-->
Eirik Bye på samling med Team Morgendagens helter, mai 2011. Foto: Erik Borg.

Eirik Bye på samling med Team Morgendagens helter, mai 2011. Foto: Erik Borg.

- Inspirerende å trene med de beste

Eirik Byes syn er bare ti prosent av det normale, men kolbotningen går fra de fleste på ski. Til vinteren er målet å få være med i verdenscupen.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

15-åringen er en av de aller yngste som er med på Team Morgendagens Helter, utviklingsprogrammet for unge talenter i regi av Norges Skiforbund og Statoil.

– Til å begynne med følte jeg meg litt liten på den første samlingen, men det var gøy å være med. Jeg ser fram til fortsettelsen, sier han.

21 ungdommer er med på Team Morgendagens Helter. I fjor var det 20 fra de seks ulike skigrenene.

Eirik fra Oppegård IL er den første funksjonshemmede som er med. At hans syn er redusert, som det har vært fra han ble født, var det knapt nok noen som merket på den første samlingen.

Unggutten var blant de som kjempet langt framme og viste stor glød på treningsøkta som han fikk med seg på den første samlingen.

Vanskeligst om vinteren

– Når det er sommer og barmark, kan jeg trene alene. Jeg ser det jeg trenger. Også når det er snø, bruker jeg vanligvis å trene alene, i hvert fall hjemme på Kolbotn hvor jeg kjenner løypene godt, men på konkurransene har jeg med meg en ledsager. Den hvite snøen gjør det ikke like lett å se alt når farten øker, sier han.

Kristian Myhre Hellerud er oftest med som ledsager. Han bruker en mikrofon/høyttaler med beltefeste og gir beskjed når det for eksempel venter en krapp sving, er en stor dump eller det er lurt å bytte spor.

Ambisiøse planer
Det er to år siden Eirik begynte å gå mye på ski. Nå trener han stort sett seks ganger i uka.

Avgangseleven ved Hellerasten ungdomsskole vil langt. Veldig langt. Til vinteren er målet å få prøve seg i verdenscuprunden for funksjonshemmede som går i Norge.

På litt sikt tenker han på paralympiske leker i russiske Sotsji. Allerede i dag er han blant de raskeste synshemmede langrennsløperne uansett alder, i Norge.

Eirik Bye på samling med Team Morgendagens helter, mai 2011. Foto: Erik Borg.
Eirik Bye hopper til for fullt. Foto: Erik Borg.

– Jeg ble tidlig dratt med ut på ski. Mine foreldre har også bakgrunn fra skisport. Kanskje det er noe arv her? Også synes jeg det er veldig morsomt å gå på ski og konkurrere. Får også høre at jeg har et talent.

Hva er så gøy med å gå påski?

– Det er herlig å føle at jeg med ski og staver kan suse bortover løypene ute i naturen. Det går jo ikke fortere enn at jeg har kontroll bortsett fra noen fall da. Men snø er som regel mykt å falle i.

– Konkurrerer du noe mot de som har vanlig syn?

– Jeg har deltatt i flere karusellrenn og klubbmesterskapet. Til vinteren satser jeg på å gå noen kretsrenn. Rennene har gått bra. Jeg fikk delt 1. plass sammenlagt på karusellrennene og ble klubbmester i konkurransen med skibytte. Det er gøy å konkurrere på ski uansett hvor godt de du konkurrerer med ser. Det er farten i løypa det kommer an på.

Trener variert
Skitalentet liker å variere treningen mellom løping, rulleski, styrketrening og det beste av alt som er å gå med ski på beina.

– Hva trener du i løpet av en uke?

– En uke kan bestå av en–to intervalløkter, tre–fire økter med langkjøring/styrke og en økt med spenst og hurtighet.

– Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Jeg har spilt trommer i Tårnåsen skolekorps i mange år, men til høsten slutter jeg med det. Jeg er fotballinteressert, spiller litt for moro skyld på fritiden og er Vålerenga- og Barcelona-fan. Så blir det en del Xbox og PC-spill.

Råd fra VM-vinneren
Eldar Rønning er utøveren fra Oppegård IL sin mentor.

– Han har gode resultater. Det er nok mulig å lære mye av ham, sier Eirik.

På den første samlingen fikk han bare med seg den ene dagen. Ungdomsskole-eleven hadde matte-eksamen den andre dagen.

– Den første dagen lærte jeg blant annet om å takle media, ler han.

Nettopp medietakling fikk han raskt god nytte av, for både en lokalavis, Aftenposten og NRK ville snakke med ham på pressetreffet under samlingen i Oslo, i tillegg til Langrenn.com.

Til høsten begynner han på idrettslinja på Oppegård videregående skole.

– Jeg håper å få lære mye om trening og kosthold og få tid til å trene mer. Kanskje jeg kan oppfylle drømmene mine.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut