vil ikke bli overrasket om Norstad Moen henger med helt i toppen også denne vinteren.

  
 


 


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse