Teten i en tidligere utgave av motbakkeløpet Ringkollklyvern. Vi ser blant andre skiskytter Frode Andresen fremst til høyre, langrennsløper Børre Næss (62) og skøyteløper Sverre Haugli (70). Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Teten i en tidligere utgave av motbakkeløpet Ringkollklyvern. Vi ser blant andre skiskytter Frode Andresen fremst til høyre, langrennsløper Børre Næss (62) og skøyteløper Sverre Haugli (70). Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Bli god til å løpe motbakkeløp

- Det er få kondisjonsutøvere som motbakkeløperne som er like godt trent og som har like stort hjerte med høyt slagvolum, som igjen fører til høy VO2-maks. Derfor hevder lette og klatresterke langrennsløpere seg godt i norske motbakkeløp, sier motbakkespesialisten Øyvind Heiberg Sundby til Langrenn.com.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Motbakkeløp er populært og fortsatt i vekst i Norge.

Utgangspunktet for konkurransene er i naturens egne idrettsanlegg, og bruker toppen av et fjell eller en høyde som mål.

Mange trekker fram utsikten og følelsen av å nå toppen som en storslagen premie.

Balansering av melkesyre
Motbakkeløp stiller lite krav til teknikk, men de beste motbakkeløperne i Norge har en god evne til å ta opp og forbruke oksygen.

Treningsgrunnlaget til disse løperne er ofte veldig bra og de legger ned mye løping gjennom hele året.

Mange av løypene i Norge kan skilte med over 30% stigning og snittet ligger på rundt 20%. For å beherske dette på en best mulig måte bør en trene og løpe mye i motbakke.

- Det er viktig å utvikle spesifikk terskel oppover, trene muskulaturen på å løpe motbakke uten at den produserer mer melkesyre enn den klarer å kvitte seg med. Derfor løper vi mye motbakker, både rolig og hardere økter, forteller Øyvind Heiberg Sundby.

Innsatsøkter i motbakke
Øyvind Heiberg Sundby er fysioterapeut, fysiolog og motbakkeløper. Han har solid erfaring som løper, og er blant annet norgesmester og VM-deltaker i motbakkeløp.

- De internasjonale løpene skiller seg fra de norske. Generelt er de litt flatere og inneholder ofte noen kilometer der farten er høy. Dette gjør at det må legges inn jevnlige økter med raskere fart, mer typisk distansetrening som friidrettsløpere utfører. Vanlige treningsuker inneholder derfor gode innsatsøkter i motbakke, men også innsatsøkter i flatere terreng, sier motbakkespesialisten.

- Motbakkeløperne i Norge er veldig godt trent og har et høyt oksygenopptak. Det legges ned omtrent 2 økter hver dag og flere har opp mot 20 timer med løping i uka. Det er få kondisjonsutøvere som er like godt trent og som har like stort hjerte med høyt slagvolum, som igjen fører til høy VO2-maks. Derfor hevder lette og klatresterke langrennsløpere seg godt i norske motbakkeløp, tilføyer Øyvind.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus