Resultater: SKIRENN (snø): Tjuvstarten| RULLESKI: KS Rulleskirenn| Øvrige ligger mellom nyhet nr. 4 og 5| SKIPLUKKER'N SVARER
Åge Skinstad

Åge Skinstad Foto: Geir Olsen

En gledens dag i langrennsleiren

Antall norske VM-deltakere i langrenn øker potensielt med 6 utøvere.
Tips en venn  Skriv ut

Til VM i Val de Fiemme 2013 kan Norge stille med inntil 41 deltakere. Dette er en økning med ni utøvere fra VM i Holmenkollen.

Ettersom Norge kjemper i verdenstoppen i alle tre grener, har det lagt sterke føringer på hvor mange deltakere vi kan ha i kombinert, hopp og langrenn i verdensmesterskap. I fremtida blir det en endring hvor det blir innført en kvote per gren, ikke for hele troppen samlet.

Regelendringen gikk formelt gjennom FIS-Council på styremøtet i Ljubljana denne uka. I fremtidige VM i nordiske grener får hver nasjon en kvote på inntil 12 kvinner og 12 menn i langrenn, fem kvinner og seks menn i hopp, samt seks kombinertutøvere. Dette gir et maksimalt tak på 41 utøvere i troppen om de fyller kvotene i alle grenene.

Til hver VM-distanse kan hver nasjon stille med inntil fire utøvere. Denne regelen er uendret.

Til VM i Holmenkollen hadde Norge med fem hoppere i troppen. Til neste VM får alle nasjonene en kvote på inntill seks mannlige hoppere og fem kvinnlige hoppere.

En nasjon kunne maksimalt stille med 32 utøvere i VM i Holmenkollen fordelt over langrenn, hopp og kombinert, men det var mye opp til nasjonene selv å fordele plassene på de ulike grenene. Norges Skiforbund valgte å fordele plassene til VM i Holmenkollen slik at langrenn fikk 18 plasser, herrehopperne fem plasser, kvinnehopperne fire plasser og kombinert fikk fem plasser. Hvis vi ser på en nasjon som Sverige, så kunne de stille med 24 langrennløpere i Holmenkollen. Dette er det maksimale antallet langrennløpere som kan delta for en VM-nasjon. Dette kunne vårt naboland gjøre fordi det er syltynt med kombinertløpere og kvinnehoppere der.

- Denne regelendringen er veldig rettferdig. Endringen betyr spesielt mye for Norge som deltar i alle øvelser og disipliner, sier skipresident Sverre K. Seeberg.

Han er også visepresident i FIS og har jobbet aktivt for å få til endringen.
Seeberg sier at regelendringen betyr også mye for stormakter som Østerrike og Tyskland som tradisjonelt stiller opp i alt.

Til VM i Holmenkollen hadde Norge med fem kombinertutøvere i troppen. Til neste VM får alle nasjonene en kvote på inntill seks kombinertutøvere.

Om de gamle reglene har vært urettferdige, så får endringen for Norges del mest konsekvenser for langrenn. Norge har opp gjennom årene på en måte blitt «straffet» for å være god i alle øvelser. Tidligere år så kan norske potensielle medaljevinnere i blant annet langrenn ha blitt vraket til VM på grunn av at Norge ikke fikk sende full langrennskvote. Dette blir det slutt på i fremtiden.

- En gledens dag for oss i langrenn. Utrolig bra at dette gikk i orden, sier langrennssjef Åge Skinstad.

Han kan ta med seg inntil seks flere langrennsløpere til VM i Val de Fiemme om to år og til VM i Falun om fire år. Dermed blir det nok helt uaktuelt å se sprintere på startstreken på ei VM-femmil i fremtida.

* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut