-->
Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Gjermund Eggens begravelse - Varm avskjed med skikongen

Siste farvel med den folkekjære langrennslegenden Gjermund Eggen.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Familie, venner og idrettsprofiler tok et siste farvel med den folkekjære langrennslegenden Gjermund Eggen i Engerdal kirke.

Kirken med sine 250 sitteplasser var fylt til randen i vårsola. De som ikke fikk plass på kirkebenkene, fulgte med via storskjerm i Engerdal Samfunnshus noen få stavtak unna. Også der talte forsamlingen flere hundre personer.

Gjermund Eggen døde mandag 6. mai etter kort tids sykeleie. Han ble 77 år gammel.

Med sine tre VM-gull i Holmenkollen i 1966 sikret engerdølen seg en plass i den norske idrettshistorien for alltid. Samtidig ble skikongen umåtelig populær som følge av sin jordnære væremåte og vinnende vesen.

Den siste skituren

Onsdag ble idrettsmannen og mennesket Eggen minnet i hjembygda der han bodde hele sitt liv. Sogneprest i Engerdal, Svein Olav Angard Hovde, forrettet under begravelsen. Han tegnet et bilde av en høyt respektert person ingen hadde noe vondt å si noe om.

Kona Anne holdt også tale til mannen hun hadde vært gift med i nesten 50 år.

– Vi hadde håpet at dette skulle gå bra, og at du skulle overvinne sykdommen. Slik gikk det ikke, men jeg er så takknemlig for at du slapp å ligge og ha det vondt. Til sommeren skulle vi feiret gullbryllup, 50 år, men det blir ikke sånn. Men jeg har så mange gode minner å tenke tilbake på, sa hun.

Videre fortalte hun at Eggen var til stede på sitt aller siste skiarrangement så sent som i Holmenkollen i mars. Der delte han en spesiell opplevelse med en annen langrennslegende, Oddvar Brå.

– Jeg gikk sammen med Gjermund på hans siste skitur. Den varte i 100 meter nedenfor Kobberhaughytta. Han gikk foran, jeg gikk bak, sa Brå til NTB før begravelsen.

Rockestjerne

Eggens tre barn Gard, Mette og Ann Kristin trakk fram evnen til å fortelle «røverhistorier» da de snakket i kirken.

Artistene Jørn Hoel og Hanne Krogh, som begge var personlige venner av Eggen, sto for de musikalske innslagene. Krogh fremførte blant annet «Jeg snører min sekk».

Skipresident Erik Røste satte ord på Eggens betydning i skihistorien.

– Ved Gjermund Eggens bortgang har Norge mistet en av sine aller største og mest folkekjære skiløpere gjennom alle tider, sa han.

Det har blitt sagt om Eggen at han var nesten like populær som The Beatles da han var på høyden av karrieren etter VM-suksessen i 1966. Det sies at opp mot 70.000 mennesker har kommet i busslaster for å besøke skikjendisen og kona Anne i deres hjem på Hylleråsen opp gjennom årene. Gjestfriheten de to viste ble et naturlig tema da langrennslegendens liv skulle oppsummeres i kirken.

– Gjermund har vært guide. og Anne har tatt imot gjester med kaffe og kaker i hjemmet og gitt folk tilbakeblikk, bydd på seg selv og delt av sine verdier og livserfaringer, alltid med glimt i øyet og en god replikk, livsglede og humor, sa sogneprest Hovde.

Lokalpatrioten Eggen brukte enhver anledning og ethvert besøk til å snakke varmt om hjembygda.

Sjarmør og forbilde

Med Eggens bortgang er halvparten av laget fra VM-stafetten i 1966-VM i Oslo borte. Harald Grønningen døde sommeren 2016. Ole Ellefsæter og Odd Martinsen er tilbake.

– Gjermund var sjarmøren. Han var veldig sosial og en fornuftig og fin person, sa Ellefsæter til NTB da han kom til kirken onsdag.

Odd Martinsen omtalte sin mangeårige lagkamerat og venn som et forbilde for alle.

– Han var en utadvendt person, munter, replikkdyktig og kunne være en skøyer. Samtidig var han følsom og var der for meg og andre når vi hadde problemer, sa han.

Eggen, som fikk tilnavnet «Engerdalsprinsen», gjorde med gullene i 1966 slutt på en mangeårig norsk gulltørke i VM-sammenheng. Han ble stående uten OL-medalje i sin innholdsrike karriere, men fikk en rekke utmerkelser for sin innsats i langrennssporet.

Utenfor kirken han ble begravet fra onsdag har han fått sin egen statue.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut