-->
Dagbladets prisvinnere, fra venstre: John Rasmusen, Siri Gedde-Dahl og Bernt Jakob Oksnes. Ikke tilstede: Torgeir Krokfjord. Skjermdump fra Nordiske Mediedager / www.nordiskemediedager.no.

Dagbladets prisvinnere, fra venstre: John Rasmusen, Siri Gedde-Dahl og Bernt Jakob Oksnes. Ikke tilstede: Torgeir Krokfjord. Skjermdump fra Nordiske Mediedager / www.nordiskemediedager.no.

19 år gammel journalist her på Langrenn.com laget og publiserte startskuddet som har sendt Dagbladet fra prisdryss til prisdryss

Glidens pris har gitt mye heder og ære

Tilbake i 2016 ble Langrenn.com kontaktet av en person som presenterte seg, men som ønsket full anonymitet ved publisering.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Tilbake i 2016 ble Langrenn.com kontaktet av en person som presenterte seg, men som ønsket full anonymitet ved publisering.

Historien vedkommende ønsket å fortelle oss handlet om skismøring og alvorlig sykdom, kreft.

I min rolle som redaktør tenkte jeg raskt og instinktivt at dette måtte følges opp, og at det måtte gjøres på en god og ryddig måte innenfor de rammer og virkemidler vi rår over.

Dette skjedde på et tidspunkt hvor 19 år gamle Ida Rongved jobbet her. Hun hadde, til tross for sin unge alder, allerede flere år med nyttig og lærerik yrkeserfaring fra lokalavisen Ringerikes Blad, foruten arbeidet i Langrenn.com.

Ida og jeg diskuterte litt rundt hvordan vi skulle ta dette videre på en balansert måte.

Konklusjonen ble at dersom vi skulle gjøre et intervju med vedkommende person om et så alvorlig emne så måtte vi også gi såkalt tilsvarsrett og samtidig imøtegåelse fra noen i smurningsbransjen.

Valget falt da ikke unaturlig på Christian Gløgård, leder av Forsking og Utvikling hos Swix.

Vi mente også at vi burde hente inn fagekspertise innen helse og kreft, der falt valget på Kreftforeningen, hvor seksjonssjef for forebygging, Ingrid Stenstadvold Ross, stilte opp.

I sum ble det da til at en 19 år gammel dame, ansatt i Langrenn.com, gjorde intervju med en kreftsyk langrennsmor, hun intervjuet en av toppene i Swix og hun intervjuet en seksjonssjef i Kreftforeningen.

Og i forlengelsen av dette publiserte Langrenn.com oppslaget "Kreftrammet – Mener skismurning kan være årsak".

Flere medier fulgte senere opp denne alvorlige tematikken som ble igangsatt av en syk langrennsmor og Langrenn.com.

Den aktøren som jobbet grundigst og mest omfattende med dette videre var Dagbladet. Etter hva jeg forstår satte de av 4 personer i 8 måneder til å grave i problemstillingen rundt helse, miljø og skismøring.

Resultatet ble artikkelserien Glidens pris, publisert på Dagbladet.no.

Glidens pris har så denne vinteren og våren gitt et formidabelt prissdryss til Dagbladet og deres journalister Siri Gedde-Dahl, John Rasmusen, Bernt Jakob Oksnes og Torgeir Krokfjord.

PRISER til GLIDENS PRIS (som jeg er kjent med):

Februar 2020
* Pris tildelt fra Norske Idrettsleder-Veteraner

April 2020
* Dagbladet vant SKUP-diplom for «Glidens pris»

Mai 2020
* Dagbladet får den store journalistprisen for «Glidens pris»

I artikkelserien kom det frem ting som ikke var helt optimalt, for å si det slik, blant annet i koblingene mellom miljø, natur, mennesker og bruken av fluor i skismøring.

En rekke grep er gjort og vil bli gjort med tanke på helse og skismøring fremover.

Og fluorforbudet det internasjonale skiforbundet, FIS, vedtok med relativt kort frist, ville nok blitt gjennomført på en annen måte om det ikke hadde vært for Dagbladets graveprosjekt, Glidens pris. 

Et arbeid som altså fikk sitt startskudd gjennom en kreftsyk langrennsmor og en artikkel på Langrenn.com tilbake i 2016.

ps! For de som ønsker å se hvordan Dagbladet jobbet med problemstillingene i arbeidet med Glidens pris, anbefales det for de som er interessert i å se hvordan journalistikk skapes å lese dokumentet Metoderapport SKUP 2019.

Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus