Petter Northug. Foto: NordicFocus.

Petter Northug. Foto: NordicFocus.

Slik ble Petter Northug hele Norges superstjerne

Norsk og internasjonal langrenn mister en av sine største profiler når Petter Northugs (32) karriere nå er ved veis ende.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
 

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Norsk og internasjonal langrenn mister en av sine største profiler når Petter Northugs (32) karriere nå er ved veis ende.

Spurtkanonen fra Mosvik i Nord-Trøndelag vil bli husket som en svært sentral person i moderne skisport.

Han samlet to OL-gull og 13 VM-gull i en periode der andre norske herreløpere ofte feilet.

Northug har ofte snakket høyt, og han har også levert resultater som står i stil med de kvikke replikkene.

Med uttrykk som «det e' så lett», «barneskirenn», «kæm e' kongen?» og «og æ ska' faen ikke te' OL?» har han sjarmert og begeistret allerede fra starten av seniorkarrieren, og gjennom det siste tiåret har han vært blant Norges aller mest populære idrettsutøvere.

Den store nedturen

Alt har imidlertid ikke vært en dans på roser for mannen som onsdag kunngjorde at han har gått sitt siste skirenn på toppnivå.

Et sentralt vendepunkt kom i mai 2014, etter en OL-sesong som hadde vært av det tunge slaget for Northugs del.

Søndags morgen satte en beruset skistjerne seg bak rattet og la ut på en kjøretur som skulle ende i autovernet på Byåsen i Trondheim, ikke langt unna hans eget hjem.

Tiden som fulgte ble svært dramatisk for Northug.

Han ble dømt til 50 dagers fengsel, en straff han sonet med fotlenke hjemme i huset sitt, og ikke minst ble det sådd tvil om hvorvidt den da 28 år gamle trønderen for alvor kunne komme tilbake til toppen i langrennssporten.

Comebacket

Det skulle han så til de grader klare.

Northug viste sterke takter, ble nummer to i Tour de Ski (senere omgjort til 1.-plass etter Martin Johnsrud Sundbys astmasak), og i VM i svenske Falun i februar 2015 kom det endelige beviset på at ingen burde ha avskrevet ham.

Det startet med seier på sprinten, øvelsen som åpnet VM. Tre dager senere ble det gull i lagsprint sammen med Finn Hågen Krogh, mens Northug som ankermann også fikk æren av å gå Norge inn til gull foran svenskene på VM-stafetten.

Men han var ikke ferdig der. På femmila som avsluttet mesterskapet i de svenske skoger, dukket han opp på slutten med sin sedvanlige superspurt og tok sitt fjerde VM-gull på en drøy uke etter et dramatisk renn.

Superstjerne

Den nevnte femmila tegnet et godt bilde av Petter Northug på sitt aller beste. Taktiske evner, et voldsomt taktomslag og helt særegne spurtegenskaper var hans varemerke gjennom det meste av karrieren.

Hans personlighet og medietekke skulle også gjøre ham kjent langt utenfor skisporet. Northug ble en folkeyndling og var «rockestjerne» i en idrett som er mest kjent for å ha fostret trauste og hardtarbeidende slitere.

Stjernestatusen skulle også gjøre det mulig for ham å vrake landslaget og fortsette langrennssatsingen med et privatlag. Northug tjente millioner på å gå for Coop, og han var også et yndet sponsorobjekt for mange store næringslivsaktører.

Flere har tatt til orde for at satsingen utenfor landslaget bidro til manglende suksess de siste årene. Etter Falun-VM har de store resultatene uteblitt, og returen til landslaget foran årets sesong var ikke nok til å redde en skrantende karriere.

OL-kontrovers

Suksess har han uansett opplevd i stor skala. VM på hjemmebane i Oslo i 2011 ble en drøm som gikk i oppfyllelse med tre gull og to sølv, og i OL året før gikk til topps både på femmila og i lagsprint.

Fire år tidligere hadde landslagssjef Kristen Sørgård skapt kontroverser ved å utelate 20 år gamle Northug fra laget som skulle til OL i Torino. Den lynraske trønderen hadde blitt landskjent over natten etter å ha herjet med norgeseliten på 30 kilometer i skiathlon under NM, tilfeldigvis samme dag som OL-laget skulle tas ut.

Det virket sannsynlig at Strindheim-løperen da ville komme med til mesterskapet i Torino, men den gang ei. Mange, inkludert han selv, tok til orde for OL-deltakelse for Northug, men landslagssjef Kristen Sørgård hadde bestemt seg for at han var for umoden.

På et tidspunkt gikk det så langt at kong Harald ble spurt om han ville gripe inn og bestemme at Northug skulle til OL, men noen Torino-tur ble det ikke.

Svarte

Northug svarte på beste vis med gull i alle fire øvelser i junior-VM en drøy uke senere. Og da han returnerte til verdenscupen i Falun i mars, ble det seier der også, på 20 kilometer skiathlon.

Petter Northug var fast bestemt på at han aldri igjen skulle utelates fra noe mesterskapsuttak. Og han leverte resultater som gjorde det umulig å se forbi ham i mange år framover.

VM i Falun i 2015 skulle imidlertid bli hans siste ordentlige comeback i skisporet. I framtiden blir Northug blant annet å se i en ny rolle på TV 2.

Se også
* Petter Northug legger opp


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus