800 SPESIALARTIKLER (klikk)

RESULTATER - VC Ruka: SØN: Totalt 3 av 3 etapper og dagens etp-tider på 10/15 km: Kvinner- Menn| LØR: 10/15 km: Kvinner- Menn| FRE: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Øvrige mellom nyhet nr. 4 og 5
Ole Einar Bjørndalen i Holmenkollen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Ole Einar Bjørndalen i Holmenkollen. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Evigunge Bjørndalens seiersoppskrift

- Jeg føler meg like sterk nå som for 15 år siden, sier Ole Einar Bjørndalen, som satser mot to nye år på toppen. På neste side leser du noen av seierstipsene fra tidenes vinterolympier.

Tips en venn  Skriv ut


Produktnytt
Etter fylte 40 satser verdens mest medaljevinnende vinterolympier mot nye to år på toppen. Ingen ting kan overlates til tilfeldighetene om en skal overleve i idrettseliten. Alt må stemme med kropp, sinn og omgivelser, og alt må opp til vurdering.

– Jeg føler meg like sterk nå som for 15 år siden, sier skiskytter og super-olympier Ole Einar Bjørndalen (40). – Konkurransenivået på toppen er alltid høyt, det motiverer meg til å trene og levere maksimalt.

Nylig kunngjorde verdens mest medaljevinnende vinterolympier at han satser på nye to år i skiskyttereliten. Med 20 år i skisporten vet Ole Einar Bjørndalen hvor viktig et strengt helseregime og ekstremt detaljfokus er for å drive idrett på elitenivå.

Både du som vil få kroppen til å yte ekstremt og du som bare vil holde deg frisk og i form kan dra nytte av Ole Einars beste tips her:

1) Opp fra sofaen!
– Første bud for å holde seg frisk er å være aktiv! Det virkelige kroppsarbeidet foregår mellom sesongene. I over 20 år har jeg sjeldent hatt en dag uten trening.
Trening handler om å bryte ned kroppen og deretter gjenoppbygge den. Rehabilitering etter trening er det som gjør deg sterkere. Men først må du altså aktivisere deg.

2) Vit hva du spiser
– I sesongen er målet mitt å holde en sunn diett som støtter immunforsvaret. Jeg investerer så mye i kroppen min at det ville være utilgivelig dumt å ikke ha kontroll på inntaket.

– Jeg tar kosttilskudd hele året for å sikre at kroppen har riktige mengder av alle de viktigste næringsstoffene, og jeg spiser aldri noe jeg ikke stoler 100% på. Hjertehelse er første prioritet, og til det får jeg hjelp av MegaRed, som er et Omega-3 tilskudd avledet fra krillolje fra Antarktis, et av de reneste områdene på jorden. Fettsyrene i krillolje er bundet til fosfolipider, noe som gjør det lett for kroppen å absorbere det effektivt. Spiser du ikke fet fisk minst tre til fire ganger ukentlig er mitt råd å tilføye et regelmessig Omega-3 tilskudd.

– Krilloljen i MegaRed kommer fra Aker BioMarine, som er et stort og troverdig norsk selskap. Det at produktet har sporbarhet hele veien til havet er for meg som toppidrettsmann helt kritisk.

3) Ikke bli syk!
– Mitt tidsvindu for å prestere er den timen en konkurranse varer, så det å holde seg i form i konkurransesesongen er helt kritisk.

– Jeg må også holde meg frisk for å kunne trene mest mulig effektivt. Sykdom kan bety fravær fra trening en hel uke i strekk. 90 minutter trening betyr rundt 24 timer restitusjon. Med en infeksjon i kroppen tar restitusjonen fort to til tre ganger lenger, først for å komme over anstrengelsen og deretter infeksjonen. Derfor tar jeg noen spesielle forholdsregler:

  •  Luftfukter. Luften innendørs om vinteren er ofte altfor tørr. For å beskytte slimhinnene og unngå uttørking bør luftfuktigheten alltid være ca. 45 - 55%. Derfor er en luftfukter alltid med i bagasjen.
  •  Plast over teppet. Hotellrom har ofte vegg til vegg-teppe, og det gjemmer på mer støv enn du liker å tenke på. Og der det er støv, trives bakteriene. Vi taper fast plast over alle tepper på soverommet og fjerner alle unødvendige møbler.
  •  Gurgle og skylle munnen med vodka. Jeg drikker aldri alkohol, men som desinfeksjonsmiddel for munn og svelg er den superbra. Men å skylle munnen i vodka er en virkelig oppofring, for det smaker utrolig vondt!
  •  Hils pent – og vask hendene. Det er en del av jobben å møte mennesker og hilse. Men jeg vasker hendene ofte med Antibac. Jeg ville sparke meg selv bak om jeg ble syk rett før et løp hvis jeg visste jeg ikke hadde tatt enhver forholdsregel for å unngå smitte.
  •  Utendørs pressekonferanser. Vi blir lett forkjølt om vinteren, ikke på grunn av kulda men fordi vi er mer innendørs sammen med mennesker. Derfor startet jeg med utendørs pressekonferanser, og da får jo journalistene kommet seg ut litt også!

4) Planlegg hver detalj – i detalj!
– Den gode samvittigheten du føler etter en treningsøkt, teller ikke som prestasjonsmåling. På toppnivå må jeg vite nøyaktig hva jeg gjør Og hvor godt jeg gjør det. Det som ikke kan måles, finnes ikke.

– Teamet mitt og jeg overvåker og måler alt vi kan, og vi ser alltid etter nye metoder og midler som kan gi meg en ekstra konkurransefordel. Vi måler puls, oksygeninntak og ytelser hele tiden og overvåker kroppskjemien for å følge utviklingen og avsløre potensial.

– Før hver treningsperiode tar jeg alt i treningsprogrammet opp til vurdering og endrer det som trengs. Det er viktig å ikke stivne i et mønster og la nye muligheter passere hus forbi.

5) Sørg for «Mental strekk»
– Jeg forsøker alltid å gå «forbi målet mitt». Du kan aldri vite hvor mye du virkelig kan prestere. Hvis du ikke forsøker å overgå dine egne mål, er risken stor for at du slapper av før du har nådd ditt absolutte maksimum. Derfor sikter jeg alltid mot å yte bedre enn jeg vet jeg kan, og være på oppadgående inn mot neste løp.

– Den mentale treningen er faktisk mitt eneste virkelig hemmelige triks. Jeg synes målinger for eksempel av blodverdier burde være åpne for alle, og mine konkurrenter må gjerne se meg trene og få vite hva jeg spiser. Men hva jeg tenker på standplassen og i sporet – det er min virkelige hemmelighet.

- - -

Fakta om omega-3 og krillolje

Om omega-3
Omega-3 inneholder tre fettsyrer: ALA, EPA og DHA. ALA (alfa-linolensyre) finnes normalt i planter og alger. Dyr og fisk som spiser planter og alger kan omdanne omega-3-fettet til omega-3 av høyeste kvalitet, nemlig EPA (icosapentaensyre) og DHA (dokosahexaensyre). Det kan menneskekroppen kun gjøre i små mengder. Omega-3-fettsyrer, spesielt EPA og DHA, er aktive i mange biologiske prosesser og hjelper til med å vedlikeholde funksjonen i kroppens celler. Studier viser at omega-3 kan bidra til å opprettholde hjertets normale funksjon.
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) anbefaler et daglig inntak av EPA og/eller DHA på 250 mg. Helsedirektoratet anbefaler videre at man spiser totalt 300-450 gram ren fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Hva er krillolje?
Krilloljen i MegaRed stammer fra bærekraftig fiskeri, sertifisert av Marine Stewardship Council (MCS). Det garanterer at krillen er fanget i overensstemmelse med gjeldende globale miljøstandarder innen fiskeri.


* Beitosprinten - Nasjonal åpning: Program| TV-tider| Værvarsel| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut
Annonse


Annonse