Pål Golberg i front med Simen Østensen på hjul trener på Sognefjellet i forbindelse med landslagets samling der i juni 2014.

Pål Golberg i front med Simen Østensen på hjul trener på Sognefjellet i forbindelse med landslagets samling der i juni 2014.

Sognefjellets rekord varte høsten ut

For 14 dager siden åpnet Råmund Mundhjeld & co. Sognefjellshyttas dører for langrennsløperne. - Nokså mye regnvær har gjort snøen fast og fin, sier han til Langrenn.com om årets forhold.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Det er i traktene mellom Sogn og Fjordane og Oppland, 1.400 meter over havet, at vi finner Sognefjellshytta, langt vest i Jotunheimen.

Her kan det være ganske så røffe forhold, faktisk året rundt, men som bildet øverst i artikkelen viser, kan det også være ekstra innbydende her, slik som det norske landslaget har opplevd de siste dagene.

- Dere er godt i gang?

- Det har vært åpent siden påske for turfolk, pluss at det har vært en del fra Forsvaret her på Sognefjellshytta, innleder driveren Råmund Mundhjeld om første del av deres sesong.

Men det var først 21. mai at langrennsbiten av trafikken åpnet opp. Allerede da innledet det russiske landslaget sin samling.

Ser ut til å bli en god sommer
- Hvordan vil du egentlig beskrive snøen og forholdene hos dere i år?

- Den er bra. Nokså mye regnvær tidligere i sommer har gjort snøen fast og fin, den har pakket seg bra, forklarer Råmund Mundhjeld.

- Er det slik at regn er bedre enn våte snøflak for dere i sommervarmen?

- Ja, det er faktisk det, for våt snø gjør at den blir liggende oppe på den eksisterende snøen og løser opp den og sålen, men det aller beste er selvfølgelig sol om dagen og kuldegrader om natta, smiler Mundhjeld.

- Hvor lenge tror du det blir kjørt løyper hos dere i år?

- Jeg tenker at vi vil holde det i gang ut i juli, ganske langt ut i måneden, medio juli er et bra utgangspunkt.

Holdt det gående til langt på høst
- Hva er egentlig rekorden hos dere?

- Det har blitt kjørt løyper helt til nysnøen kom om høsten - det var i gamle dager, men selv nå på 2000-tallet har det blitt kjørt til langt ut i august.

Alle kommer til Sognefjellet
Vi har nevnt det russiske landslaget som har hatt tilhold på Sognefjellshytta i sommer. Nå er blant andre de norske landslagene i langrenn der.

- Hvem får dere besøk av i sommer?

- Landslag fra langrenn, skiskyting og kombinert. Diverse team og klubber. Det er ikke alle som sover hos oss, overnattingen er fordelt litt rundt omkring, opplyser Mundhjeld.

Større maskin gir økt fleksibilitet
- Noe nytt hos dere?

- Skisenteret på Sognefjellet har kjøpt inn en bredere maskin. Dette har høynet kvaliteten på løypene, samtidig er det nå slik at man kan gå både klassisk og skøyting på samme økta.

- Tidligere var det slik at det var den ene stilarten på formiddagen og den andre på ettermiddagen. Det at begge stilarter nå kan brukes samtidig, er et veldig løft, sier Råmund Mundhjeld til Langrenn.com før han avrunder:

- Det er bra belegg hos oss nå, skisesongen vil bli god i år. Alle er velkommen hit til Sognefjellet!

Og verten understreker at det ikke bare er satsende langrennsløpere som får plass, men også vanlige "turister" både innen langrenn og fjellvandrere.

Sognefjellshyttas hjemmeside.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut