-->
Inge Bråten. Foto: Eurosport.

Inge Bråten. Foto: Eurosport.

Inge Bråten satser med Gallium

- Produktene ble med stort hell benyttet av flere nasjoner både under OL i Canada 2010, prøve VM i Oslo samme år, og ikke minst VM i Holmenkollanleggene sist vinter, fastslår Inge Bråten overfor Langrenn.com.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Han har vært landslagstrener for en rekke nasjoner, blant andre Norge i jubelårene 1990 til -94. I nyere tid kjenner vi stemmen hans fra Eurosport. Nå blir Inge Bråten å treffe som en del av apparatet rundt skismøringsproduktet Gallium.

- Jeg skal være markedsansvarlig for Gallium, forteller Inge Bråten til Langrenn.com.

Han sier at fokus den første tiden først og fremst blir å gjøre produktene og dets fortreffeligheter bedre kjent ute blant langrennsløpere.

Mangler emballasje
Naturlig nok skal det også selges, men denne sesongen har de en litt kinkig utfordring. Bråten forklarer;

- Produktet er såpass nytt at de japanske produsentene så langt ikke har satt i gang så veldig stor produksjon. Det er faktisk slik at det mangler egnet emballasje til enkelte produkter.

Dette er noe den norske importøren, Go-Ski, har begynt å ta tak i.

- Vi ser på muligheten av å ta inn produktene litervis til Norge, for så å stå for ompakking til mindre enheter her, opplyser Bråten.

Det jobbes i tillegg med å utvikle flere produkter, samt også å kunne tilby mindre forpakninger enn hva som er tilfellet i dag.

Brukt i en rekke mesterskap
Produktene det er mest oppmerksomhet rundt er Gallium Gigaspeed Maxfluor, som er en ski/snowboard fluorocarbon wax til -5/+10 grader, samt Gallium Gigaspeed Maxfluor DRY, som er ski/snowboard fluorocarbon wax for -20/-3 grader.

Med Langrenn.com’s lesere deler Inge Bråten litt bakgrunnsinformasjon om historikken rundt Gallium.

- Under VM nordiske grener i Liberec -09, på skitten, vanskelig snø, hadde de japanske utøverne vesentlig bedre glid på skiene enn konkurrentene, innleder Bråten, før han fortsetter;

- Forskjellige smurningsfabrikanter sa det var blitt benyttet deres produkter. Det de japanske langrenns- og kombinertløperne hadde under skiene var et nyutviklet japansk produkt, i flytende form, Gallium.

- En av produktsjefene hos produsenten var, og er, Mitsuo Horigome, tidligere juniorverdensmester i langrenn. En periode ble han trent av nordmannen Frank Evertsen, nå bedre kjent som trener for Norges to beste langdistanseløpere i friidrett. Han sikret seg raskt salgsrettighetene for dette sensasjonelle glidproduktet, utenfor Japan.

- Galliumglidproduktene, som inntil videre produseres i svært begrenset antall, har vært å få på nettet fra importørfirmaet Go-Ski.no de to siste sesongene. I år også i Sport1 butikkene, i utlandet utvalgte sportsforretninger.

Inge Bråten forteller videre;

- Produktene ble med stort hell benyttet av flere nasjoner både under OL i Canada 2010, prøve VM i Oslo samme år, og ikke minst VM i Holmenkollanleggene sist vinter, hvor vinnerne på minst åtte distanser hadde Gallium som toppglid på skiene.

- Lahti og Falun etter VM ble også vunnet på Gallium, samt Norefjellrennet som avsluttet sesongen for langløperne.

- Ved alle disse rennene var snøen fuktig til skikkelig våt. I Kollen noen få minus og veldig høy luftfuktighet.

- I Falun ble det vunnet på en ytterligere forbedret utgave, den som selges i år.

Egenskaper ved Gallium
På spørsmål om hva som er så bra med disse produktene fra Gallium fremhever Inge Bråten følgende aspekter:

- Utrolig bra gli. - Utrolig enkel å legge på, uten varme. - Utrolig slitesterk. - Ingen gasser eller småpartikler ved pålegging.

- Inntil i høst har det kun vært ett flytende produkt fra Gallium, for fuktig og våt snø, forteller Bråten.

- Nå har det også kommet tilsvarende produkt for det kalde føret, DRY, legger han til, samtidig som han også opplyser at produktet ble testet på breen i Val Senales i Italia siste uke i oktober ved temperatur -4/-10, tett, trå, ukegammel snø.

Trenger trolig ikke å varme sålen
Produktene er nye, henholdsvis inne i sin tredje og første sesong.

- Til nå er det flytende produktet mest blitt lagt på som siste toppglid, på en mettet såle og ofte et lag Cera, forklarer Bråten.

- Prøver tyder imidlertid på at væsken kan legges direkte på umettet, ren såle, med et enda bedre resultat. Du kan med andre ord, ser det ut til, glemme varme på sålen, sier han videre.

- Kan hende gjelder dette først og fremst ved kaldt føre. Tiden og ”forskningen” vil raskt gi svar, bare snøen kommer, utdyper Bråten.

- Vi har kommet så kort i forskningen på bruksområder rundt Gallium. For hovedtyngden av Langrenn.com’s lesere står naturlig nok langrenn i fokus, men Bråten tegner et bilde av en rekke andre idretter som kan ha glede av produkter fra Gallium.

Stikkord i så måte er for eksempel alpin, snøbrett og hopp, med videre. Altså idretter hvor det handler om god glid.

Slik gjør du det
Bråten kommer også med noen brukertips for dem som bruker, eller vurderer bruk, av Gallium:

- Tynt lag strykes ut med filten på toppen av flaska. La tørke noen få titalls sekunder. Gå!

- Struktur legges inn om nødvendig på vanlig måte, før og/eller etter påleggingen av Galliumen. Fin nylonbørste kan benyttes for å få fram strukturen.

- Den flytende væsken er også glimrende til å putte i rubben (ikke bruk filten), samt som tillegg i det våte klisteret.

- En flaske skal rekke til 25 par klassiske ski, 20 par skøyteski, sier Bråten.

Lang fartstid
Inge Bråten har som nevnt stillingen som markedsansvarlig for Gallium. Han la opp som aktiv før glassfiberskiene kom i -74, han var tilstede i Oberstdorf VM -87 da Cerapulveret ble benyttet første gang, han var trener for det norske landslaget da ”vi” med Terje Olav Seim i spissen utviklet strukturering av sålen 90-92.

- Jeg ser vel Gallium som en enda større forbedring av glid på ski enn de to siste hendelsene nevnt over. Og enda mer interessant, vi er bare ved begynnelsen av en glidrevolusjon. I januar kommer også en helt ny skisåle (inneholdende gallium?), og senere kanskje ny festesmurning, sier Inge Bråten.

Men samtidig avrunder han med følgende ydmyke ord:

- Gallium er et nytt produkt. I dag er det et supplement til det som er på markedet fra før. Folk bør prøve ut på egenhånd hvordan de kan bruke Gallium og i hvilke sammenhenger produktet egner seg.

Nettside for Gallium her i Norge


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus