doping-01

Russland tilbake i varmen

Utelukkelsen er opphevet.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Styret i WADA besluttet torsdag å gjeninnsette Russland som fullverdig medlem, til tross for motstand og klare advarsler.

Lederkomiteen i Verdens Antidopingbyrå (WADA) har med ni stemmer mot to avgjort at det russiske antidopingbyrået, RUSADA, nå opptrer i samsvar med det globale antidopingregelverket.

Dette melder flere russiske og internasjonale medier.

Vedtaket betyr at WADAs utelukkelse av RUSADA er opphevet. Den russiske antidopingorganisasjonen ble sparket ut av WADA i august 2015 på grunn av avsløringer om omfattende dopingjuks i russisk idrett.

Antidoping Norge skuffet

En rekke markante idrettspersonligheter og nasjonale antidopingorganisasjoner har før WADA-styremøtet i Seychellene tatt et tydelig standpunkt imot å gjeninnlemme RUSADA under den såkalte WADA-koden.

Tirsdag kom det en felles uttalelse fra antidopingledere i 13 land, blant dem Norge, der de reagerte kraftig på en anbefaling om å oppheve utestengelsen av russerne.

– Vi kan ikke forstå eller akseptere at de to gjenværende kravene, russisk aksept av funnene i McLaren-rapporten og tilgang til Moskva-laboratoriet, fortsatt er uoppfylt, men at WADAs ledende compliance-organ likevel anbefaler gjeninnsettelse av et land som gjennomførte det verste dopingsystemet noen gang sett i internasjonal idrett, het det blant annet i uttalelsen.

Dagen etter ble det kjent at daværende WADA-direktøren Olivier Niggli tidligere i år sendte et brev til den russiske idrettsministeren Pavel Kolobkov der han foreslo et kompromiss.

Dette kompromisset innebar at det ikke lenger var den såkalte McLaren-rapporten russerne måtte godta, men en annen rapport fra den såkalte Schmid-kommisjonen.

I praksis betyr det at RUSADA ville måtte erkjenne at doping har forekommet i russisk idrett, men ikke at dopingjukset har vært organisert og godkjent av den russiske staten.

Skjuler prøver

Russiske idrettsmyndigheter har også presset på for at de først må gi WADA tilgang til prøvene fra det mye omtalte dopinglaboratoriet i Moskva etter at de er gjeninnsatt i WADA, selv om kravet fra WADA har vært at russerne må gjøre dette for å bli godkjent som medlem igjen.

Med torsdagens beslutning er det med andre ord ikke stilt krav til at RUSADA må frigi prøvene på nåværende tidspunkt.

Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA, antydet i forkant av styremøtet antydet at hun ville stemme imot russisk WADA-medlemskap.

Hun fikk ikke viljen sin.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus