-->
Petter Northug sammen med talenter fra Lyn Ski etter et foredrag i Oslo i mai 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Northug sammen med talenter fra Lyn Ski etter et foredrag i Oslo i mai 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Northugs gyldne pyramide

Pyramiden som har bidratt til mye edelt metall for Petter Northug var blant temaene da gullgutten holdt foredrag for en lydhør forsamling.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Petter Northug og Vi Menn, ved deres journalist Thorkild Gundersen, inviterte tidligere i mai til en tur inn i førstnevntes "vinnerskalle".

Northug er så mye omtalt både på nett, papir og TV, at det skal godt gjøres å ikke tidligere ha fått med seg en del av de mange fargerike historiene som ble fortalt.

Men når presentasjonen skjer med glimt i øyet og fleipebaserte kommentarer direkte fra hovedpersonen og i samarbeid med forfatteren av Northug-boka "Gull og grønne svensker" får det hele noen ekstra dimensjoner.

Pokerspillingen
- Hvorfor poker, spør Thorkild Gundersen.

- Det handler om å koble av fra treningshverdagen. Det ble vel en ordentlig hobby for 4-5 år siden, svarer den dyktige pokerspilleren Petter Northug.

Både i VM og NM har han spilt seg inn blant de beste 10 prosent av deltakerne. Og selv om han er fokusert i sitt pokerspill når mulighetene byr seg, tror han ikke at det er der fremtiden ligger for Mosvikas store sønn.

- Det er større sjanse for at jeg sitter på en traktor i Trøndelag, enn i Las Vegas om 20 år, smiler han.

Dveler ikke ved fortiden
Underveis i foredraget ble både den avgåtte landslagstreneren Morten Aa Djupvik og Odd-Bjørn Hjelmeset hentet opp på scenen.

Fra skiprofilene kom det en rekke gullkorn om Petter Northug. Spesielt tre ting som munnrappe Hjelmeset formidlet ble notert ned på Langrenn.com's notatblokk;

- Petter vet han blir syk to dager før han blir syk.

- Petter er kanskje best i verden til å legge ting bak seg.

- Når Petter blir nummer 32 er det naturlig for han å ikke bli intervjuet. Det er jo ingen andre som blir intervjet etter slike plasseringer. Så da skjønner ikke Petter hvorfor pressefolkene blir sure.

Fortsetter nedenfor bildet
Petter Northug og Odd-Bjørn Hjelmeset  på et foredrag i Oslo i mai 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.
Petter Northug og Odd-Bjørn Hjelmeset.

Om forholdet til pressen
- Hvordan kan det ha seg at en bondesønn er Norges mest omtalte person, undrer Thorkild Gundersen.

- Jeg ble kastet inn i dette etter NM, som var i forkant av OL i Torino (red. anm. 2006). I starten følte jeg at jeg leste ting og at det var litt feil det som sto. Jeg brukte energi på det. Bestemte meg da for å ikke lese slikt stoff lenger, men jeg leser annen sport og ser gjerne på bilder. Man får et forhold til det og jeg har lagt min egen linje, forklarer Petter Northug.

Gøy med fotball
Petter Northug tilbringer mye tid på reise, men spesielt i etterkant av skisesongen er det rom for litt andre syssler. Blant annet fotball med gutta i Mosvik IL Fotball.

- Det er trening det og, og artig utover våren, sier mannen som ikke er fremmed med kapteinsbindet. I tillegg røper han at han setter veldig pris på samværet med de andre spillerne på klubben fra hjemplassen.

- Man omgås lite. Blir til at man stort sett blir venner med dem man reiser mye sammen med. Og når man er hjemme er det gjerne trening og avslapning.

Fullt og helt - ikke stykkevis og delt
Gundersen ønsker å vite hvordan det har seg at Northug har blitt så "hektet" på idretten og hvor hans "burning heart" kommer fra.

- Jeg har vært veldig glad i idrett fra barndommen av. Hvis jeg går inn for en ting gjør jeg det fullt og helt - jeg gjør ikke noe 80%.

Trening og fokus
I den fullsatte salen hos BI i Nydalen i Oslo satt mange ivrige skiløpere med ørene på stilk. Et av de mange høydepunktene var den fyldige reisen gjennom de ulike nivåene i prestasjonspyramiden.

Fortsetter nedenfor bildet
Petter Northug viste frem prestasjonspyramiden på et foredrag i Oslo i mai 2011.
Prestasjonspyramiden.

Kortversjonen av turen oppover pyramiden kan fremstilles slik;

Nivå 1 - Sette seg et mål
- Stå på startstreken topp fysisk forberedt.
- Stå på startstreken topp mentalt forberedt.

Nivå 2 - Gjøre jobben!

Trene - Trene - Trene. Dette er noe toppidrettsutøvere naturligvis trives godt med. Men dette er ikke alltid like forlokkende.

- Noen dager på høsten er nok de tøffeste å komme seg ut på trening, sier Northug, mens publikum nikker gjennkjennende i forhold til akkurat dette i form av for eksempel rulleskiøkt langs høstmørke og regntunge veier i etterkant av en varm og fin sommer.

Underveis fortalte også Petter Northug om en økt så varm at gummien på rulleskihjulene satte seg fast i asfalten. Dette var sammen med Marcus Hellner i ørknen utenfor Las Vegas forrige sommer.

Nivå 3 - Visualisere
- Når jeg går for meg selv er jeg ekstrem til å visualisere. Jeg hører kommentatorstemmer i hodet. Noen ganger sier de at jeg går fra de andre, andre ganger at jeg blir fragått, opplyser Petter Northug.

- Når jeg da kommer til mesterksapene har jeg gått løypene og løpene så mange ganger inne i mitt eget hodet at selve rennet går på autopilot.

Nivå 4 - Fokusere
Dette handler om fokus på det som skal og må gjøres.

- Om man mangler noen prosent fokus på hver økt, så blir det mye til slutt, understreker verdens beste skiløper.

Nivå 5 - Gjennomføre
Frigjøring av energi og få ut potensialet er stikkord her.

Skal være trygg på at jeg mesterer situasjonen. Dette er artig, nå skal jeg vise dem og dette er min store sjanse, er tankemønstre som råder grunnen i prestasjonspyramidens gjennomføringsfase.

Bli del av en gruppe
- Der jeg bodde var jeg eneste som satset. Når du er 13-14 år må du komme deg i et miljø slik at det blir artig, forklarte Petter Northug for den fullsatte salen, inklusive to store grupper av unge langrennsløpere fra henholdsvis Lyn Ski og Kjelsås IL.

Om morgendagen
Vi Menns Thorkild Gundersen utfordrer mot slutten av foredraget Petter Northug til å si noe om de kommende sesongene.

- Framtiden er de årene som har vært nå, svarer Northug med henblikk på årene 2009, 2010 og 2011 som på rekke og rad har inneholdt store begivenheter i form av VM i Liberec, OL i Vancouver og prikken over i'en; Ski VM Oslo Holmenkollen.

- Neste framtid blir VM i Val di Fiemme i 2013, OL i Sotsji 2014 og VM i Falun 2015. Hva som skjer etter det er uvisst, forteller Petter Northug på tampen av det innholdsrike foredaget.

----

Team Northugs hjemmeside
Vi Menns hjemmeside


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut