Tetfeltet i verdenscupen. Foto: Modica/NordicFocus.

Tetfeltet i verdenscupen. Foto: Modica/NordicFocus.

Vil ha felles internasjonalt organ

– Ingen sentral instans som kvalitetssikrer kompetansen.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Norges Idrettsforbund mener det bør opprettes et felles internasjonalt organ med ansvar for gjennomføringen av samtlige dopingkontroller i idretten.

Idrettsforbundet opplyser i en pressemelding at det har anmodet Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å vurdere å sentralisere ansvaret for dopingkontrollene.

– Hvis alle som ønsker en dopingfri idrett kunne støttet en slik organisering økonomisk, kunne dette organet tatt dopingprøver over hele verden.

– Dette vil sikre at alle utøvere, uavhengig av idrett og nasjonalitet, blir underlagt et identisk og kompetent testregime, sier idrettspresident Tvedt.

Han mener også det er behov for å etablere klare prosedyrer som sikrer at alle dopingkontrollører i framtiden har «det samme høye kompetansenivået».

Kritikkverdige forhold

– Vi skylder de rene utøverne å gjøre det vi kan for å sikre like konkurransevilkår, og for å møte de utfordringene vi ser i det internasjonale antidopingarbeidet, er vi nødt til å tenke nytt, sier Tvedt.

Det har vært avdekket kritikkverdige forhold knyttet til dopingprøvetakingen både under sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016 og vinterlekene i sørkoreanske Pyeongchang tidligere i år.

Flere norske idrettsprofiler har fortalt om episoder som skapte utrygghet i Pyeongchang.

– Prosedyren rundt prøvetaking må være lik fra gang til gang, slik at den blir gjenkjennbar for utøverne, og dopingkontrollørene må ha samme kompetanse.

– Alle som utfører dopingtester må følge det samme regelverket, men det er ingen sentral instans som kvalitetssikrer kompetansen og sertifiserer dopingkontrollørene, sier idrettspresident Tvedt.

Peker på ITA

NIF-ledelsen peker på den uavhengige stiftelsen International Testing Agency (ITA) som en mulig kandidat til rollen som et felles internasjonalt testorgan. ITA ble etablert for å bidra til å beskytte de rene utøverne og idrettens integritet, og tilbyr et uavhengig, non-profit dopingkontrollsystem til idretten.

Tirsdag ble det også kjent at Antidoping Norge ikke ønsker å sende dopingkontrollører til sommerlekene i Tokyo i 2020.

Grunnen er at organisasjonen verken er fornøyd med arbeidsvilkårene for kontrollørene eller måten testingen blir gjort på.

Antidoping Norge reagerer blant annet på at ordningen i OL i stor grad er basert på frivillighet.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut