Slik blir Vasaloppets løsning på køproblemene. En tunnel over 1,2 kilometers lengde som grunnet naturreservat settes opp og tas ned hver vinter. Illustrasjon: O.B. Wiik.

Slik blir Vasaloppets løsning på køproblemene. En tunnel over 1,2 kilometers lengde som grunnet naturreservat settes opp og tas ned hver vinter. Illustrasjon: O.B. Wiik.

Vasaloppets køfloke løses med to geniale etasjer

Aprilspøk!!!

Du har sikkert sett bildene på TV. Folk står i kø, kø og atter kø for å kommer seg ut startsletta, over veien og opp den første bakken i Vasaloppet. Nå løses floken med hele 20 skispor over to etasjer i godt over 1 kilometers lengde.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


Langrenn.com gjør oppmerksom på at dette var en aprilspøk

---

Taktäckt tvåvåningslösning ger Vasaloppet ett lyft 2015

Vasaloppet kan i dag meddela att loppets första backe efter vägövergången i Sälen kommer att få två våningar från och med 2015.

Längden på den taktäckta tvåvåningslösningen blir över 1 200 meter, norra Europas längsta. Detta kommer att möjliggöra 20 skidspår fördelade på markplan och övervåning, mot dagens åtta.

Fortsetter nedenfor bildet
vasaloppet_13_01_f_rauschendorfer.jpg
Slik er løpere og TV-publikummet vante til å se starten i Vasaloppet. Nå blir det slutt på dette. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Det är Vasaloppets officiella partner O.B. Wiik, en av Nordens största tält- och halleverantörer, som konstruerat den sinnrika etagelösningen som byggs i Vasaloppspåret längs med hela den första backen efter starten i Berga by.

Tack vare att företaget har en stor utvecklingsavdelning säkrar detta innovativa produkter av hög standard – produkter som svarar på Vasaloppets krav på kvalitet, säkerhet och genomförbarhet. Företaget bygger varje år även Vasaloppsmässan i Mora.

– För att kunna hantera det extrema intresset för Vasaloppet satsar vi nu på att bygga ut på höjden. Vi tror att tvåvåningskonstruktionen är en bra lösning i loppets första backe där det kan bli väldigt trångt. Sedan får vi utvärdera och se om fler delar av sträckan bör få en till våning, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson.

På startfältet finns normalt 52 skidspår i bredd som går ihop till 8 spår uppe i backen. Men med den taktäckta tvåvåningslösningen så kommer startbacken att få 10 spår på varje våning, totalt 20 spår. Den berömda trängseln i backen kommer därmed att minska avsevärt. De år som tjärnen på startgärdet inte fryser till kan våningslösningen även byggas över tjärnen.

Fortsetter nedenfor illustrasjonen
11.jpg
Et omfattende byggverk blir den geniale løsningen på Vasaloppets utfordringer med å få det store startfeltet smidig avgårde fra Sälen til Mora. Illustrasjon: O.B. Wiik.

För deltagarna innebär de två etagen att de med nummerlapp som slutar på udda siffra får åka på marken och de kör då in i tunneln till höger, medan de som har nummerlapp med udda slutsiffra måste åka på övervåningen. Dessa kör uppför den lilla rampen som finns till vänster och in under yttertaket.

Premiären blir i Öppet Spår söndag den 1 mars 2015. Därefter kommer anläggningen att användas i Öppet Spår måndag 2 mars, StafettVasan 6 mars och avslutningsvis i Vasaloppet 8 mars.

Viktigt att poängtera är att eftersom Vasaloppsspåret sedan 1994 är ett naturreservat så kommer tvåvåningslösningen inte att vara en permanent konstruktion, utan den kommer att monteras upp varje vinter.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Illustrasjonsfoto: pxhere.com

Mot ny koronavinter for idretten

Slik påvirkes idretten av regjeringens nye tiltak og restriksjoner

Illustrasjonsfoto: Visma Ski Classics/Certina

Certina fortsetter som tidtakingspartner for Visma Ski Classics

Certina og Visma Ski Classics viderefører avtalen om tidtaking i Pro Tour

Thomas Helland Larsen går glipp av verdenscupen i Davos. Foto: Emil Lier

Helland Larsen mister Davos: – Jeg er så klart skuffet

Norges nye sprintstjerneskudd Thomas Helland Larsen mister verdenscupsprinten

Annonse