Birkebeinerløpet 2008.  Bilder fra Start - Sjusjøfjellet 999 moh. Matstasjon ved Sjøsæterlia, Matstasjon VIP vegen.

Birkebeinerløpet 2008. Bilder fra Start - Sjusjøfjellet 999 moh. Matstasjon ved Sjøsæterlia, Matstasjon VIP vegen. Geir Olsen

Råsterk i motbakkene

Her er tipsene fra Norges beste motbakkeløper.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Øyvind Heidberg Sundby(26) er årets norgesmester i motbakkeløp. Han har i lang tid vært blant de sterkeste i denne ekstremkonkurransen og han mener flere skiløpere bør få øynene opp for denne type løp.

- Jeg savner flere skiløpere til start i slike konkurranser. Det må jo være ypperlig trening der kravet til løpeteknikken ikke er så høyt som i vanlige løpekonkurranser, mens kravet til kapasiteten er desto større, sier han til Langrenn.com.

- Nå kjenner ikke jeg langrennssporten så godt, men har jo skjønt at det er litt å hente på kapasiteten på flere av løperne, og jeg tror ikke det finnes bedre kapasitetstrening enn motbakkeløp.

I år blir det arrangert rundt 130 motbakkeløp i Norge, så muligheten for å få testet seg er stor.

Hva annet enn god kondisjon trenger en motbakkeløper?


- Det går mye på teknikk. I motbakker gjelder det, som i løping generelt, å få foten godt plassert under hofta. I tillegg er høy frekvens og en god rytme viktig på tur oppover.

Går du i de bratteste partiene?


- Nei, jeg prøver å løpe hele veien. Jeg tror det er lurt å ha flere økter hvor man løper i lange motbakker over lang tid og tenker mye teknikk. Høy frekvens. Problemet med å gå er at man kommer ut av rytmen. Løper man hele veien er det lettere å omstille seg til de mindre tøffe partiene.

- Kristen Skjeldal er ekstremt god i de bratteste partiene. Der går han skigang. Jeg prøver som sagt å løpe, og anbefaler flere å jobbe med løpsteknikken i motbakker. Det gjelder å legge inn lange kontinuerlige økter i motbakke i tillegg til intervalltrening. Senk intensiteten men øk frekvensen. Prøv å etterstreb mindre steglengde.

26-åringen som løper for Tjalve bruker lette sko i motbakkene.

- Man trenger ikke demping i skoene. Men på gråværsdager bør man velge sko med grove knotter under.
 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut