Resultater: Rekordløpet Lier| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Status "tidlig-snø"-løyper| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4| Ep. 5|
11

Kun løpere på "OL-nivå" får benytte seg av høydehus

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Debatten omkring høydehus har vart lenge. Sjumilsskogen i Trysil bygde Norges første kommersielle høydehus i 1994 og ble testet ut av flere av våre beste utholdenhetsutøvere på den tiden. I 2003 vedtok idrettstyret at bruk av høydehus skulle bli forbudt. Norge er det eneste landet i verden med et slikt forbud.

Både i forkant av avstemingen i 2003, da blant andre Grete Ingeborg Nykkelmo argumenterte mot forbudet og senere i 2008, da Ole Einar Bjørndalen gikk ut og ville oppheve forbudet, har det vært debatt rundt temaet. I de senere årene har Gjert Ingebrigtsen kanskje vært den mest høylytte i debatten for å fjerne det særnorske forbudet.

På andre siden av argumentasjonen har Vebjørn Rodal vært ute å kritisert bruken av høydehus. I 1997, året etter at han hadde vunnet OL-gull i Atlanta, uttalte Rodal fra treningsleir i Sør-Afrika at han hadde følt seg som en jukser om han hadde benyttet seg av høydehus. 

Idrettstinget vedtok i vår og skrote forbudet, men det fjernes ikke formelt før ved det ekstraordinære idrettstinget 16. oktober. Det ble i forbindelse med vårens vedtak opprettet en arbeidsgruppe som nå har lagt fram sin rapport, "retningslinjer for bruk av simulert høyde".

På dagens presentasjon sier Vibeke Sørensen, leder for arbeidsgruppen og første visepresident i idrettstyret, følgende:

– Bruk av simulert høydetrening vil kun være aktuelt for et fåtall. Det er en treningsmetode få har nytte av. Utøvere må rådføre seg med fagpersonell før bruk.

– Kun utøvere på et høyt internasjonalt nivå får benytte seg av det, det vil si utøvere som er på OL-nivå, slo Sørensen fast i følge TV2.

Dermed er det klart for mer debatt omkring temaet. De fleste kan være enige om at små barn ikke skal bo i høydehus, men hvor går grensen for løpere på OL-nivå?

Langrenn.com snakket tidligere i uka med Martin Løwstrøm Nyenget, han sa følgende da han ble spurt om synet på høydehusforbudet som nå fjernes:

- Et viktig prinsipp i idretten er at reglene er like for alle. Enten så bør alle ha lov eller så kan ingen bruke det. Jeg har full tillit til at ledelsen i norsk idrett tar de riktige beslutningene og jeg har ikke satt meg nok inn i bruken eller effekten av simulert høyde, men fra mitt ståsted så har det virket litt rart med det særnorske forbudet vi har hatt.

Nå som høydehus blir tillatt å bruke, vil du bruke?
- Ja, jeg tror nok at jeg kommer til å teste det ut, avslutter Martin.

Nå vil det altså være opp til det ekstraordinære idrettstinget å bestemme de nye retningslinjene for bruk av simulert høydetrening. Siste ord i debatten rundt høydehus er nok ikke sagt. 

 

Les også:

Slik fungerer høydehus


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse