www.langrenn.com

NYESTE RESULTATER

| | | | | | | | |
---
525 TRENINGSARTIKLER OG MYE MERE
ol-04

Denne uka: 25 år siden Lillehammer-OL – Drømmer om reprise

Tirsdag er det 25 år siden åpningen av Lillehammer-OL, men trenger vi egentlig et nytt OL? Ja, er svaret fra både IOC-veteran Gerhard Heiberg og idrettstopper.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
11.02.2019 - NTB

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Tirsdag er det 25 år siden åpningen av Lillehammer-OL, men trenger vi egentlig et nytt OL? Ja, er svaret fra både IOC-veteran Gerhard Heiberg og idrettstopper.

– Norge trenger i aller høyeste grad et nytt OL. Med et nytt OL kan vi enda en gang vise verden hvordan dette kan gjøres rimelig og fantastisk. Lillehammer-OL står fremdeles som det beste vinter-OL noensinne. Det er man enige om i IOC fortsatt, sier Gerhard Heiberg til NTB.

Heiberg var president for organisasjonskomiteen for Lillehammer-lekene og var fra 1994 til 2017 medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), der han nå er æresmedlem.

– IOC ønsker lekene tilbake til Norge. Folkelivet, tilskuertallene, entusiasmen og begeistringen har vi ikke sett noe annet sted, sier Heiberg og minner om at IOC nå bidrar med nærmere 10 milliarder kroner til arrangøren i 2026, og at beløpet trolig vil øke i årene som kommer.

– På tide med OL

Mye er endret siden Lillehammer i 1988 ble tildelt vinterlekene. IOC krever ikke lenger såkalte kompakte leker. Dermed kan et framtidig arrangement gjøres både rimelig og uten store investeringer i nye anlegg, overnattingssteder og infrastruktur. Det gjør veien til et nytt vinter-OL i Norge kortere, mener Heiberg.

Denne åpningen ønsker idrettskretsene i Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark at Norge skal utnytte. I et forslag til Idrettstinget på Lillehammer i slutten av mai ønsker de en utredning av muligheten for et OL i Norge i 2030, spredt over et større geografisk område, eventuelt også i samarbeid med endre land.

– Vi syns det er viktig å få et svar fra Idrettstinget på om vi skal arrangere et OL og Paralympics i 2030 eller ikke. Selv om Trøndelag lever godt uten et OL, synes flere av oss det er på tide at vi får OL tilbake til Norge, sier organisasjonssjef Kjell Bjarne Helland i Trøndelag Idrettskrets.

– Jeg var med på all moro i 1994 som sjef for ishockeyturneringen på Gjøvik. Olympiatoppen fikk et løft før, under og etter OL på Lillehammer, og norsk idrett vil ha god nytte av en ny, norsk satsing. Vinterlekene fikk også store næringsmessige konsekvenser, påpeker Geir Berge Nordtveit, styreleder i Telemark idrettskrets.

Fornuftig nivå

Nordtveit var prosjektleder for første fase av Telemarks arbeid med en OL-søknad som Idrettsforbundet satte en stopper for i fjor. Han mener det ikke er bærekraftig å arrangere et OL i hele landet. Selv trekker han fram de seks fylkeskommunene rundt Oslofjorden som en sterk søkerkandidat, med det meste av anlegg og infrastruktur som kreves allerede på plass.

Etter et eventuelt vedtak på Idrettstinget i mai, blir neste skritt å få avklart hva IOCs nye strategidokument Agenda 2020 innebærer for Norge som idrettsnasjon og demokrati. Deretter kommer arbeidet med statsgaranti.

– Vårt håp er at vi får en kunnskapsbasert prosess, for det er veldig mye følelser knyttet til makt og avmakt i IOC, og til diktaturer som gjennomfører OL med store kostnadsoverskridelser. Vi representerer en idrettsmodell som ønsker å bringe vinterlekene tilbake til et fornuftig nivå. Klarer vi ikke det, tror jeg personlig at vinterlekene vil dø ut, sier Nordtveit.

– Høl i huet

Lillehammer-OL hadde i utgangspunktet en kostnadsramme på 1,7 milliarder kroner, men enden på visa ble over 7 milliarder. Dette er likevel peanøtter sammenlignet med skrekkeksempelet Sotsji i 2014 som kostet nærmere 400 milliarder kroner.

Gerhard Heiberg rister på hodet over et annet æresmedlem – FIS-president Gian-Franco Kasper – som forrige uke tok til orde for å legge OL til diktaturer «som ikke trenger å spørre folket», en uttalelse han senere beklaget.

– Det Kasper gikk ut og sa, er helt høl i huet. IOC søker etter arrangørland i den vestlige verden, hvor man tar hensyn til miljøet og andre faktorer som er viktige i tiden. Derfor gir man nå langt større muligheter enn tidligere til å arrangere lekene i Vest-Europa eller land som Canada eller USA, understreker Heiberg.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Therese Johaug med gullfangst fra VM Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Ski-VM: Norge er skyhøye oddsfavoritter

Tabell med odds på norske og andre løpere

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Premiepenger VM Seefeld 2019

Justyna Kowalczyk etter sin Birken-seier 2017. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

Kan bli enda en VM-distanse for Kowalczyk

Sveriges landslagssjef raser: – En skandale

Petter Northug. Foto: NordicFocus.

Alle NORSKE GULL i Ski-VM - 133 i tallet

Lygnalia Hytteområde sett fra luften. Foto: BT Stokke AS.

Lygnalia hytteområde, 600 moh: Snøsikkert – 220 km skiløyper – Rulleskianlegg – Ca. en time fra Oslo

UTTAK: VM Skiskyting Östersund 2019

Oppdatert med kvinnenes tropp

Stina Nilsson. Foto: Modica/NordicFocus.

Siste status Stina Nilsson

Norge ble topp 4 da Lahti-VM avsluttet med 30 km for damer. Fra venstre: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (3. plass), Heidi Weng (2), Marit Bjørgen (1) og Ragnhild Haga (4). Foto: Modica/NordicFocus.

Slik gikk det i VM Lahti 2017

AVLYST: Skofteruds minnerenn kan ikke gjennomføres

VM-GULL til Vilde Nilsen

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Ove Aunli: – Det var et sirkus uten like

Tiril Eckhoff. Foto: Norges Skiskytterforbund.

Norge inn på seierspallen

Skarstein åpnet VM med pallplass

Hvor hard skal styrketreningen være for utholdenhetsutøvere? Forskerne målte hvilken effekt ulike styrketreningsprogrammer hadde på løpere i løpet av åtte uker. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Hvor hard bør styrketreningen være for langrennsløpere?

Bjøntegaard og Tandrevold nådde ikke helt opp

Nordnorsk skilinje ved Nord-Troms videregående skole.

Søknadsfrist 1. mars - Nye muligheter: Skisatsing kombinert med yrkesfag hos Nordnorsk Skilinje - Nord-Troms vgs.

Deler av startvinduet hos Løyper.net. Hvert snøsymbol er et løypelag eller en destinasjon. Grafikk: Løyper.net/Langrenn.com.

Oppkjørte skispor og langrennsløyper i Norge

Norges VM-helter jubler over stafettgullet i Lahti 2017. Fra venstre: Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh. Foto: Thibaut/NordicFocus.

VM Seefeld 2019 - Program

Chris Jespersen vant med 57 sekunders margin

Se hele nyhetsarkivet