www.langrenn.com

NYESTE RESULTATER

| | | | | | | | | | | | |
---
LEDIGE STILLINGER
Fossum IF| Team Nedre Romerike| NTG Team China| NTG Geilo| Øvrevoll Hosle IL| Bækkelagets SK
---
555 TRENINGSARTIKLER OG MYE MERE
ol-04

Denne uka: 25 år siden Lillehammer-OL – Drømmer om reprise

Tirsdag er det 25 år siden åpningen av Lillehammer-OL, men trenger vi egentlig et nytt OL? Ja, er svaret fra både IOC-veteran Gerhard Heiberg og idrettstopper.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
11.02.2019 - NTB

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Tirsdag er det 25 år siden åpningen av Lillehammer-OL, men trenger vi egentlig et nytt OL? Ja, er svaret fra både IOC-veteran Gerhard Heiberg og idrettstopper.

– Norge trenger i aller høyeste grad et nytt OL. Med et nytt OL kan vi enda en gang vise verden hvordan dette kan gjøres rimelig og fantastisk. Lillehammer-OL står fremdeles som det beste vinter-OL noensinne. Det er man enige om i IOC fortsatt, sier Gerhard Heiberg til NTB.

Heiberg var president for organisasjonskomiteen for Lillehammer-lekene og var fra 1994 til 2017 medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), der han nå er æresmedlem.

– IOC ønsker lekene tilbake til Norge. Folkelivet, tilskuertallene, entusiasmen og begeistringen har vi ikke sett noe annet sted, sier Heiberg og minner om at IOC nå bidrar med nærmere 10 milliarder kroner til arrangøren i 2026, og at beløpet trolig vil øke i årene som kommer.

– På tide med OL

Mye er endret siden Lillehammer i 1988 ble tildelt vinterlekene. IOC krever ikke lenger såkalte kompakte leker. Dermed kan et framtidig arrangement gjøres både rimelig og uten store investeringer i nye anlegg, overnattingssteder og infrastruktur. Det gjør veien til et nytt vinter-OL i Norge kortere, mener Heiberg.

Denne åpningen ønsker idrettskretsene i Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark at Norge skal utnytte. I et forslag til Idrettstinget på Lillehammer i slutten av mai ønsker de en utredning av muligheten for et OL i Norge i 2030, spredt over et større geografisk område, eventuelt også i samarbeid med endre land.

– Vi syns det er viktig å få et svar fra Idrettstinget på om vi skal arrangere et OL og Paralympics i 2030 eller ikke. Selv om Trøndelag lever godt uten et OL, synes flere av oss det er på tide at vi får OL tilbake til Norge, sier organisasjonssjef Kjell Bjarne Helland i Trøndelag Idrettskrets.

– Jeg var med på all moro i 1994 som sjef for ishockeyturneringen på Gjøvik. Olympiatoppen fikk et løft før, under og etter OL på Lillehammer, og norsk idrett vil ha god nytte av en ny, norsk satsing. Vinterlekene fikk også store næringsmessige konsekvenser, påpeker Geir Berge Nordtveit, styreleder i Telemark idrettskrets.

Fornuftig nivå

Nordtveit var prosjektleder for første fase av Telemarks arbeid med en OL-søknad som Idrettsforbundet satte en stopper for i fjor. Han mener det ikke er bærekraftig å arrangere et OL i hele landet. Selv trekker han fram de seks fylkeskommunene rundt Oslofjorden som en sterk søkerkandidat, med det meste av anlegg og infrastruktur som kreves allerede på plass.

Etter et eventuelt vedtak på Idrettstinget i mai, blir neste skritt å få avklart hva IOCs nye strategidokument Agenda 2020 innebærer for Norge som idrettsnasjon og demokrati. Deretter kommer arbeidet med statsgaranti.

– Vårt håp er at vi får en kunnskapsbasert prosess, for det er veldig mye følelser knyttet til makt og avmakt i IOC, og til diktaturer som gjennomfører OL med store kostnadsoverskridelser. Vi representerer en idrettsmodell som ønsker å bringe vinterlekene tilbake til et fornuftig nivå. Klarer vi ikke det, tror jeg personlig at vinterlekene vil dø ut, sier Nordtveit.

– Høl i huet

Lillehammer-OL hadde i utgangspunktet en kostnadsramme på 1,7 milliarder kroner, men enden på visa ble over 7 milliarder. Dette er likevel peanøtter sammenlignet med skrekkeksempelet Sotsji i 2014 som kostet nærmere 400 milliarder kroner.

Gerhard Heiberg rister på hodet over et annet æresmedlem – FIS-president Gian-Franco Kasper – som forrige uke tok til orde for å legge OL til diktaturer «som ikke trenger å spørre folket», en uttalelse han senere beklaget.

– Det Kasper gikk ut og sa, er helt høl i huet. IOC søker etter arrangørland i den vestlige verden, hvor man tar hensyn til miljøet og andre faktorer som er viktige i tiden. Derfor gir man nå langt større muligheter enn tidligere til å arrangere lekene i Vest-Europa eller land som Canada eller USA, understreker Heiberg.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Astrid Øyre Slind ble beste norske løper i Marcialonga 2019 med sin 3. plass. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Astrid Øyre Slind i tetkampen blant svenske landslagstopper

Ski Classics 2018/2019 - Endelig stilling - Sprint - Kvinner

Ski Classics 2018/2019 - Endelig stilling - Sprint - Menn

Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Borg.

Dette er Norges beste skikretser

Niklas Dyrhaug. Foto: Modica/NordicFocus.

Dyrhaug med nytt palløp – Vinnertidene ble 65 og 71 minutter

Dario Cologna. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Personer arrestert og avhørt – Cologna-hjelper trukket inn

Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo med gullmedaljene fra lagsprint under VM i Seefeld 2019. Foto: GEPA-pictures/WSC Seefeld 2019.

OVERSIKT: Vinnere av nasjonale mesterskap

Resultater Astrid Uhrenholdt Jacobsen 2018-2019

Hva innebærer utfasingen av fluorprodukter som er på trappene? Foto: Modica/NordicFocus.

FLUOR ER DØD - Hva nå?

Ski Classics 2018/2019 - Endelig stilling - Klatring - Kvinner

Ski Classics 2018/2019 - Endelig stilling - Klatring - Menn

Jörgen Brink holder tre fingre i luften og symboliserer med det at han med sin seier i Vasaloppet 2012 har vunnet rennet 3 ganger. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

Slutt for Jörgen Brink

Illustrasjonsbilde. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Påskens skirenn 2019

Maiken Caspersen Falla på samling med skilandslaget i Italia og Val Senales. Foto: Birk Eirik Fjeld.

Fallas nøkkeløkter i løpesesongen

Anna Svendsen og Erik Valnes etter å ha vunnet Spanstind Rundt 2019. Foto: Stig Valter Tovås.

Svendsen og Valnes lot seg ikke stoppe - Suverent best og nye rekorder

Golberg og Fleten inn til seier

Niklas Dyrhaug. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Dyrhaug vant på ny løyperekord

Lukas Bauer med sølvmedaljen fra femmila under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Lukas Bauer vant pris

Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Borg.

Apper og tjenester for skiløpere

Team Norconsult på samling ved Norefjell. Foto: Ådne Birkeland.

– Sammenlignet med hvordan jeg trener nå, var det jeg gjorde naivt og primitivt

Project Langrenn

Se hele nyhetsarkivet