Kristin Hjelstuen. Foto: Lars Opstad/Lyn,

Kristin Hjelstuen. Foto: Lars Opstad/Lyn,

En toppidrettsutøvers sunne matvaner

- Erfaringen min er at det trengs et større fokus på hvor viktig ernæringsdelen er for å nå toppen, sier Kristin Hjelstuen.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

- Det finnes ingen snarvei til suksess – for å bli best i en idrett kreves mye hard trening og mye bra mat. God næring skal gi deg de rette næringsstoffene, være enkelt å lage, smake godt og se godt ut, sier Kristin Hjelstuen.

- Derfor har jeg lagd en matblogg hvor man kan følge en toppidrettsutøvers matvaner på vei mot toppen.

Bloggen har hun kalt "Spis og yt - innsikt i en toppidrettsutøvers sunne matvaner" og den bugner over av fristende oppskrifter illustrert med fine bilder.

Forrige sesong var Hjelstuen en del av juniorlandslaget i skiskyting. Nå har 21-åringen, som tidligere har vært aktiv langrennsløper for Lyn Ski, tatt steget inn i sin første sesong som senior.

Teksten fortsetter under bildet
spis-og-yt-collage-15-01-f-hjelstuen.jpg
Noe av maten som er å finne på bloggen. Foto: Kristin Hjelstuen/Spis og yt.

- Overskudd til å prestere
Samtidig brenner hun for ernæring, og har et mål om å bli ernæringsfysiolog, selv om studiene nå er lagt på hylla en stund mens skiskyttertoppen jaktes.

- Erfaringen min er at det trengs et større fokus på hvor viktig ernæringsdelen er for å nå toppen, sier Hjelstuen.

- Det finnes mange ulike treningsfilosofier og trenere med meninger om hva som skal til av fysisk trening for å nå toppen, men det er viktig å huske på at drivstoffet for å få utbytte av den fysiske treningen er like viktig for å bli best.

- Hverdagen min består av mye trening for å nå toppen i skiskyting, og det er derfor viktig for meg å være bevisst på hva jeg spiser slik at jeg kan få mer energi og overskudd til å prestere.

- Med et tilstrekkelig inntak av næringsrik mat sikrer jeg raskere restitusjon etter trening, større kapasitet, et godt immunforsvar og en god helse. Også hjernen er avhengig av en god balanse i maten man får i seg.

- Jeg har størst fokus på å spise variert i kostholdet mitt og lage maten fra bunnen av. Maten jeg lager er først og fremst vanlig mat som hvem som helst kan lage.

Teksten fortsetter under bildet
kokebok-xx-01-f-sunn-jenteidrett.jpg
- Var så heldig å være ambassadør for Sunn jenteidrett ved oppstarten, og var med på lanseringen av deres kokebok, sier Kristin Hjelstuen. Her er hun (t.v.) med Marit Bjørgen og Anne-Tine Markset. Foto: Sunn Jenteidrett.

Gjelder for alle
Gjennom å legge ut matoppskrifter og blogge om sine matvaner håper hun å kunne gi innsikt i hva en idrettsutøver spiser før trening, etter trening, til middag, kveldskos eller før konkurranse.

- Jeg håper å inspirere til matlagning og sette mer fokus på hvor viktig et næringsrikt og variert kosthold er for å oppnå gode prestasjoner, sier hun.

- Ved å være bevisst på å få i seg mat som inneholder alle næringsstoffene i tillegg til å gjøre en bra jobb fysisk og teknisk har jeg troen på at man kan løfte seg til neste nivå.

- Det gjelder selvsagt ikke bare idrettsutøvere, men alle andre som skal prestere også. God og riktig mat kan heve livsgleden, helsen og prestasjonsevnen.

Med sunt og godt kosthold kombinert med god trening håper Hjelstuen å nå sine sportslige mål denne vinteren:

- Hovedmålet til vinteren er å få prøvd meg internasjonalt. Samtidig blir det viktig å prestere jevnt bra i Norgescupen og i NM.

* Link til bloggen: Spis og yt - innsikt i en toppidrettsutøvers sunne matvaner.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut