www.langrenn.com

VIKTIG: Alle siste resultater mellom nyhet nr. 4 og 5 (mange konkurranser i helga)| Utvalgte resultater: BIBO Rulleskifestival| ØTS-rennet| Bråtesten| SKIPLUKKER'N SVARER
Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

LESERBREV: – Til deg som enda mener at noen forsvarer juks!

– Saken er at flere kretser, min egen inkludert – ja til og med Oslo skikrets – har fått røde utslag på fluor på ski som var smurt uten fluor.

Tips en venn  Skriv ut
07.04.2019 - Dorothea Blix

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Til deg som enda mener at noen forsvarer juks!

Å diskutere et sammensatt tema i media er en krevende, om ikke håpløs øvelse. Det er neppe uforenelige sider som er problemet her, men nettopp det sammensatte, og at ikke alle henger med når det gjelder hvor debatten befinner seg hen. Det hersker enighet om følgende: Å gjøre idretten giftfri er viktig og noe vi ønsker å oppnå. Og: noen juksemakere finnes også i langrenn, om de er foreldre som bruker forbudte smøreprodukter på Hovedlandsrennet, eller om noen tar skøytetak i et klassisk renn. Ikke noe av det er greit, og ingen påstår at det er det.

Esten O Sæther i sin artikkel i Dagbladet den 6.april er ikke helt der enda. Han bruker spalteplass til å nok en gang sette ord på at det er viktig med fluorforbud og at de som fikk utslag på testene under HL, selv om de hadde smurt med fluorfrie produkter, må slutte å syte. Det ble fattet et vedtak av Langrennskomiteen i Norges skiforbund høsten 2017 som sa at et giftig grunnstoff, fluor, skulle forbys i aldersbestemte klasser. Vedtaket kom etter rådgivende avstemning i fagmøtet, der alle kretsene er representert. Høsten 2018 ble det bestemt å iverksette vedtaket, da det var kommet, etter det en kunne se der og da, en hensiktsmessig testmetode. Vi er ikke uenige her i det hele tatt, ikke i verdigrunnlaget for vedtaket heller. Vi diskuterer hvordan resultater av en test, som det viser seg i etterkant har flere og større feilmarginer enn antatt høsten 2018, blir formidlet. Det er noe annet enn å prate om juks, ikke sant?

Det er på det rene at de aller fleste har smurt fluorfritt. Alle kretser har bekreftet at deres fellesopplegg har forholdt seg til vedtaket. Og som mange har konstatert flere ganger før: en og annen enkeltperson har nok gitt faen og smurt med det de mente gagner podens resultat best. Ikke greit. Saken er at flere kretser, min egen inkludert – ja til og med Oslo skikrets – har fått røde utslag på fluor på ski som var smurt uten fluor. Skiforbundet og de ansvarlige for testmetoden har bekreftet at det er mange ting som kan ha spilt inn her. Testen beviser ikke juks, men publiseringen av resultatene i prosentvise utslag hos først skiforbundet og så riksdekkende medier insinuerer noen annet. Og det er altså puddelens kjerne, som han som solgte sjela si til djevelen konkluderte en gang.

De testede løpernes klubber har mottatt brev der ugdommer på 15-16 år er navngitt og får beskjed om testresultatet. Detter skjer etter at media, og pga svært så klumsete ordlegging også skiforbundet, hadde tolket resultatene ferdig som juks. Resultatet er altså dokumentert flere steder, og sett i lys av personvern, er dette jo hårreisende på så mange måter at forbundet er nødt til å rydde. Og nå kan du tenke deg hvordan denne 16-åringen har det, som via sin egen klubb får beskjed om rødt resultat. For hun eller han har nok fulgt med hvordan løpere blir konfrontert med sin fortid – senest i vinter da juniorløpere som gjør det godt i Norgescup har blitt stilt til veggs ifm deres medisinske behandling under oppveksten.

Jeg er skipolitiker. Jeg er også smører og forelder til unge langrennsløpere. Jeg er faktisk stolt av å være en av de enormt mange frivillige som bruker helg etter helg, kveld etter kveld på verv og dugnadsarbeid for at vi alle kan heie på norske skiløpere i worldcup og på kretsrenn. Akkurat nå er jeg politiker. Politikk impliserer at noe styres, og det er knyttet til en form for makt. Denne makta, eller muligheten og plikten til å styre, betyr at vi må ta vare dem som er avhengige av hvordan vi styrer. Vi må være ytterst bevisst på at denne gruppen ikke må ta støyten når noe går galt. Noe har gått galt, og i første omgang ble ungene kastet foran toget, etterfulgt av frivillige foreldre. Selv om toget er lastet med fluorfri smurning, er ikke det greit. Her er det ikke snakk om overdreven bruk av krenkelseskortet (eller at det angriper Marit og Astrid sin verdier). Og det ser også skiforbundet, selv om det har gått og fortsatt går usedvanlig sakte i svingene der. (Det ploges visst for mye, her må en øve på utforkjøringer, det er mye å hente der.)

Media er den fjerde statsmakt, når vi først vasser i metaforer, og makt betyr ansvar. Akkurat som vi voksne i idretten må passe på at ungene har mulighet til å drive med idrett uten giftstoffer, og med et forutsigbart og hensiktsmessig håndhevet regelverk, akkurat slik må også media se på hvem de omtaler. Sarkasme er ikke et egnet språklig virkemiddel overfor ungdom, i alle fall ikke i riksdekkende media. Og forresten, sarkasme fungerer bare når alle er med på hva en snakker om – som jeg har prøvd å nok en gang forklare, er dette ikke juks. Og det påpeker jo også Sæther: Det har vært god tid til å sette seg inn det som gjerne kalles «fluorsaken». Det hadde vært kjekt om også journalistene som skriver om det hadde gjort det.

Ren, giftfri idrett og holdningsarbeid er alle enige om. Vedtaket fra 2017 står der fortsatt og kommer til å være i fokus framover. Håndheving av vedtaket, testmetoder, og ikke minst holdningsskapende arbeid i flere ledd – ikke bare i forbindelse med ett grunnstoff – må vi jobbe med videre. Det er så mange dedikerte og dyktige folk samlet at jeg er sikker på at vi kommer fram til gode rutiner. Vi må gi oss tid til å sørge for at oppfølging av vedtak og regler fungerer hensiktsmessig. Akkurat nå er det viktig å ikke glemme løperne i den pågående saken. Og forresten, holdninger kan vi godt jobbe med samtidig i flere deler av samfunnet vårt: å henge ut ungdom er ikke noen god holdning.

Skrevet av 
Dorothea Blix
Leder LK Nordland skikrets og smører på HL 2019

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Therese Johaug jubler etter seier i Birkebeinerrennet 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

BIRKEN - BIRKEBEINERRENNET: Alle vinnere og vinnertider gjennom tidene

Fra 1932 og frem til i dag

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Det ekstremt perfekte Birken-Været, som ingen får glede av

SOL - SOL - KULDEGRADER - KULDEGRADER

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

AVLYST: Birkebeinerrennet - Birken 2020

Petter Soleng Skinstad. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

SKINSTADS UTSTYRS- OG NÆRINGSRÅD FORAN VASAN OG BIRKEN

– Kroppen reagerer ofte annerledes på de samme produktene

Petter Soleng Skinstad. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

FORMTOPPINGSRÅD FRA SKINSTAD: De siste to ukene før start i turrenn og andre renn

– Gi deg når du kjenner at du godt kunne tatt ett eller to drag til

Birkebeinerrennet. Foto: Geir Olsen/Birken.

Seedingrenn 2020 for Birken - Birkebeinerrennet

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

LESERBREV: – Til deg som enda mener at noen forsvarer juks!

Fra en tidligere utgave av Birken. Foto: Birken AS.

LESERBREV - Åpent brev til Birken: – Det er tre ting jeg vil konsentrere meg om

Til sammen har de gått Birken 95 ganger. Fra venstre: Nancy Bauer, Connie Meek og Lori Steinbach. Foto: Ingeborg Scheve.

Gått Birken 95 ganger - Dette trigger dem

Gunnar Tronsmoen gjennomførte Birken 2019 som klassevinner i Menn 90-94 år. Foto: Rune Hagen.

Birken-legenden Gunnar Tronsmoen - Først over fjellet igjen

90 år om få dager

Illustrasjonsbilde fra Birkebeinerrennet. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Birken - Birkebeinerrennet 2019 - Resultater alle klasser

KOMPLETT MED ALLE KLASSER OG LØPERE

Justyna Kowalczyk inn til seier i Birken - Birkebeinerrennet 2018. Foto: Magnus Östh / Visma Ski Classics.

Justyna Kowalczyk vant Birken for 3. år på rad - Astrid Øyre Slind på pallen

Petter Eliassen. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Birken med suveren seier til Petter Eliassen

Dølfjellet et par dager før Birkebeinerrennet 2019. Foto: Magnus Kolstad.

Smøretips Birken - Birkebeinerrennet 2019 - Også med fluorfritt

Oppdatert 9. gang - For Birkebeinerrennet lørdag - Flere leverandører

Birkebeinerrennet. Foto: Geir Olsen/Birken.

Birkebeinerrennet - Birken - Seedingrenn 2019

Petter Eliassen går i mål som vinner av Birkebeinerrennet 2015. Foto: Birken AS.

Birken: En rekke endringer – Nye navn på renn oppstår

I langløpssirkuset Visma Ski Classics, som Birkebeinerrennet er en del av, er staking den dominerende teknikken. Foto: Magnus Östh/Swix Ski Classics.

Birkens vurdering av stakefrie soner i Birkebeinerrennet

Forfatter Thor Gotaas med en av sine mange bøker, boken Skibygda Trysil - Slit og glede. Foto: Fredrik Otterstad/Trysil.

Hederspris til Thor Gotaas

Andreas Nygaard jubler etter å ha vunnet Birken - Birkebeinerrennet 2018. Foto: Magnus Östh / Visma Ski Classics.

Birken vunnet av Andreas Nygaard

Justyna Kowalczyk inn til seier i Birken - Birkebeinerrennet 2018. Foto: Magnus Östh / Visma Ski Classics.

Justyna Kowalczyk vant Birken - Astrid Øyre Slind på pallen