RESULTATER: SØNDAG: Fossavatn Ski Marathon: Kvinner + Menn| RUBBESKI – SERIE I 4 DELER: INNLEDNING| DEL 1| DEL 2| DEL 3| SE ALT ANNET FRA PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER
Lina Korsgren vant Vasaloppet 2020 i suveren stil og får her seierskransen og seierskysset fra den såkalte kransmasen. Foto: Schmidt / NordicFocus.

Lina Korsgren vant Vasaloppet 2020 i suveren stil og får her seierskransen og seierskysset fra den såkalte kransmasen. Foto: Schmidt / NordicFocus.

TJEJVASAN: SPURTSEIER TIL LINA KORSGREN – LAILA KVELI KLOSS PÅ PALLEN

– KJEMPEMORO Å FÅ DENNE SEIEREN

Det ble svært tett om plassene på seierspallen da TjejVasan ble arrangert lørdag formiddag.

Tips en venn  Skriv ut

Efter ett spännande och händelserikt lopp med en dramatisk avslutning vann Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, för första gången Tjejvasan efter tre tidigare pallplatser.

I spurten vann hon knappt framför den fyrfaldiga segraren Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF. Trea blev Linn Sömskar, IFK Umeå, fyra sekunder bakom tätduon.

83 av 87 anmälda tjejer kom till start; en start som i år var förlagd till Oxbergskontrollen som noterade en minusgrad när startskottet gick klockan 09.00. Det var med andra ord snabba spår.

Lina Korsgren sa innan loppet att ”Jag ska vinna i dag”, medan Britta Johansson Norgren sökte en bra känsla inför Vasaloppet. Anna Dyvik siktade på att hänga med dem.

Lina Korsgren gick direkt upp i täten och det första rycket kom redan efter en och en halv minut och Lina fick en lucka. Men enda norskan i loppet, Laila Kveli, var den som täppte till luckan och snart var det en stor klunga igen. Farten var hög och efter åtta minuter kom Linas nästa ryck, och den gången var det Britta Johansson Norgren som jagade ikapp.

Junioren Moa Hansson kom upp och drog den nu elva tjejer stora klungan som fick en beskedligare fart. I backarna upp mot kontrollen i Hökberg drog Britta Johansson Norgren. Hon fick med sig Lina Korsgren och Jenny Larsson. Lina vann spurtpriset före Britta och Jenny. Lite senare var klungan tillsammans igen.

Lina grillade fältet, Ida Dahl grillade fältet, Britta grillade fältet. Men det avgörande rycket kom inte. Och ingenting hände före Eldris. I klungan med tio tjejer fanns också utöver de tidigare nämnda även Frida Erkers, Jenny Solin och Linn Sömskar. Det andra och sista spurtpriset i Eldris tog Britta Johansson Norrgen hem.

Det var Britta som sedan spräckte klungan med fyra kilometer kvar och bara fem åkare kunde följa med henne. In i Moraparken drog Britta, tätt, tätt följd av de tre Ramuddenåkarna Lina Korsgren, Ida Dahl och Jenny Larsson samt Laila Kveli och Linn Sömskar.

Britta drog upp spurten men det var Lina som var först upp över Auklandbron och såg där ut att gå mot en klar seger. Men i backen upp mot årets målportal, belägen vid Zornmuseet, närmade sig Britta snabbt. Vem skulle få kransen? Jo, efter målfoto så var det inget snack om saken. Lina Korsgren vann med en fot ungefär – och tog sin första seger i Tjejvasan efter tre tidigare pallplatser.

Lina Korsgren tyckte det var en rolig tävling och var glad över segern:

– Jättekul att få den här segern. Äntligen, det är en milstolpe. Jag känner att jag har byggt upp ett väldigt bra självförtroende den här vintern: ”Jag ska vinna!” Alla gånger gör jag inte det, men att ha det självförtroendet och pondusen hos mig själv gör väldigt mycket när jag är därute och åker.

– Britta visade att hon är tillbaka från sin skada, men tjejerna i vårt team gör ett väldigt bra lagarbete, så motståndarna får jaga mycket och det var det som var taktiken i dag att vi skulle trötta ut de andra.

Britta Johansson Norgren har haft en tuff tid efter köldskadorna i La Diagonela i januari, men tyckte också att det var kul att åka i dag. Nu tycks hon vara tillbaka igen, med besked:

– Det har varit väldigt kämpigt och det har varit en stor chock för kroppen. Jag har kunnat träna på bra, men det har varit kämpigt.

Britta om dagens lopp:

– Jag är otroligt glad att jag har kunnat ha den här känslan i dag. Från start så kändes det att det skulle stå mellan mig och Lina. Men jag visste inte riktigt hur jag skulle göra med tre jagande Ramuddentjejer. Men samtidigt var det ett väldigt roligt lopp när det kan bli lite taktik på tjejsidan. Jag vill ha en lika bra dag i Vasaloppet och förhoppningsvis är det jag som kan vara först här då.

Linn Sömskar, som hade en sjätteplats från 2017 tidigare i Tjejvasan, blev i dag trea. Även hon drabbades ju av köldskador i La Diagonela.

– Bitvis gick det väldigt fort och bitvis ganska lugnt. Jag låg väl lite på snöret där med fem-sex kilometer kvar när de började dra på. Men kände mig ändå lite stark när vi började närma oss målet. Det var kul och jättehärligt att få vara tillbaka igen. Det var längsedan jag tävlade.

Revanschmöte i Vasaloppet om åtta dagar.

---

PRISER

  • Förstapriset i Tjejvasan 2021 är 40 000 kronor.
  • Spurtpris i Hökberg: Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb, 21.56
  • DHL:s spurtpris i Eldris: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 46.57
  • Totalt utdelas individuella priser i Tjejvasan 2021 i form av träningsstipendier på totalt 107 000 kr.

TJEJVASAN

27. februar 2021

Fra Oxberg til Mora - Sverige

30 KM (27,5 km) - KLASSISK

1 Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb 1:06:47
2 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF 1:06:47
3 Linn Sömskar, IFK Umeå 1:06:51

* Komplette resultater


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse