Madshus REDLINE setter standard

Produktnytt

- Thomas Alsgaard og Erling Jevne er veldig viktige for oss, og Odd-Bjørn Hjelmeset har også hjulpet til, innledet Madshus-sjefen Nils Hult da skifabrikken forleden dag lanserte sin nye produktserie helt i toppsjiktet, Madshus RED.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Produktomtale


Slik ser deler av herligheten ut, den nye REDLINE fra Madshus. Foto: Madshus.

I en 4 timer lang seanse, med et utvalg av de ledende racingbutikkene på plass, presenterte Madshus sin helt nye grensesprengende serie, Madshus REDLINE.

- Innovasjon er superviktig for oss og alt vi selger skal glede folk, poengterte Madshus-sjef Nils Hult på Løvlia i Krokskogen ovenfor Hønefoss i Buskerud noen minutter over klokka 11, onsdag 16. januar 2013.

Årsaken til at Langrenn.com gir et så detaljert tidsstempel er at dagen er en merkedag i Madshus sin langrennshistorie - en historie som har satt sine spor helt siden 1906.

- Vi er verdens eldste skifirma, vi fokuserer på ski, sko og staver. Kun langrenn, men alle varianter av det, som blant annet tur og racing, forteller Per Wiik, markedssjef hos Madshus.

Overtar topplassen
- Madshus RED legger seg over alt annet vi har. Dette er kompromissløse produkter hvor vi ikke har brydd oss om kostnader, sier Per Wiik.

Racingbutikkene Bull Ski & Kajakk, Bjørn Myhre Sport, Foss Sport, Milslukern Sport og Oslo Sportslager får i vakre omgivelser høre at REDLINE-serien nå til å begynne med består av skiene Classic Carbon Cold, Classic Carbon Plus og Carbon Skate, men under RED-paraplyen finner vi også skiskoen Super Nano.

- Denne skoen har såle av karbon, noe som gir ekstrem kraftoverføring, stabilitet og vekt. I øyeblikket er det bare 3 løpere, pluss Thomas Alsgaard som har denne skoen, forklarer Per Wiik.

Fortsetter nedenfor bildet

Skiskoen Super Nano inngår i RED. Foto: MAdshus.

Super Nano-skoene er laget for Rottefellas nye skøytebinding, men den er også kompatibel i alle andre av Rottefellas bindinger som følge av at Rottefella lager "interfacen" mellom karbon-skallet og bindingen.

10 prosent lettere
Når det gjelder skiene i REDLINE-serien har de fått en noe større spredning enn Super Nano-skoene, dette gjennom at disse har vært i bruk av flere løpere i verdenscupen.

Selve arbeidet med nyutviklingen av REDLINE har pågått siden 2010.

- Det som er stort med REDLINE Classic Carbon er at de har fått en ekstrem geometri som gjør at man får god fart med skiene. I tillegg er skiene veldig myke foran og bak, noe som gjør den fleksibel. Den har også redusert vekt, røper Wiik.

- Denne skien er 10% lettere enn tidligere modeller. Utgangspunktet for å lage disse skiene var super gli og "rulleskifeste". Man må prøve hvor grensene er og det har vi gjort, skyter Nils Hult inn.

Jevne og Alsgaard
På plass på Løvlia var også Erling Jevne og Thomas Alsgaard. Hva de mener om skiene kommer i en egen artikkel her på Langrenn.com, men i første omgang er det verdt å merke seg Alsgaards kommentar:

- Vi begynte på null med noen ville idéer, så har det snevret seg inn til noe veldig fornuftig.

- Det første man legger merke til er den lave vekta, poengterte Erling Jevne overfor Langrenn.com da vi litt senere på dagen var ute i Krokskogens skiløyper.

Fortsetter nedenfor bildet

Erling Jevne og Thomas Alsgaard er ute i løypene med REDLINE under føttene. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Mange X-faktorer
Etter at Madshus-sjefene Hult og Wiik har hatt ordet overtar Bjørn Ivar Austrem, han er utviklingssjef hos Madshus.

- Det er en rekke utfordringer ved konstruksjon av ski. Det er fysikk og matematikk, friksjon og ruhet på såla i forhold til grovhet i snøen. Så har vi vannfilmen i form av is, vann eller damp. Det er også en rekke X-faktorer, som snø som kommer i uttallige varianter og personen oppe på skiene er også en X-faktor, forklarer Austrem.

- Alle disse faktorene er spennende for oss som jobber med dette, forsikrer han.

Austrem sier også at når man jobber med utvikling av ski så ser man rett og slett på skiene som avanserte bjelker med definerte stivhetskarakterer og en rekke avanserte materialer. Denne bjelkens primærfunksjon er å sørge for å være kontaktområde mellom skiløper og snø-overflate.

Avansert utviklingsmiljø
Tilhørerne får også vite at Madshus reiser mye rundt i ulike miljøer for å dele og tilegne seg ny kunnskap.

- Vi har vært på seminarer både med Formel 1-miljøet og med folk fra flyfabrikken Airbus, sier Bjørn Ivar Austrem.

På folkelig vis forklarer han videre at konstruksjonen av ski er satt sammen av elementene geometri, materialer og spenn, mens produksjonen består av maskinene hvor skiene lages, selve prosessen og kontrollen i etterkant.

- Alle ski er en form for kompositt i form av ulike deler som igjen er satt sammen av ulike kompositter.

- Det handler om å utnytte de ulike egenskapene i ulike materialer. For eksempel ved å endre formen kan vi manipulere stivheten. Det er små toleranser ved å endre geometri, vi jobber på 10-dels millimeternivå.

Bjørn Ivar Austrem poengterer også viktigheten av datakraft i utviklingen.

- Digitale prototyper reduserer utviklingstiden og antallet testformer som må lages. Vi utnytter prosesseringskraften i datamaskiner for å beregne stivhetskarakter.

Nytt over hele linja
Mot slutten av sitt innlegg forteller Madshus-utvikleren at REDLINE Carbon Classic er satt sammen av 6 hovedelementer. Dette er en 0,25 millimeter tykk film, "cap", av plexiglass, det er lengdeorientert glassfiber og karbonfiber, vi har kjernen og tri-axial glassfiber og selvfølgelig også en såle.

For Madshus REDLINE er det kort oppsummert følgende som gjelder, sett opp mot tidligere modeller:

- REDLINE er ny på geometri, materiale og såle! På toppen av det hele har vi en vektreduksjon på 10%.

Fortsetter nedenfor bildet

En ski er satt sammen av en rekke deler. Foto: Madshus.

I utvalgte butikker om kort tid
- Nanosonic vil fortsatt være vår volum-modell inn mot racing. Det vi gjør med Madshus REDLINE er at vi løfter hele toppnivået et hakk opp, sier salgssjef hos Madshus, Tommy Evenrud til Langrenn.com.

- I første omgang kommer Madshus REDLINE i en variant for kald snø. Denne skal være klar for butikk 15. februar og nå har vi endelig fått det "high end"-produktet vi har savnet noen år.

- Vårt mål er at dette skal være et eksklusivt produkt hvor vi er avhengig av racingbutikkene for å kunne betjene kunder på en riktig måte, vektlegger Tommy Evenrud avslutningsvis.

Veiledende pris på REDLINE-skiene får Langrenn.com opplyst til å være 6.500,- kroner.


Madshus-ansatte er ute og går på ski fra egen fabrikk, i dette tilfellet Madshus REDLINE. Foran til venstre i bildet er salgssjef i Madshus, Tommy Evenrud, mens administrerende direktør, Nils Hult er til høyre. Mellom dem ser vi utviklingssjef Bjørn Ivar Austrem. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Se også
Jevne og Alsgaard om REDLINE - Skilegendene forteller om utviklingsarbeidet til Langrenn.com.
- Her har Madshus tatt føringen - Langrenn.com's prat med Oslo Sportslager.
Madshus sin hjemmeside.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut