RESULTATER: Ski-NM: Tirsdag: 10/15 km: Kvinner- Menn| 800 FAGARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| TOPPTRENT SVARER: SVAR 1| SVAR 2| SVAR 3
Sigurd Eriksson sverget til sykkel med skikkelige ballongdekk og trillet inn til 5. plass i veteranklassen i Monsterbakken Vassfjellet sør for Trondheim vinteren 2013. Her er han sammen med vinneren Ola Berger. Foto: Aapo Liaho.

Sigurd Eriksson sverget til sykkel med skikkelige ballongdekk og trillet inn til 5. plass i veteranklassen i Monsterbakken Vassfjellet sør for Trondheim vinteren 2013. Her er han sammen med vinneren Ola Berger. Foto: Aapo Liaho.

Feite sykler i skiløypene

- Aksepter at langrennsløpere har førsteretten på løypene. Bruk gjerne brøyta skogsbilveier der de går omtrent samme sted som skiløypene og unngå de mest trafikkerte tidene og stedene, oppfordrer redaktør Øyvind Aas hos Terrengsykkel.no.

Tips en venn  Skriv ut

Alle som har syklet i slalombakker eller i maskinkjørte skiløyper vet hvilken fantastisk opplevelse det kan være. Om man gjør det når vær- og snøforholdene er optimale og i tillegg styrer unna traffikerte løyper og trafikkerte tidspunkter, samt bruker hodet og styrer unna de personene skiløypene er laget for - skiløperne - så er dette uproblematisk.

Det var det, altså uproblematisk, da jeg på vanlige terrengsykkeldekk syklet i en vinterskodd Grefsenkleiva og i brede og hardpakkete skiløyper i Lillomarka, nordøst for Oslo sentrum, noen sene kveldstimer på 90-tallet, og det vil fortsatt være det den dag i dag.

Men, allikevel er det nå noen potensielle utfordringer rundt dette i nær fremtid.

Salget av såkalte fatbikes har nemlig skutt i været. Og da snakker vi om sykler med feite monsterdekk. Dekkene i seg selv er ikke så farlige. De er så brede og fine og får rytterens vekt spredd over en så stor flate at de i liten/ingen grad setter spor etter seg, vel og merke dersom syklisten bruker hodet og ikke legger i vei på løssnøforhold hvor fremkomstmidler på hjul uansett ikke har noe i skiløypene å gjøre.

Utfordringen kan derimot være at antall syklister i skiløypene kan skyte i været, som følge av omfanget av antall fatbikes, noe som kan gjøre "trafikkbildet" mer komplekst og også øke mulighetene for at det blir konflikt mellom flere bruksområder.

Vi alle kan sikkert se for oss en flott vinterdag fra de mest trafikkerte utfartsstedene - Som for eksempel fra Sognsvann til Ullevålseter, hvis vi fortsatt skal holdes oss til Oslo. Det skal ikke veldig mange sykler til i dette bildet før kaoset er komplett.

Redaktøren på Terrengsykkel.no, Øyvind Aas, har en veldig god tilnærming til det hele. Dette er hva han blant annet skriver;

- Uansett hvor grunne spor vi lager i skiløypene vil det likevel bli kontroversielt. Skiløpere vil bli skremt og forundret, nysgjerrige, sinna og gretne. Dette må vi regne med og vi må selv gjøre hva vi kan for å begrense misnøyen. Aksepter at langrennsløpere har førsteretten på løypene. Bruk gjerne brøyta skogsbilveier der de går omtrent samme sted som skiløypene og unngå de mest trafikkerte tidene og stedene. Skiløypene er opprinnelig laget for skiløpere og vi kan fort tape mye hvis vi er for påståelige. At Skeikampen ser verdien av snøsykling er nok likevel bare en begynnelse. La oss håpe at vi ikke ødelegger for at fortsettelsen også kan foregå i mer sentrale strøk. Nyt vinteren på to hjul, men vis for Guds, eller Nissens skyld hensyn. Smil, vær glad og velg løyper med omhu. Det vil vi alle tjene på på sikt.

Les hele Øyvind Aas sin lederartikkel "Terrengsykling - en vinteridrett?"

Personlig valgte jeg helt bevisst å sykle på tidspunkter det nesten ikke var folk i skiløypene da jeg som en av ytterst få vispet rundt i skiløypene for et par tiår siden. De få gangene jeg møtte folk ble det hele løst etter Aas-melodien;

Altså, syklisten er ydmyk, er den første som sier hei, og er også den som smiler bredest over hvor flott det er i marka og hvor heldige vi er som lever i et land med fri bruk av naturen.

Langrenn.com mener naturlig nok at skiløpere har førsteretten til bruk av skiløypene, dette mener vi ikke bare fordi vi er alle langrennsløperes nisjekanal på nett, men rett og slett fordi at skiløypene er laget for skiløpere, så enkelt er det!

Men det er ikke dermed sagt at vi på død og liv skal stenge alle andre ute fra å besøke deler av vårt rikholdige løypenett dersom føre og forhold er av en slik karakter at det ikke er til skade for skiløypenes primære funksjon - Og som vi alle vet - Den beste garantien for vern av marka går gjennom bruk av marka - sommer som vinter!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse