Krista Parmakoski på pressetreff tidligere i uka. Foto: Kestävyysurheil.fi

Krista Parmakoski på pressetreff tidligere i uka. Foto: Kestävyysurheil.fi

Åpen Krista Paramkoski forteller om treningen og et nytt ernæringsregime

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Krista Parmakoski debuterte i verdenscupen i Kuusamo i 2008, før hun hadde fylt 18 år. Den helgen vant Aino-Kaisa Saarinen og Virpi Kuitunen dobbelt på 10 kilometer klassisk, tredjeplassen gikk til Marit Bjørgen, mens 17 år gamle Krista ble nummer 31, seks tiendeler bak jevngamle Ingvild Flugstad Østberg. Krista var ung og lovende og hadde forbilder på det finske landslaget å se opp til, alt lå til rette for ungjenta, som grep sjansen med begge hendene. Etter å ha rasket med seg ett gull, to sølv og en bronse fra til sammen tre junior-VM, tok Krista raske klyv mot toppen. Første nyttårsdag 2011 kom den første pallplassen verdenscupen da hun ble nummer to, bak Justyna Kowalczyk, i en klassisk jaktstart i Oberhof under Tour de Ski. Den første ordentlige seieren måtte hun vente helt til 2018 for å få, i slovenske Planica slo hun til og vant 10 kilometeren i klassisk stil. De siste sesongene har det derimot lugget litt mer og den siste, av i alt 22 pallplasser, kom på hjemmebane i Lahti i februar 2020. Nå forbereder Parmakoski seg til OL i Beijing med mål om å fylle på i den allerede velfylte premiesamlingen.

For noen år siden valgte Parmakoski å stå utenfor det finske landslaget, men de siste sesongene har hun kommet tilbake og vært den naturlige lederen på laget.

Matti Haavisto har vært trener for den finske stjernen de siste 19 årene, siden Paramakoski var 11 år gammel.

- Vi startet årets treningssesong usedvanlig rolig. Vi ville være sikre på at kroppen hadde kommet seg etter den tunge sesongen, sier Haavisto.

- Vi har fulgt planen så langt, og målet er selvfølgelig å finne toppformen til OL i Beijing, fortsetter Haavisto og presenterer disse tallene for Kristas trening så langt i sesongen.

Krista Pärmäkoskis trening 9.5.21 - 26.9.21
• 140 dager
• 251 økter
• 380 timers trening
• 3963 kilometer
• 53325 høydemetre
• Gjennomsnittlig antall treningstimer per dag: 2 timer 43 minutter (2020: 2t 57min, 2019: 2t 45min, 2018: 2t 34min)

Haavisto forteller at treningen likner på den som ble gjennomført før VM i Lahti i 2017 og OL i PyeongChang i 2018, begge suksessfylte mesterskap for Parmakoski. Sammenliknet med fjoråret er treningen gjort mer spesifikk. Rulleskiandelen i treningen er økt fra 33 prosent i 2020 til 41 prosent i 2021, samtidig har løpeandelen falt fra 22 til 14 prosent. Styrketreningen er gjort mer spesifikk rundt viktige muskelgrupper for å gå fort på ski, og med et ekstra fokus på kraftutvikling og hurtighet.

Når det kommer til høydetreningen planlegges det totalt 80 dager i høyden før den første OL-starten. De fordeler seg, som for de norske, mellom Livigno, Passo Lavaze og Val Senales før sesongen starter. Pre-camp før OL legges til Seiser Alm.

Parmakoski har fire OL medaljer fra før. En i stafett fra Sochi, og to bronser og et sølv individuelt fra de meget suksessfylte lekene i PyeongChang. For å hjelpe henne på veien mot OL i Beijing har Parmakoski hentet inn ernæringscoach og tidligere triatlet Merja Kiviranta-Mölsä. Målet er å optimalisere næringsinntaket.

- Jeg føler at det hjelper meg i treningen. I tillegg har jeg fått bedre søvnkvalitet. Vi har sørget for at jeg får i meg nok av de riktige næringsstoffene. Jeg spiser fortsatt helt vanlig mat, men vi passer på å ha det riktige forholdet mellom karbohydrater, protein og fett, forteller Parmakoski til Kestävyysurheilu.fi.

Trener Haavisto takker Kiviranta-Mölsä for hennes bidrag.

- Merja har tatt grep og gjort noen endringer. Når man sikter mot en olympisk medalje, må det være perfeksjonisme på alle områder, avslutter Haavisto.

Så blir det spennende å se om Parmakoski klarer å utfordre de norske, svenske og russiske damene når sesongen drar i gang på hjemmebane i Kuusamo siste helgen i november.

 


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse