-->
BLINK-linker under nyhet nr. 2
RESULTATER: Stadionmila| Skeikampen Rundt| BLINK Lør: Kvinner 10 km| Menn 15 km| SS Kvinner| SS Menn| Fre: Kvinner| Menn| SS Kvinner| SS Menn| Tor: Lysebotn Opp| Alle andre arrangementer
Sprinten under Beitosprinten 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Sprinten under Beitosprinten 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

To teknikker - Har vi rett fokus?

Kommentar

- Tenk deg et klassisk langrenn for de under 16 år med likedanne forhold som under NM-stafetten, med ”gale” foreldre og trenere på sidelinjen.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Alle er enige om at langrenn står foran store utfordringer, hvorav de to største trolig er ønske om større utbredelse og snømangel.

Snø-problematikken får ligge i denne omgang. Utbredelse er intet problem i Norge og et par naboland til, men dersom man diskuterer utbredelse og fremtid for langrenn med en mellomeuropeer, har diskusjonen et annet innhold enn i Norge.

Ønske om bare én teknikk er gjenganger.

Jeg har bodd 2-3 måneder i Livigno hvert år de siste årene og er blitt kjent med deler av langrennsmiljøet. Der er det fri teknikk som gjelder.

Selv om La Sgambeda arrangeres i Livigno og La Diagonala i nabodalen, har disse to rennene overraskende liten interesse utenom turistnæringen som finansierer rennene. Konkurranser i fri teknikk fenger langt større interesse.

Det samme i Sveits, 10 av 11 renn i nasjonal turrenncup er fri teknikk.

All ære til de som står bak Ski Classics, de har gjort en glimrende jobb med sitt produkt, men hvor interessant er det for en utlending med nesten bare norsker og svensker blant de 20 beste? Og hvorfor bare klassisk (les staking)?

Jeg er helt sikker på at dersom man etablerte en tilsvarende Ski Freie Teknik, ville for det første mellomeuropeerne kommet med for fullt, og for det andre ville man hatt mange mellomeuropeere inne blant de 20 beste. Da kunne man snakke om en cup som virkelig fremmer utbredelse.

Nå fremstår i manges øyne Ski Classics som en snever cup for nordmenn og svensker som ikke klarer å hevde seg i toppen på vanlig langrenn.

Et annet moment er kostnadene for en barnefamilie ved å ha dobbelt sett av alt skiutstyr, selv i Norge som er et rikt land. I mellomeuropa vet jeg at dette forholdet er et argument mot langrenn. Ved kun fri teknikk, ville også barrieren med å smøre ski for sine håpefulle blitt lavere.

Så har du regelverket for klassisk, der vi på nært hold fikk demonstrert ”idiotien” under NM-stafetten. Ennå, flere dager etterpå, er ikke resultatlista endelig (red.anm.; denne teksten ble skrevet før ankeutvalgets beslutning 4 dager etter NM).

Enhver som setter seg ned og studerer juryens video og sammenholder med hva som står i regelverket – som for mange er så komplisert at man sannsynligvis må lese både 2 og 3 ganger for å få oversikten - vil oppdage at flere av diskvalifikasjonene er diskuterbare (spor/ ikke spor, retningsforandring/ ikke retningsforandring).

Det er motsatt en kjensgjerning at flere av de beste under fjorårets Ski Classics, samt i hvert fall Petter Northug og Johan Olsson under innspurten på 5 mila i Falun, skulle vært disket dersom regelverket hadde vært fulgt 100 %.

Og tenk deg et klassisk langrenn for de under 16 år med likedanne forhold som under NM-stafetten, med ”gale” foreldre og trenere på sidelinjen.

Min mening er at med ovenstående problemstillinger som utgangspunkt, er det mest fornuftige å si at i langrenn gjelder kun en ting, nemlig å komme seg fortest mulig fra start til mål med fritt valg av teknikk.

Enklere, billigere og større oppslutning.

Argumentene for å beholde to teknikker er velkjente og behøver ikke å nevnes, bortsett fra momentet om langrenn sin posisjon i vinter-OL dersom klassisk kuttes ut.

Er det så sikkert at antall øvelser ville bli færre, og i så fall, gjør det noe sett opp imot å sikre en større utbredelse av langrenn?

Skrevet av Ola Morten Eidem

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus