-->
IL Kolls Øyvind Bånerud inviterer til motbakkefest midt i uka i hovedstaden. Foto: Erik Borg

IL Kolls Øyvind Bånerud inviterer til motbakkefest midt i uka i hovedstaden. Foto: Erik Borg Erik Borg Privat

Gir alle monsterbakke-utfordring

Hemingseter ligger 240 meter høyere over havet enn Kringsjå skole. Tør du være med på Oslos nye motbakkeløp med ski på beina, tirsdag om et par uker? I mørket.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Øyvind Bånerud suser gjerne nedover, men tar også motbakkene med et smil. Nå håper Koll-sjefen at mange andre også vil være med på hovedstadens ferskeste monsterløp, KollmilaOPP tirsdag 10. februar.

- Motbakkeløp på beina har jo tatt av. Hva med motbakkerenn på ski? spør Bånerud.

- KollmilaOPP minner litt om monsterbakken i Tour de Ski og har stort potensial. Vi må tenke nytt rundt skirenn, sier Espen Utaker, leder av langrennskomiteen i Oslo Skikrets, medlem i Vestre Aker Skiklub og mannen med ideen til KollmilaOPP.

Rekordstor interesse
For fire år siden sto Bånerud bak relanseringen av Kollmila, som arrangeres for fjerde gang i 2015 Antall påmeldte der nærmer seg taket. Det vil si 1500 deltakere samlet for Halvmila, fem kilometer for de yngste nedover Måneskinnsløypa. 

10-kilometeren fra Hemingseter til Kringsjå skianlegg, og Nordberg Grand Prix Skifestial, et landsrenn for langrennsutøvere med utviklingshemming.

Disse rennene går lørdag 7. februar. Med mye nedoverbakker er det målt kilometertider ned mot minuttet og fart på 60 km/t. 

Det gode innspillet
- Hvorfor KollmilaOPP i klassisk stil?

- Ideen kom fra nettopp Espen Utaker, som både er en entusiastisk forelder og sentral i skikretsen, etter fjorårets renn. Han stilte oss følgende spørsmål: Hva med å arrangere et renn motsatt vei i klassisk stil?

- Jeg tror det kunne vært et veldig morsomt renn, og kunne bidratt til å utjevne forskjellen mellom de store og sterke som har fordel nedover og de små og lette som har det oppover.

Start er fra klokka klokka 19.00. Det er jaktstart basert på tidene fra Kollmila, men alle som er født i 2000 og tidligere kan delta selv om de ikke startet på Kollmila.

- Vi håper mange løpere som deltar i BDO-cupen lar seg friste til å stille til start også på motbakkevarianten. Det er heller ikke OBIK-karusell i uke 7 ettersom Kollen er opptatt av prøve-VM i skiskyting, så det burde være mange aktuelle deltakere blant dem.

- Dette blir nesten som starten på Birkebeineren? Kan folk gå med sekk?

- Ønsker de sekk på ryggen er de selvfølgelig velkomne til det, sier Bånerud.

Brattest i midten
De to første og de to siste kilometerne er småkuperte. Det meste av høydeforskjellen på 240 meter mellom start og mål dras unna på de 3,5 km midtveis langs Måneskinnsløypa.

Samlet antall høydemeter som skal gås i løpet av den 7,5 km lange traseen er 319 meter.

Ordinær påmeldingsfrist er torsdag denne uka. Når starten går, håper Bånerud at 200 stiller.

Husk lykt
Løypa går stort sett i spor uten lys. Bånerud har testet traseen i mørket og hadde ikke noe problem med å følge sporene, men han kjenner traseen som sin egen bukselomme.

Så arrangøren anbefaler hodelykt, men Bånerud lover god merking, både med fakler og refleks Det skal være lett å finne fram med mange løypevakter.

Får bare se
Idemaker Espen Utaker gikk selv Kollmila på 1980-tallet da han var i begynnelsen av tenårene.

- Det opplevdes som ganske kjipt å bli glidd fra av store, tunge og sterke løperne. Jeg var liten og lett og hadde mine klare fordeler i oppoverbakkene. Kanskje tenkte jeg allerede da at det hadde vært bra for løpere som meg om rennet hadde gått andre veien.

- Det var tross alt opp lysløypa mot Frognerseteren at vi trente intervallene våre og ikke ned. Kanskje har dette bare ligget i underbevisstheten min siden den gang. Siden Kollmila igjen arrangeres, var det en gyllen anledning til å foreslå dette for arrangøren.

- I år får du selv endelig delta i den etterlengtede motbakkevarianten?

- Jeg burde selvsagt ha gjort det, men fordi jeg tok en akillesoperasjon før jul har – heldigvis – legen gitt meg forbud mot å gå hardt på ski. Men jeg sender min sønn ut i løypa. Så familien blir representert, avrunder Utaker.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus