-->
Tomas Northug videreutvikler sprintferdighetene for å komme opp i verdenstoppen. Her er han fremst i bildet på sprinten under NM i Voss 2012. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Tomas Northug videreutvikler sprintferdighetene for å komme opp i verdenstoppen. Her er han fremst i bildet på sprinten under NM i Voss 2012. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Tomas Northug med sprintspesialisering

Tomas Northug har flere verdenscupstarter i sprint, men er ikke fornøyd med resultatene. Nå blir det både mer hurtighets- og spenst-trening for å nå helt opp, røper han overfor Langrenn.com.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
- Målet sist vinter var å komme til en finale i verdenscupen. Det gjorde jeg ikke. Bare på 2 av 5 renn klarte jeg å gå videre fra prologen. Så jeg kan ikke si meg fornøyd med sist sesong, sier Tomas Northug.

22-åringen, som representerer Strindheim IL, har en 12. plass som det beste hittil i verdenscupen. Kommende vinter vil han til hovedfinalen.

- Er jeg først i den, er det muligheter til å gjøre det riktig bra.

- Du går for sprinten?

- Jeg har gode forutsetninger for den og skal bli en bedre sprinter.

Forandringer i treningen
Utøveren på rekrutteringslandslaget har i alt 10 starter i verdenscupen siden debuten i Drammen 11. mars 2010. Samtlige konkurranser er sprint. På den distansen skal nivået bedres betraktelig.

- Jeg skal bli sterkere. Hver andre uke trener jeg i trapper, og jeg tar også treninger med hurtighetsdrag på 20 – 30 sekunder. Teknisk skal også nivået bedres samtidig som jeg skal være bedre rustet når det drar seg til. Dette skal gi meg et løft til vinteren.

- Tenker du på VM i Val de Fiemme?

- Det vil være en bonus om jeg kommer dit.

- Hva med OL i Sotsji?

- Det er helt klart et mål. Der er det også skøytesprint, og jeg er best i fristil. Som sisteårsjunior var det også skøyesprint under VM, og jeg satset på det. Klassisken skal jeg forbedre. Tror ikke minst trappetreningen vil være bra. I klassisk har hofta vært langt nede. Bedre teknikk vil gjøre mye, sier juniorverdensmesteren i både sprint og stafett i 2010.

Snille motspillere
I vår var han med på 3 – 4 kamper for Mosvik IL i 6. divisjon i fotball, men høstsesongen er viet skiene.

- Du tør kanskje ikke spille flere fotballkamper?

- Motspillerne er stort sett snille mot oss skiløpere selv om det dreier seg om 6. divisjon. De tenker kanskje på at vi er skiløpere. Vi blir tatt godt vare på, men på høsten skjer det så mye annet at det ikke blir noen kamper.

Sommer i Mosvika
I vår ble idrett grunnfag fullført i Meråker, og Byåsen i Trondheim blir fast base fra høsten av. Der bor det fra før mange skiløpere.

- Nærheten til Bymarka er det som trekker meg dit. Det er bare 5 minutter til nærmeste løype, sier han. Sommeren tilbringes stort sett hjemme i Mosvika, og det blir treninger også med de to andre brødrene i den kjente skifamilien, lillebror Even og storebror Petter.

- Det er godt å kunne være hjemme, slappe av og trene bra.

- Bor ikke dere på et gårdsbruk? Er du bonde også om sommeren?

- Vi bor på gård, men fjøs og jorder er leid bort så jeg slipper å være bonde.

Godt på Mallora
I begynnelsen av juli ble det også ei ferieuke på Mallorca.

- Jeg har vært der noen ganger, og det er ikke for varmt og fine treningsforhold, sier han.

Rulleskiene var med. Selvsagt.

- En langrennsløper kan ikke ta fri fra treningen midt på sommeren.

Lillebror Even og kjæresten var også med, men hun satser ikke på ski.

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus