RESULTATER: ligger mellom nyhet nr. 4 og 5| SKIPLUKKER'N SVARER
Helsepersonell klare for innsats. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Helsepersonell klare for innsats. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Kan være en sammenheng

Det siste året har tre landslagsløpere fått påvist uregelmessig hjerterytme. Felles for disse tre er at de sliter med astma. Finnes det en sammenheng mellom astmamedisiner og hjerteproblemene? Langrenn.com dykker inn i problemstillingen.
Tips en venn  Skriv ut

For et drøyt år siden opplevde Martin Johnsrud Sundby smerter i brystet da han trente alene i Oslo-området. Problemene viste seg å være uregelmessigheter i hjerterytmen, som i seg selv kan være helt ufarlige.

Johnsrud Sundby fikk en støkk i seg, men har i løpet av den siste tiden vist at problemene på ingen måte hemmer han i løypa.

Tre løpere i løpet av ett år
For en liten tid tilbake kunne du også lese her på Langrenn.com en NTB-artikkel, basert på et oppslag i Adresseavisen, om at hans landslagskollega, Kristian Tettli Rennemo, også hadde slitt med det samme under åpningsrennene på Beitostølen.

Tettli Rennemo ble senere undersøkt for problemene, uten at legene klarte å fremprovosere uregelmessighetene på sykehuset. Også trønderen har fortsatt karrieren til tross for den ubehagelige opplevelsen.

I dag kom sjokkbeskjeden for alle skiglade nordmenn. Skidronningen Marit Bjørgen, som var storfavoritt til å endelig ta sin første seier i Tour de Ski, var innlagt på St. Olavs Hospital med hjerteproblemer.

Bjørgen har i likhet med sine mannlige landslagskollegaer opplevd unormal utvikling i pulsen på trening, og ble raskt innlagt på sykehuset i Trondheim for å sjekkes grundig.

Bjørgen er for ordens skyld utskrevet av sykehuset nå, men vil følges tett de neste dagene.

Deltakelsen i Tour de Ski er allerede utelukket, men både trenere og leger knyttet til landslaget forteller til VG at det ikke er noen fare for at Bjørgen blir tvunget til å legge opp på grunn av disse problemene.

Felles for de tre landslagsløperne, er at alle har slitt med astma. Derfor bruker de så vidt Langrenn.com vet medisiner, og felles for medisiner er at de kan ha kjente og ukjente bivirkninger.

Etter å ha fått høre om Bjørgens problemer, sett i sammenheng med Johnsrud Sundby og Tettli Rennemos historier, er det naturlig å spørre seg:

Kan det finnes en sammenheng mellom astmamedisiner og uregelmessig hjerterytme?

Kan være sammenheng
Et søk på Google etter «asthma and irregular heartbeat», det søkes på engelsk for flere resultater, viser fort at noen forskere mener det kan være en sammenheng mellom dette.

Dag Lunder, lege i det norske langrennslandslaget, mener i en samtale med Langrenn.com søndag ettermiddag imidlertid at dette må ses på med en klype salt:

- Funnene dere viser til blir naturligvis bare spekulasjoner, men når noe slikt skjer for tredje gang i løpet av et drøyt år gjør det at vi i helseteamet begynner å tenke. Vi blir nødt til å sette oss ned og se på om disse problemene kan settes i en sammenheng, men om det har noen sammenheng med astma blir som sagt bare spekulasjoner fra andres side.

Studiet Langrenn.com viser til (se link i bunnen av saken) hevder at det kan finnes en sammenheng mellom bruk av såkalte antikolinergika og uregelmessigheter i hjerterytmen hos unge astmapasienter.

Bivirkninger ved astmamedisiner
Antikolinergika (se link i bunnen av saken) er en fellesbetegnelse for en type astmamedisiner. Den mest kjente medisinen i denne kategorien er Atrovent, som brukes av landslagsløpere i langrenn.

- Uten at jeg vet sikkert hvilke medisiner de to gutta du nevner (Sundby og Rennemo) bruker, kan jeg bekrefte at dette er en medisin som brukes av landslagsløpere, forteller Dag Lunder til Langrenn.com.

I Legemiddelhåndboka (se link) kan man lese at en mulig bivirkning ved bruk av antikolinergika kan være arytmi (se link), eller hjerterytmeforstyrrelser. Videre kan man lese i den medisinske felleskatalogen (se link), at en av bivirkningene ved Atrovent kan være atrieflimmer (se link).

Atrieflimmer er den vanligste rytmeforstyrrelsen i både Norge og resten av verden. Nå skal det imidlertid sies at Langrenn.com ikke vet sikkert hva slags type uregelmessigheter i hjerterytmen det er snakk om hos de nevnte utøverne, men at slike problemer forekommer er det ingen tvil om.

Når det samtidig kan knyttes tett opp mot astmamedisiner, er det naturlig å stille seg noen spørsmål.

- Jeg har lest studiene deres viser til, og så vidt jeg kan se blir det bare spekulasjoner i denne omgang. Det finnes blant annet studier som viser at godt voksne birkebeinere har langt større sjanse for å oppleve atrieflimmer enn jevnaldrende som ikke trener og konkurrerrer hardt. Det er derfor mer sannsynlig at det er snakk om idrettshjerter som har fått seg en liten smell, avslutter landslagslegen Dag Lunder overfor Langrenn.com, uten å verken ville spekulere eller konkludere med noe som helst på dette tidspunktet.

Ikke på dopinglista
Denne artikkelen er ment som et innspill i en diskusjon som helt sikkert vil oppstå i kjølvannet av denne saken.

Det har lenge vært diskutert hvorfor en rekke medisinske preparater har vært å finne på dopinglisten når de beviselig ikke har noen prestasjonsfremmende effekt for friske utøvere.

Atrovent er ikke å finne på dopinglista, og en rekke andre astmamedisiner ble nylig tatt vekk fra samme liste, da det ikke fantes belegg for å ha dem stående der.

Linker
Amerikansk studie: http://consumer.healthday.com/Article.asp?AID=664846
Antikolinergika: http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/81187
Atrovent: http://www.felleskatalogen.no/medisin/atrovent-boehringer-ingelheim-546574
Arytmi: http://no.wikipedia.org/wiki/Arytmi
Atrieflimmer: http://hjerteflimmer.no/Hjerteflimmerno/Kjenn-din-puls/Atrieflimmer/?gclid=CIKX4Z6AsbQCFWN2cAod1R8ApQ


* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus