stensaker

- Jeg har ikke noe sosialt liv

Tom Stensaker gikk 1100 mil på ski i Nordmarka i vinter. Dette er betydelig mer enn våre toppløpere og sannsynligvis mest i Norge.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

55 år gamle Tom Stensaker bruker all sin tid i Nordmarka. Dette er en besettelse som begynte da han ble arbeidsledig i 1992.

-  Jeg gjør ikke dette for å redde verden eller sette fokus på miljøspørsmålet, det er utelukkende egen lyst som driver meg, innleder Tom Stensaker. 

Lysten må utvilsomt være stor. På 33 sesonger har det blitt 22 500 mil på ski i Nordmarka. 

-   Jeg måler alt. Skiturer, fotturer, sykkel og rulleski blir sirlig notert og kvantifisert i treningsdagboken. For min del er føringen av treningsdagbok en del av turen. Jeg skriver meget detaljert og har treningsdagbøker fra 1976 og frem til i dag hvor det foruten lengde og tid er notert vær, vind, føre og hvem jeg eventuelt har møtt på turene, forteller Stensaker.

1800 treningstimer
Hjemme hos Stensaker finner vi sannsynligvis norges mest fyldige treningsdagbøker. En mistanke Stensaker kan bekrefte:

- Jeg har i vinter gått 1100 mil på ski. Det er hovedaktiviteten min, men jeg går også på rulleski og beina i tillegg. Sykkel bruker jeg også som aktivitetsform. Til sammen gir dette meg 1800 treningstimer i år.
 

Dette er til sammenligning mer enn en dobling av både treningsmengde og antall mil under skisålen i forhold til våre toppløpere. 

-  Det har vært vanskelig å gå fort på ski i Nordmarka den siste måneden, erkjenner Stensaker.
-  Jeg fikk likevel gått noen skiturer i juni. Den siste gikk jeg så seint som 10. juni. Normalt pleier sesongen å avsluttes i mai, så dette var en lang og god sesong, sier han fornøyd.

Hva synes så familie og venner om en slik livsstil kan en spørre seg: - Jeg har ikke noe sosialt liv, svarer Stensaker likeglad på dette spørsmålet.

-  Mine venner og familie har gitt meg opp. Jeg har mitt sosiale liv i Nordmarka hvor jeg treffer mange fine folk som jeg kan slå av en prat med, får han behov for å utdype.

Jobb og økonomi
Overgangen til vår og sommer gir Stensaker en ny hverdag og nytt fokus. Denne perioden bruker han til å praktisere yrket sitt som arkitekt.

- Jeg jobber fra mai til juli, men det er langt fra noe A4 liv med jobb fra åtte til fire. Jeg begynner gjerne fra morgenen av og holder på til rundt halv to. Da er jeg så rastløs at jeg må ut og bevege meg enten til fots, på rulleski eller med sykkel, forklarer han.

-   Dette blir for meg en mellomperiode hvor aktiviteten begrenser seg til 3 timer om dagen, før jeg i juli drar opp til Jotunheimen og jobber som brefører der, fortsetter han.

-  I august når bresesongen er over drar jeg hjem fra fjellet og jobber noen måneder før det igjen er skiføre i marka, kompletterer han seg selv.

En lurer selvfølgelig på hvordan Stensaker kan få det til å gå rundt rent økonomisk med denne livsførselen.

- 
Om vinteren tjener jeg 300 kr dagen på å lese inn føremelding til skiforeningen, noe som gir meg 9000 kr i måneden, forklarer han.

Hvor mye gir dette da i årsinntekt: - Totalt dreier det seg om 100 000 – 120 000 kr i året og det er nok for meg, svarer han ubekymret.

- Jeg må likevel få understreke at jeg lever gratis på hotellet i Jotunheimen om sommeren og at jeg for øvrig har en enkel, men ikke spartansk livsførsel. Jeg har få utgifter og tenker nøye over forbruket mitt. Mat og bensin er vel mine eneste utgifter, konkretiserer han.

Hjemmeside gir motivasjon

Hvordan er så fremtiden for en mann som sliter ut flere par skisko på en sesong.

- Jeg begynte forholdsvis seint med dette. Jeg var 29 år før jeg lot meg fascinere av trening og fysisk fostring, men til tross for dette har jeg nå passert mine beste år. Jeg kjenner helt klart på kroppen at jeg har lengre restitusjonstid nå en tidligere. Når jeg også har passert femti innebærer det at jeg ikke kan gå inn i en hvilken som helst jobb, sier en analyserende Stensaker. 

Å gi seg med skigåingen er uansett ikke noe alternativ.

-  Etter at jeg lanserte hjemmesiden min og fikk se hvor mange som er interessert i hva jeg driver med har jeg fått ytterligere motivasjon. Hjemmesiden er meget godt besøkt og det inspirerer meg til å legge flere mil bak meg, forteller en entusiastisk Stensaker.

Kvantifisering er en av Stensakers sterke sider og antall treff på hjemmesiden har han også god kontroll på: - I vinter har det vært 70 000 besøk på hjemmesiden min, avslutter en stolt Stensaker.

Relatert link:
http://www.tomstensaker.no/


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut