RESULTATER: SØNDAG: Fossavatn Ski Marathon: Kvinner + Menn| RUBBESKI – SERIE I 4 DELER: INNLEDNING| DEL 1| DEL 2| DEL 3| SE ALT ANNET FRA PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER
Et utvalg smøringsprodukter. Foto: Ingeborg Scheve.

Et utvalg smøringsprodukter. Foto: Ingeborg Scheve.

Kjøper fra øverste hylle

Arne Jensen er verkstedsjef på Milslukern Sport på Ullevål Stadion i Oslo og har drevet smøreservice og testing i flere tiår. Han merker at folk er villige til å betale for topping og smøring fra øverste hylle når det gjelder.
Tips en venn  Skriv ut

Under VM i Holmenkollen i vinter var det mye blest rundt det relativt nye merket Gallium fra Japan.

Til forskjell fra andre merker inneholder smøring og produkter fra den japanske produsenten grunnstoffet gallium. Det skal visstnok ha hjulpet de norske utøverne til gull på hjemmebane, og det merker Jensen på etterspørselen i butikken.

– Det er mange som kommer hit og vil ha Gallium, bekrefter Jensen.

– Det er noen som kjøper Gallium til å ta med seg hjem også, forteller Jensen. De fleste vil at Milsluker´n skal legge smøringen for dem, og det er som regel i forkant av store turrenn som Birken at de kommer.

Gallium er vesentlig dyrere enn konvensjonelle alternativer, over dobbelt så dyrt, faktisk, men under rette forhold mener Jensen at vidunderproduktene kan gi en fordel. Spesielt når det er rundt null grader og vått er det mange som mener at Gallium glir ekstra godt.

Jensen og smørerne hans testet Gallium produkter under NM i fjor og fant at produktene egnet seg spesielt godt på typisk grisete trønderføre. Dessuten har toppingene noen fordeler i forhold til andre toppingprodukter som må varmes inn.

– Gallium er bra smøring og den er lett å legge. Det er bare å gni på og du trenger ikke varme den inn med jern slik du må med pulver, forklarer Jensen. Han forteller at det går rykter blant innvidde om at det er flere alternativer til Gallium på veg.

Topping har vært revolusjonerende
Jensen, som har jobbet i bransjen i årevis, mener at toppingprodukter og fluorsmøring generelt har betydd mye for langrennssporten.

– Topping betyr virkelig mye. Det er små marginer blant de beste, sier Jensen, og legger til at det gjelder både for verdenscupen og Birken.

Alle de store produsentene har flere typer toppingprodukter, til bruk over glider. Disse kommer i flere varianter: fast, flytende eller i pulverform. Alle har sine spesialområder og forhold de utmerker seg spesielt under.

Uansett hva en velger eller hvilke merker en bruker, er det viktig å teste nøye og systematisk og kjenne de produktene man har slik at en vet under hvilke forhold det ene eller det andre vil gi en fordel.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse