Therese Johaug jubler på toppen av seierspallen etter at hun ble verdensmester på 30 kilometer klassisk under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Therese Johaug jubler på toppen av seierspallen etter at hun ble verdensmester på 30 kilometer klassisk under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

VM-dronning Therese Johaug takket bestefaren

Helt uoppfordret trakk Therese Johaug fram bestefar Karstein da hun skulle fortelle om opplevelsen etter det hun karakteriserte som sitt livs løp.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Johaug parkerte konkurrentene allerede etter 5 kilometer, og resten av 30-kilometeren i klassisk stil ble en ren parademarsj.

Tankene om farfaren var aldri langt unna.

– Jeg var veldig interessert i ski og så på Bente (Skari) og Marit (Bjørgen) da jeg var yngre. Jeg spurte bestefar hva jeg skulle trene på for å bli så god på ski som dem, og da sa han at da han var yngre så sprang han gardsjordet opp og ned. Det var den beste treningen. Da fikk han god kondis, og det måtte man ha for å gå fort på ski.

– Jeg fikk beskjed om å springe på gardsjordet, og om vinteren fikk jeg med bestefar ut i 30 minus for å tråkke gardsjordet oppover for at jeg skulle øve meg på å gå i bakker. Han gikk med kuldemaske, for han hadde veldig dårlig hjertekapasitet, sa tremilsvinneren etter sitt tredje gull i Falun-VM.

Bestefaren var selv en habil skiløper og deltok blant annet i Holmenkollen. Navnet Karstein har også gått i arv i slekta og bæres også av den yngre langrennsbroren til Therese.

Aldri bedre
Johaug tenkte nok på bestefaren underveis i løpet også. Der slo hun knockout på alle i et løp det luktet mer enn svidd av. Teknikken satt perfekt, og halvveis var ledelsen oppe i 43 sekunder.

– Går det an å toppe et slikt løp?

– Nei, det går ikke. Jeg har aldri kjent meg i bedre form enn i dag. Ja, jeg var god under tremila i Holmenkollen (tok gull i VM 2011), men i dag var det et hakk over. Det er stort å få til et slikt løp på den siste distansen, et løp jeg har hatt i bakhodet siden begynnelsen mai i fjor.

– Jeg har jobbet veldig mye med teknikk og styrke for å skape mer kraft, og i dag fungerte alt. Jeg hadde gode ski og god kropp, og jeg var nesten ikke sliten da jeg kom i mål. Det var en fantastisk opplevelse, forklarte den svært blide og opplagte 26-åringen fra Dalsbygda i Nord-Østerdal.

Johaug kunne gå med det norske flagget i hånden gjennom hele hesteskoen på Lugnet skistadion.

Panikk
Johaug mente at farten var for lav etter den første runden, og hun bestemte seg for å dra på litt ut på annen runde. Da slapp de andre ganske raskt, og Johaug bare økte på.

Men inn mot skibyttet kom den store panikken. Tremila gikk i to forskjellige sløyfer, og ned mot passering 15 kilometer skjedde det som hun trodde ville ødelegge hele gulldrømmen.

– Det skal sies at jeg fikk ganske stor panikk der ute. Vi var inne på rød løype og skulle kjøre ned for å bytte ski, og jeg trodde at jeg hadde gått feil. Dere så det kanskje ikke, men forspranget minket fra 50 til 42 sekunder.

– Jeg måtte ploge og stoppe opp, og jeg skrek til vaktene «Har jeg gått feil? Er jeg på rød eller er jeg på blå?». Jeg måtte bare satse på at jeg var på rød, da trodde jeg at hele drømmen min og tremila bare brast, sa Johaug.

Heldigvis for Johaug hadde hun ikke gått feil, og seieren var aldri truet.

---

VM Falun 2015
Falun, Sverige - 28. februar 2015

Kvinner - 30 km, klassisk

1. Therese Johaug, Norge 1:24:47,0
2. Marit Bjørgen, Norge +52,3
3. Charlotte Kalla, Sverige +1:31,6
4. Kerttu Niskanen, Finland +1:55,2
5. Sofia Bleckur, Sverige +2:09,3
6. Stefanie Böhler, Tyskland +2:36,9

Komplette resultater


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus