SKIPLUKKER'N SVARER| Resultater er under nyhet nr 4
Foto: Ola Jordheim Halvorsen

Foto: Ola Jordheim Halvorsen

Går VM på treski

Magne Myrmo ble den siste verdensmesteren på treski i 1974. I Oslo senere i vinter er treskia tilbake på VM-arenaen.
Tips en venn  Skriv ut

Magne Myrmo er kjent som den siste verdensmester på treski. I 1974 vant han 15 kilometeren i Falun foran Gerhard Grimmer som benyttet glassfiberski. Nå skal det nevnes at Rory Morrish fra Irland kanskje ikke er en av favorittene  i Oslo-VM senere i vinter, men han skal i alle fall bruke treski – 37 år etter at materialet sist skled løypene gjennom i gullfart.

- Spennende prosjekt
- Utrolig spennende prosjekt, sier Ulf Rønning til Langrenn.com. Han har fått i oppdrag å lage ski til den irske skiløperen Rory Morrish.

- Det kommer til å bli en helt ny modell, det er flere som i det siste har etterspurt langrennsski. Det er faktisk to løpere fra Irland som skal gå på treski i VM, presiserer Rønning.

Etter Myrmos seier på 15 kilometer klassisk i 1974 tok glassfiberskiene mer og mer over. Men treskiene var ofte med i ”skiparken” til utøverne for det.

Treski - best feste
- Spesielt da man reiste nordover for å konkurrere, og det var meldt kaldt vær, så var det mange som hadde med treski videre utover på 70-tallet. I kaldt vær er tre det materialet som forandrer seg minst, og treski gir ofte best feste.

Mange benytter treski under ekspedisjoner i kjølige strøk, seinest i fjor ble Rønnings treski brukt på en ekspedisjon til Sydpolen. Nå skal den norske familiebedriften produsere VM-ski.

- Det er utrolig spennende. Jeg driver å utvikler skiene nå. Hver enkelt ski kommer til å bestå av rundt 40 forskjellige trebiter. Skiene som irene har bestilt skal være 205 centimeter lange og kommer ikke til å veie så mye mer enn andre konkurranseski.

Rønning Treski AS er Norges ledende treski-produsent. Ulf Rønning tok over bedriften etter sin far i 1965 og driver i dag fabrikken sammen med sønnen Jonas.

Ett par - to dager
- Det er et nisjeprodukt hele veien. Ett par ski kan ta to dager å lage. VM-skiene skal være ferdig i slutten av måneden og jeg tror de kommer til å bli gode, spår skiprodusenten.

Det var Morrish selv som tok kontakt med Rønning Treski AS. Iren jobber som selger for Dynea ASA, som er en av verdens ledende leverandører innen lim og bindemidler. Rønning benytter trelim fra Dynea i produksjonen av treski.

- Ja det er slik dette har startet. Jeg gleder meg til å lage VM-ski. Morrish har fortalt meg at det ikke blir pallplassering i VM, men moro blir det.


* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut
Annonse


Annonse