RESULTATER: SØNDAG: Fossavatn Ski Marathon: Kvinner + Menn| RUBBESKI – SERIE I 4 DELER: INNLEDNING| DEL 1| DEL 2| DEL 3| SE ALT ANNET FRA PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER
Didrik Tønseth fra Byåsen IL arbeider hardt for å legge til rette for en skadefri vinter. Talentet er stort. Utfordringen er å unngå skader som virker inn på både trening og prestasjoner under konkurranser. Foto: Laiho/NordicFocus.

Didrik Tønseth fra Byåsen IL arbeider hardt for å legge til rette for en skadefri vinter. Talentet er stort. Utfordringen er å unngå skader som virker inn på både trening og prestasjoner under konkurranser. Foto: Laiho/NordicFocus.

Må alltid tenke på neste økt

Avslutter alltid med styrke

Da Didrik Tønseth plutselig knapt klarte å bevege seg tre dager før han skulle debutere på VM, prøvde han å tenke framover. Han nekter å gi seg og er blitt en mester i å planlegge. Langrenn.com har tatt en sensommerprat med trønderen.

Tips en venn  Skriv ut

Som oppvarming til den nasjonale sesongåpningen i slutten av november kjører Langrenn.com reprise på sommerens populære sommerprater - Dette intervjuet med Didrik Tønseth var på trykk 29. august 2013.

---

Dagen før den første konkurransen i Val di Fiemme kom en prolaps. Det var vondt. Han klarte knapt nok å gå til å begynne med.

- Joda, jeg skjønte godt at det ikke ville bli noe av VM, sier Didrik.

Tre dager etter at prolapsen plutselig meldte seg, skulle han etter planen ha debutert på fellesstart med skibytte på vinterens viktigste mesterskap. Hadde det gått bra, kunne det også ha blitt mer bruk av den norske drakta under VM.

Tok mange steg
Utøveren fra Byåsen IL kjempet blant verdens fremste sist vinter. I La Clusaz ble han nummer fire på 15 kilometer klassisk stil med fellesstart i et verdenscupløp 19. januar. På Gåsbu-NM ble det sølv på 30 kilometer med fellesstart og skibytte, men i den siste delen av vinteren handlet det om å komme tilbake.

- Etter tre uker kunne jeg begynne med korte treningsturer. Etter nesten to måneder kunne jeg trene normalt. Det som er litt kjekt med ryggskader, er at du kan trene dem bort.

Mange motbakker
- Jeg er imponert over hvordan Didrik hele tiden klarer å reise seg etter skader. Det er noen år siden han har hatt en hel vinter og sesong uten skadeavbrudd, men han har den indre gløden og viljen som kjennetegner mange av de aller beste. Han er så glad i å gå på ski. Det skal nok mye til før han vil gi seg, sier Sjur Ole Svarstad som er trener på rekruttlandslaget hvor Tønseth er en av fem gutter.

Hver sesong siden forberedelsene før den siste juniorsesongen startet har det vært skader. Først handlet det om langdistansekne, så kom ryggen.

Mye å tenke på
- Har du ofte tenkt på å legge opp?

- Nei, det har jeg aldri!

Derimot tenker trønderen mye på hvordan neste økt og ikke minst de påfølgende øktene skal gjennomføres, for han kan ikke gå for lenge på rulleski og skal i hvert fall ikke løpe mye nedover.

- Jeg må tilpasse meg det kroppen kan tåle. Det er kjedelig med skader, men jeg har fått mye god erfaring. Når det går bra, setter jeg også enda mer pris på gode treningsøkter enn tidligere.

Fortsetter nedenfor plakaten
sommerprat_13_01.jpg
Sommerpraten 2013 er et samarbeid mellom Isklar og Langrenn.com

Hele tiden styrke
I den daglige treningen gjøres mye for å bygge opp og sørge for at det ikke skal bli treningsavbrudd.

Blant annet Olympiatoppens avdeling i Trondheim har kommet med råd om hva og hvordan det bør trenes for at skader skal unngås.

- I slutten av hver økt bruker jeg å trene fem–ti minutter med styrke.

Mye utfordringer
Til tross for avbrekkene har 22-åringen lenge vist et talent utenom det vanlige. I det nest siste junioråret ble det gull på stafetten under junior-VM. Til vinteren er han ikke fremmed for OL.

- På en måte er OL et mål og en drøm, men først og fremst vil jeg gå en del en del gode verdenscupløp.

- Hva vil du helst gå om du kommer til Sotsji?

- 50 kilometer klassisk.

At utøveren fra Byåsen IL er på god vei tilbake etter vinterens problemer, ble nylig vist på motbakkeløpet Storsylen Opp. Han slo blant annet Niklas Dyrhaug. Bare Andreas Dahlø Wærnes fra Rindal kom før til mål.

- Men han er skiskytter. De vil ikke vi skiløpere bli slått av, ler andremannen.

Fulltids skiløper
Forrige skoleår ble det noe studier. Det er det ikke lenger. Faktisk er det kroppen vel så mye som noe annet som bestemmer dette.

- Jeg bør ikke sitte for mye på grunn av ryggen.

- Så mellom øktene blir det en del liggende hvile?

- Det stemmer.

Vassfjellet hver uke
Er Tønseth hjemme på Byåsen, blir det ukentlig en kjøretur til Vassfjellet i Melhus.

- Der er det fine forhold for å trene elghufs. Min yndlingsøkt er seks ganger seks minutter elghufs på grusveien opp til Vassfjellet.

Hvilepulsen er knapt 40, makspulsen 205 og oksygenopptaket 80.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse