Anne Margrethe Hausken Nordberg har gjennom mange år tilhørt verdenseliten. Går det som svenskene vil får hun være like lenge ute i skogen som verdensmester Olav Lundanes & co. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Anne Margrethe Hausken Nordberg har gjennom mange år tilhørt verdenseliten. Går det som svenskene vil får hun være like lenge ute i skogen som verdensmester Olav Lundanes & co. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Nå blir det lik vinnertid for damer og menn

- Det er ingen grunn til at jentene har hatt kortere beregnet vinnertid enn guttene, lyder budskapet fra skogens idrett, orienteringen. De går nå på positivt vis foran i likestillingen av damer og menn innen idretten.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
 

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


Damer ska orientera lika lång tid som herrar: ”Äntligen!”
Svensk orientering har bestämt att damer och herrar ska ha samma beräknade segrartider.

- Ett beslut jag är väldigt glad över, jublar landslagsstjärnan Tove Alexandersson.

Mycket är jämställt inom svensk orientering. I Svenska Orienteringsförbundets styrelse råder balans mellan könen och av alla utövare i Sverige är 43 procent kvinnor.

När det kommer till tävlingsformerna ställs dock ofta olika krav på män och kvinnor – något som nu ska ändras.

På ett förbundsmöte i Umeå klubbades nyligen att damerna ska få samma beräknades segrartider som herrarna – och att Svenska Orienteringsförbundet ska lobba för att ett liknande beslut fattas även internationellt.

- Jag är väldigt glad över beslutet. Det är jättebra! Det finns ingen anledning till att tjejerna har haft ha kortare beräknad segrartid än killarna, säger Tove Alexandersson, som får medhåll av landslagskollegan Helena Jansson.

- Äntligen! Att bli snuvad på den där sista kvarten med fin orientering på långdistans har känts lika trist varje gång, så jag är glad att det sker en förändring, säger Jansson.

I Svenska Orienteringsförbundets styrelses yttrande står att läsa att:

"båda könen ska värderas lika, dels ur en jämställdhetsaspekt och dels ur en fysisk aspekt där det inte finns några skäl för att damer ska ha kortare tävlingstid än vad herrar har i dag."

De nya reglerna, som gäller samtliga orienteringsgrenar, ska träda i kraft till 2017, men redan i år är det tillåtet för arrangörer att använda sig av de "nya segrartiderna".

Så mycket skiljer i dag (beräknade segrartider långdistans):

Damseniorer: 70 minuter - Herrseniorer: 90 minuter.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus