Resultater: Rekordløpet Lier| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Status "tidlig-snø"-løyper| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4| Ep. 5| Ep. 6|
Martin Johnsrud Sundby på vei mot gull på 10 kilometer i fri teknikk under NM på Beitostølen 2016. Foto: Erik Borg.

Martin Johnsrud Sundby på vei mot gull på 10 kilometer i fri teknikk under NM på Beitostølen 2016. Foto: Erik Borg.

La oss slå fast 3 ting etter NM del 2

Kommentar

Torsdag til søndag var det igjen skifest for nasjonalidretten, nå med NM del 2 og juniorenes norgescupfinaler. Etter dette er det enkelt å slå fast følgende tre konklusjoner:

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

NM del 1 har vært en selvfølge på TV i haugevis av år. Av en eller annen grunn har det ikke vært slik for NM del 2.

Forrige ukes NM-øvelser på Beitostølen, med lagsprint, 5/10 km, 30/50 km og norgescupfinaler for juniorene ble den skifesten vi alle kunne håpe det skulle bli.

Trolig luktet også NRK lunta, eller så har noen visket dem i øret at NM del 2 for nasjonalidretten langrenn er en langt mere interessant begivenhet for det norske folk, enn noen slappe og begivenhetsløse fotballkamper.

For både fredagens og lørdagens renn fikk oppmerksomhet fra statskanalen i form av noe så flott som direkte sendetid over flere timer, og det med mesteparten av NRKs sterkeste langrennskrutt på plass, både i kommentatorbua og ute på arenaen.

Vi tror at det ikke er mange, nå etter helgen, som motsier oss når vi understreker at NRKs visitt er et godt supplement til nettavisen Langrenn.com for alle skifrelste, også på tampen av sesongen.

Stort sett har vel Langrenn.com vært alene om å følge opp NM del 2 og Junior-VM/U23-VM systematisk på riksplan. Men så store begivenheter for nasjonalidretten hører hjemme også hos aktører med større ressurstilgang og bredere sendeflater.

Vi håper derfor at NRK, og/eller andre TV-kanaler, gir fast plass i sine almanakker til skifesten NM del 2 også i fremtiden!

Fortsett med maratonøvelser med individuell start
Vår andre konklusjon er at de lengste øvelsene på NM-programmet også både fortjener og trenger individuell start.

Martin Johnsrud Sundby er verdens beste skiløper, men i sendingen på lørdag måtte han innrømme at han ikke hadde gått en individuell 5-mil siden 2006.

Det er 10 år siden!

Langrennsløpere trener timesvis, ofte alene, både stakende langs landeveien og løpende i tunge og bløte myrer gjennom hele sommerhalvåret, for å forberede seg til en ny vinter.

Men konkurransemessig er en og annen 3-mil, med vinnertid rundt 70 minutter, det lengste de skal få lov til å utsette seg for i sololøp.

I helgen var det enkeltstarter, føret var tungt, og selv om det ble en del tog, så handlet dette i grove trekk om den ensommes kamp mot seg selv og mot klokka.

Og det over så lang tid at det skjer ting både mentalt og fysisk som gir helt andre utslag enn hva tilfellet er med kortere konkurransetid.

En vinnertid på 2 timer og 16 minutter betyr at løpet må disponeres perfekt, og selv om man gjør det kan den fryktede veggen komme og hammeren slå ned på brutalt vis.

Dette gir en dynamikk i rennet som ikke bare langrennsnerder vet å sette pris på.

Om verden ikke ønsker 5-mil med noe annet enn fellesstart, så la oss i alle fall tillate at det i norgesmesterskapet er slik, om ikke hvert år, så kanskje annet hvert.

Jentene må få lenger løype
Og fra 5-mil er temaet ikke langt over til 3-mila for damer. For dette er jentenes maratondistanse.

Utfordringen er bare den at dagens kvinnelige skiløpere er så dyktige, gjennomtrente og fulle av "power".

Therese Johaug stormet lørdag i mål på 1 time og 18 minutter i vinnertid. Martin Johnsrud Sundby vant som nevnt på 2:16.

Så kan man spørre seg, hvorfor skal skiidretten frarøve damene muligheten til å utfordre seg selv i kamp mot både "veggen" og "hammeren"?

Veldig mange idretter har likestilling mellom kjønnene hva distanser gjelder, ref. for eksempel friidretten.

Noen idretter henger etter, slik som langrenn, sykling og orientering.

Men for sistnevntes vedkommende begynner ting å skje. Det svenske o-forbundet tok nemlig nylig en beslutning om at vinnertider for kvinner og menn skal likestilles (se vårt oppslag "Nå blir det lik vinnertid for damer og menn" fra 23. mars 2016).

Det er på tide at man også tar distanselangrenn et steg videre i likestillingens retning (langløpene på ski har for øvrig full likestilling).

Torgeir Bjørn, en av NRKs kommentatorer, nevnte vel på lørdag noe sånt som at damenes 3-mil kom på programmet i 1990.

Johaug vant lørdag på 78 minutter, Sundby på 136. Differansen er så mye som 58 minutter. Og dette er 58 ekstra interessante minutter med tanke på at en løper skal få mulighet til å bli kjent med sitt indre. Og også med tanke på å skape større dynamikk i løpets utvikling.

Det er med andre ord lett å se at den formelle delen av skisporten holder de mange sterke jentene nede og har glemt at det allerede har gått 26 år siden forrige likestillingsgrep innen langrenn.

Vår tredje konklusjon er derfor at skidamene må få økte løypelengder og bli likestilt med gutta hva vinntertider gjelder!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse