-->
Illustrasjonsbilde fra Birkebeinerrennet. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde fra Birkebeinerrennet. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Røft vær ventes, Birken er ikke i fare!

- Vår utfordring ligger i løypekjøringen, sier sportssjef for Birkebeinerrennet, Sølvi Amundsen Aas, til Langrenn.com om de røffe værmeldingene i forkant av lørdagens renn. Samtidig kommer hun med noen kloke råd.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

- Da Birkebeinerrennet ble avlyst i 2007 var vinden helt oppe i 40 til 50 meter i sekundet i kastene over Raudfjellet. Det som nå varsles er ikke i nærheten av dette, understreker Sølvi Amundsen Aas når vi prater med henne torsdag formiddag.

Allikevel ser det ut til at det kan bli en frisk tur de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer. For i den runden Langrenn.com har tatt på Yr.no er det tre ting som slår oss:

1. Det skal snø noe sånt som 8-10 centimeter fredag kveld og natt til lørdag.

2. Det varme været vi har hatt også i birkenland den siste tiden erstattes nå av kjøligere luft og det varsles rundt 4 til 6 kuldegrader over fjellet.

3. Vindstyrken er ventet å bli såpass høy som 10 til 13 meter i sekundet, og den skal komme fra nordvest, med andre ord rett inn i høyre del av magen og ansiktet.

Arrangørene tar grep
- Ja, det skal blåse kraftig og vi setter inn ekstra tiltak i denne forbindelse, forklarer Sølvi Amundsen Aas.

- Det blir ekstra busser i bakhånd for å frakte eventuelt brutte løpere ut fra fjellet. Vi har en beredskap med 25 sanitetsposter og alle våre scootere er GPS-merket, legger Birkens sportssjef til.

Hun sier også at arrangørkorpset følger med på Yr.no hver halvtime, dette for å se an utviklingen fortløpende, samt at de også har berammet et jurymøte allerede i ettermiddag.

Ikke fare for avlysning
- Er avlysning et tema?

- Nei, det er ingen fare for Birkebeinerrennet 2014. Sportslig sett og med tanke på de gode snøforholdene i fjellet er vi ikke bekymret, svarer Amundsen Aas, samtidig som hun raskt legger til;

- Både vi og løperne må nå ta våre forhåndsregler. Med kuldegrader, kraftig vind og vindretning inn fra nordvest er det viktig å ha på seg gode og vindtette klær mens man går, og også ha godt med tørt tøy og vindtett tøy i sekken.

Langrenn.com legger for egen regning til noen enkle regler ved ruskevær. Litt tykkere skihansker enn du ellers ville valgt, en litt tykkere lue, gjerne med ull i seg (de syntetiske luene varmer ikke når de blir våte av svette) og superundertøy med vindtette fronter, samt en god vindtett konkurransejakke.

- Mange jakker er slik at selv om de har vindtett front, kan det ofte komme kald vind inn på sidene, sier Sølvi Amundsen Aas, som med det henspeiler på fornuftig jakkevalg.

- Bruk hodet og bruk gode klær med vindstopper, lyder det soleklare rådet.

Vurderer løypekjøringen
Sølvi Amundsen Aas er som nevnt ikke bekymret for vær og vind, og om rett skal være rett, vi snakker tross alt ikke om noe mere enn realt friskt vintervær. Det som derimot gjør været utfordrende er dersom birkebeinere ikke klær seg etter forholdene.

Men, noe som faktisk gir Sølvi & co. hodebry er snømengdene som skal komme fredag kveld og natt til lørdag. Med 8-10 centimeter og vind som kan skape føyke, blir dette en nøtt å knekke.

- Den siste tiden har det vært slik at vi har kunnet kjøre løyper og det har blitt panserspor ut av det. Med det varslede snøfallet, og med tanke på at det kommer så sent inn mot rennet, må vi sette spor senere. Og da er spørsmålet i hvilken grad sporene rekker å sette seg skikkelig, poengterer Sølvi Amundsen Aas avslutningsvis.

---

Yr.no-varsel til Birken for 10 ulike stasjoner fra start til mål vises hos Skirenn.com direkte på denne linken (der er det også løypekart og høydeprofil).


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus